Avi/ujkelet.live

A háború 300. napja, bosszú: Izrael kombinált bosszú lehetőségére készül Irán és Libanon területéről, sőt esetleg Jemenből is, válaszul Iszmail Hanijének, a Hamász terrorszervezet politikai szárnyának vezetőjének valamint a Hezbollah terrorszervezet vezérkari főnökének, Faud Sukr likvidálására, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Izrael Hanije megöléséért hivatalosan nem vállalta a felelősséget.

Az iráni Kudsz-erő szíriai és libanoni parancsnoka, Muhammad Reza Zahedi damaszkuszi likvidálása után Irán csaknem két hetet várt. Ez még most is eltarthat néhány napig, de Izraelben már most is fokozott készültségben vannak minden arénában.

A merényletekre adott válasz jellege várhatóan döntően befolyásolja a harcok folytatását, amely egyúttal teljes konfliktussá is fajulhat északon. Ezért Izrael magas szintű éberséget tart fenn, és minden lehetőségre felkészül.


Háttér: Ha valóban Izrael a felelős Hanije teheráni meggyilkolásáért, akkor a becslések szerint a Moszad kémszolgálat áll mögötte. A feltételezés szerint az operatívok az iráni főváros területén végeztek némi terep munkát, de nem feltétlenül izraeli harcosokkal, mivel a korábbi, a Moszadnak tulajdonított merényletek során zsoldosokat is bevontak.

Hanije likvidálása különbözik Sukrétól, amely néhány órával korábban történt Bejrútban, mivel a libanoni akciót Izrael felvállalta. Lehetséges, hogy az iráni merényletet Hanije szobájában elhelyezett bombával hajtották végre, de lehetséges, más eszközökkel, például precíziós fegyverekkel.

Feltételezve, hogy Izrael követte el a merényletet, valószínű, hogy nem előzetesen megtervezett kombinált merénylet órákon belüli végrehajtásáról volt szó, hanem egy műveleti lehetőség kihasználásáról.

A műveletek célzottak és pontosan kivitelezettek voltak. Az izraeli médiában idézett források szerint: ,,Gondoskodtunk arról, hogy megértsék, hogy ez nem egy háború kezdete, hanem egy célzott művelet.”


Értékelés: Izrael még a Sukr megölésére irányuló bejrúti hadművelet jóváhagyásáról szóló végső döntés előtt úgy becsülte, hogy a Hezbollah terrorszervezet reagálni fog. Az ő és Hanije meggyilkolása után biztonsági források azt nyilatkozták, hogy a becslések szerint ,,jelentős válasz” lesz a Hezbollah részéről, ami akár több arénából is érkezhet.

Izraelben a „meglepetést” is figyelembe veszik, tekintettel, hogy a hírszerzés Muhammad Reza Zahedi április 1-jei likvidálásakor elszámolta magát a lehetséges válaszreakciót illetően.


Mik lehetnek: Izrael egy nagyszabású rakéta- és dróntámadás lehetőségére készül, valamint likvidálási kísérletre vagy egy reprezentatív személy megsebesítésének lehetőségére. Ezért van fokozott készenlétben az egész világon.

  • A 12-es csatorna szerint a Sabak belbiztonsági szolgálat rendkívül szokatlan biztonsági utasításokat adott ki Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek és a kormány minisztereinek az iráni válaszra készülve.
  • Az utasítások a tömegrendezvényen való fokozott védelmükre vonatkoznak, ugyanakkor a Sabak vezetője, Ronan Bar elrendelte azt is, hogy a miniszterelnök és a miniszterek minden körútjához az ő személyes jóváhagyása szükséges.

Izraelben a becslések szerint a reakció nem feltétlenül lesz azonnali. Vannak olyan hangok, akik úgy vélik, hogy Irán közvetlen támadást indít – ahogy azt Ali Hámenei ajatolla beígérte – , másrészt vannak, akik úgy gondolják, az áprilisihoz képest kevésbé erőteljes reakció lesz. Izraelben több tervet is készítenek az ilyen esetekben lehetséges válaszlépésekre, beleértve a környékbeli célpontok támadását.

Az izraeli értékelés szerint a Hezbollah kemény választ próbál majd adni.

A fenyegetések ellenére a jelenleg a Polgárvédelmi Parancsnokság nem változtatott védelmi politikáján a hátországot illetően.


Készenlétben: A légvédelmi rendszert fokozott készültségbe helyezték, hogy elhárítsák az északról, délről, keletről vagy nyugatról érkező fenyegetéseket.

A fokozott éberség részeként a légierő vadászgépei járőröznek az ország egén a bejrúti merénylet óta, hogy azonnal elfogják a robotrepülőgépeket. Drónokat is bevetettek, hogy meghiúsítsák a behatolási kísérleteket, főleg északon. Emellett a határ menti szárazföldi erők készültségét is fokozzák.

Az izraeli légvédelmi rendszer többrétegű, és legalább öt rendszerből áll:

  • A Nyíl 3 rendszer a ballisztikus rakétákat és a nagy hatótávolságú légi fenyegetéseket fogja el a légkör felső rétegében, a Nyíl 2 pedig közepes hatótávolságúakat.
  • A Dávid Parittyája elfogja a rövid hatótávolságú fenyegetéseket a légkör alsó rétegében.
  • A rakéták és a kis hatótávolságú légi fenyegetések elfogására az alsó rétegben a Vaskupola rakétavédelmi rendszert használják, és ehhez hasonlóan a Szá’ár 6 rakétahajókon elhelyezett C-kupola rendszert, amelyek Eilaton vannak bevetve és őrzik a gázfúrótornyokat.

Emellett Izrael szoros kapcsolatban áll az Egyesült Államok Központi Parancsnokságával.


Együttműködés: Az amerikai kormány röviddel a bejrúti merénylet előtt általános figyelmeztetést kapott: ,,Hamarosan jön a válasz”. A kormány tisztázta, hogy nem kaptak konkrét részleteket az izraeli válaszról.

Nyugaton egyetértés van a két merénylet kapcsán. „Izraelnek joga van megvédeni magát” – jelentik ki, azzal együtt, hogy félnek attól, hogy mi várható a következő napokban.

Az elmúlt órákban megbeszéléseket folytattak magas rangú izraeli és amerikai tisztviselők Irán és meghatalmazottjai válaszának hátterében, és ez lesz a következő napokban az országok közötti párbeszéd középpontjában.

Izrael és az Egyesült Államok megpróbálja újraépíteni a sikeres együttműködést, mellyel áprilisban nagy sikerrel visszaverték az iráni támadást, mind az elfogási százalék, mind a hírszerzési adatok tekintetében.

Az amerikaiaknak vannak katonai bázisai a Közel-Keleten, amelyek figyelmeztető rendszerekkel vannak felszerelve, ami bizonyos esetekben kritikus időpontban lehetővé teszi a figyelmeztetést, ami segít a támadások elfogásában.


Riport: A nemzetközi média szerdán arról számolt be, hogy Sukr a szeretőjével tartózkodott a célba vett bejrúti épületben. A libanoni média szerint a szeretője is meghalt a támadásban.

The post Teljes készültségben a légvédelem és 1 pletyka first appeared on Új Kelet Live.