Avi/ujkelet.live

A háború 299. napja, déli front: A 401. dandár a 162. hadosztály alatt folytatja műveleteit a dél-gázai Tel al-Szultán menekülttáborban, ahol célzott rajtaütéseket hajt végre terror-infrastruktúrák ellen valamint terroristákat likvidál.

Ezzel párhuzamosan a 252. hadosztály a Gázai övezet középső részén, a Netzarim folyosón szintén célzott rajtaütéseket végez és terror-infrastruktúrákat semmisít meg. Az egyik akció során a harcosok azonosítottak egy terrorsejtet, amint robbanóeszközöket helyeznek el a térségben, hogy megsebesítsék az izraeli erőket. Dróncsapást mértek a terroristákra.

Az elmúlt nap során a légierő több tucat célpontot támadott a Gázai övezetben, köztük terror-infrastruktúrákat, terroristákat, alagút bejáratokat és katonai épületeket.


Északi front: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi több vezető parancsnokkal együtt szerdán ellátogatott a Kfír-dandár hadgyakorlatára az északi határon, és először tett nyilvános nyilatkozatot a Hezbollah terrorszervezet vezérkari főnöke, Fuad Sukr, avagy Szajjid Mohszin tegnapi likvidálásáról.

„Tegnap délután lehetőségünk volt megölni Mohszint. Mohszin a Hezbollah legmagasabb rangú katonai tisztviselője, és nagyon közel áll [a Hazbollah vezetőjéhez, Hasszán] Naszrallahhoz is; valójában ő szervezi meg helyette az összes katonai kérdést – szervezett, múlt időben” – mondta.

Halevi szerint Sukr adta ki a parancsot a 12 gyereket megölő rakétatámadásra Madzsdal Samszban szombaton, és egy izraeli civil halálát okozó dróncsapásért tegnap HaGosem kibucban.

A hadseregnek szilárd tervei vannak, „mert a célunk a Hezbollahval az, hogy ne térjünk vissza az október 6-i állapothoz” – utalva arra, hogy a libanoni terrorcsoport továbbra is jelen van az izraeli határon, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, mely több tucat kilométer távolságra tartja a határtól.

A Sky News Arabia szerint előkerült Sukr holtteste a tegnap esti izraeli csapás sújtotta bejrúti épület romjai közül.

Délelőtt a Hezbollah bejelentette, hogy Sukr jelen volt az épületben a támadás pillanatában, de nem erősítette meg a halálát. A terrorcsoport szerint a polgári védelmi csapatok „szorgalmasan, de lassan” dolgoznak a romok eltakarításán.


Júdea: A Hamász vállalta a felelősséget a reggeli Hebron közelében elkövetett terrortámadásért, mondván ,,válasz Hanije likvidálására”, és további támadások várhatók. A terrorszervezet politikai szárnyának vezetőjét, Iszmail Hanijét hajnalban likvidálták Teherán szívében. Izrael nem vállalta hivatalosan a neki tulajdonított műveletért a felelősséget.

Az izraeli hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat a nap folyamán letartóztatta a késes terrortámadásért felelős palesztint Maszafer Jatta faluban, aki súlyosan megsebesített egy ötven éves férfit. A terroristát átadták a Sabak belbiztonsági szolgálatnak kihallgatásra.


Binjámin: Az izraeli hadsereg éjszaka lerombolta Murad Dahadhad palesztin terrorista otthonát Atara faluban, Binjámin régióban.

Január 7-én a terrorista Ateret zsidó közösség közelében a 465. úton tüzet nyitott és megölte a 33 éves Amar Manszúr kelet-jeruzsálemi lakost és a 42 éves Lara Tannuszt, ramallah-i lakost, aki gyógyszerészként dolgozott a jeruzsálemi Hadasza Orvosi Központban.

A terroristát két másik bűntársával együtt letartóztatták egy nappal a támadás után. A hadsereg házrombolási parancsot adott ki a terrortámadásban való részvétellel vádolt többi gyanúsított családjának is.


Teherán: Irán fővárosában a Palesztina téren Iszmail Hanije képe látható, háttérben a jeruzsálemi Templom-heggyel és a következő héber szöveggel: „Számítsatok kemény bosszúra”.

A plakát elődje a húti lázadók Izrael elleni támadására figyelmeztetett: ,,Fussatok, mielőtt a drónraj megérkezik Jemenből.”

A Hamász magas rangú tisztviselője, Khalil Al-Hajja, Jechíje Szinwar helyettese, azt állította szerdán, hogy a terrorcsoport és kulcsfontosságú támogatója, Irán nem akar regionális háborút.

Ugyanakkor „van egy bűncselekmény, amiért büntetés jár” – mondta Teheránban a Hanije meggyilkolása után tartott sajtótájékoztatóján.

The post Harcok, rombolás és stratégia first appeared on Új Kelet Live.