Szexuális gondok a betegség és a kezelések miatt: intimitás a rák árnyékában

„Orrolok a prosztataműtétet végző professzorra, mert a kontrollokon nem veszi komolyan a problémát. Azt mondja, fogadjam el, hogy ez egy életmentő műtét volt, ez ezzel jár, ne foglalkozzam vele. Lehet, hogy 67 éves vagyok, de nem tetszik, ha úgy kezelnek, hogy nekem már úgyis mindegy. Egyénfüggő, hogy ki mikor hagy fel a szexuális élettel: mi a feleségemmel még szeretnénk együtt lenni” – beszélt nem megszokott őszinteséggel a szex hiányáról egy prosztatarákból meggyógyult férfi a Férfi(H)arcok című kötetben.

„Két hónapja ért véget a kismedencei sugárkezelésem a végbél daganatom miatt. 38 éves nő vagyok, alapvetően nagyon jól érzem magam, de a szexuális életem nullára redukálódott a fájdalmaim miatt, amit a szeretkezés okoz a hüvelyemben, főleg a méhszájnál” – írta meg egy fővárosban élő beteg a tapasztalatát. És még egy, más problémára rávilágító visszajelzés egy szintén harmincas éveiben járó pácienstől: „Meggyógyultam a mellrákból, viszont ennek az ára az egyik mellem volt, amit külső mellprotézissel pótlok. Emlőpótló rekonstrukciós műtétet nem szeretnék, a mindennapokban senki sem veszi észre, és én is megbékéltem vele, viszont azt még mindig nem tudom elképzelni, hogy én így levetkőzzem bárki előtt.”

Érzelmi és fizikai gátak

A problémák két nagy csoportja különíthető el: az érzelmi és a fizikális szint. Előbbibe tartoznak az olyan szubjektív tényezők, mint az önbizalom és a kapcsolati bizalom, saját magunk és a másik elfogadása, míg utóbbiba a szexuális életre való képesség csökkenése vagy megszűnése. Férfiaknál leggyakoribbak a merevedéssel, a magömléssel, az orgazmussal összefüggő problémák. Nőknél a csökkent vagy megszűnt vágy, a szexuális öröm, az izgalom és az orgazmus zavarai, a hüvelyszárazság, a fájdalmas közösülés okoznak gyakran panaszokat.

A fentebb idézett férfinél fizikai akadály, az idegpálya műtéti sérülése okozta az erekció hiányát. Nemcsak a prosztatarák, hanem más kismedencei daganatok, illetve azok kezelése (operációja, sugárkezelése, kemoterápiája) is lehet akadálya az erekciónak például húgyhólyagrák, végbélrák vagy vastagbélrák esetén. Utóbbi betegségek nőknél is okozhatnak problémákat azon túl, hogy kézenfekvő módon a nőgyógyászati daganatok (méhnyakrák, petefészekrák, méhtestrák) miatti beavatkozások is objektív akadályai lehetnek az együttlétnek. Műtétek, sugárkezelés, valamint számos gyógyszer, mint a hormoncsökkentő terápiák mellékhatása is okozhatnak problémát (hüvelyszárazság, vérellátási problémák, a nemi vágy csökkenése vagy teljes megszűnése).

Mindezek mellett a rákbetegséggel, majd a kezelésekkel járó szorongás, a testkép megváltozása miatti szégyenérzet, a betegszerep nyomasztó érzése pszichológiai gátjai lehetnek a szexuális életnek úgy nőknél, mint férfiaknál.

Beszélgessünk a szexről!

Kovács Ágnes Anna

– Amikor a szituáció megengedi, én meg szoktam kérdezni a betegektől, hogy mi a helyzet a nemi életükkel. Először meglepődnek a kérdésen, ám akik nem zárkóznak el a téma elől, azok számára gyakran felszabadító érzés, hogy a szexről is ugyanúgy lehet be- szélgetni, mint bármely más tünetről – avat be munkamódszerébe Kovács Ágnes Anna, a Dél-pesti Centrumkórház onkológiai centrumának onkopszichológusa.

A szakember részt vett egy nemzetközi onkopszichológus kongresszuson, ahol egy egész nap a szexualitásról szólt, ez adta az ötletet számára, hogy idehaza is meghirdessen egy pszichológiai tréninget e témában. „Hogyan őrizhetem meg, vagy nyerhetem vissza a szexuális egészségemet és aktivitásomat a daganatellenes kezelések után? Ha sztómával élek, mit tehetek a szexuális aktivitásomért? Mit tehetek én, mit tehet a partnerem a szexuális egészségünkért és aktivitásunkért?” – sorolja a kérdéseket, amelyek megbeszélésére alkalmat kínál a pácienseknek. Az egyelőre kéthavonta egy-egy online térben történő találkozással tervező foglalkozás ingyenes, a társadalombiztosítás finanszírozza, egy onkológusi vagy háziorvosi beutalóval bárhonnan az országból igénybe vehető. Emellett a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológia Osztályán dolgozó urológusok kezdeményezésére az Onkológiai Centrummal közösen komplex szexualitással, testi, pszichés, valamint párkapcsolati egészséggel kapcsolatos program indul. Ebben a pszichológus hólyagtumoros férfiak és partnereik pszichés támogatását végzi majd a műtéti beavatkozások előttől az utógondozásig az urológusokkal együttműködésben.

– Nehéz téma ez, hiszen épp a szexuális élet zavarai azok, amelyekről a párok gyakran betegségtől függetlenül sem beszélnek akár éveken át egymással, pláne egy külső szakemberrel. A szexuális élet gondjai tehát nem mindig függenek össze a daganatos betegséggel, hiszen nagy különbség van abban is, hogy egy pár milyen „minőségű” kapcsolatban „érkezik” a rák diagnózisához.

Nem ritka, hogy a beszélgetéshez hiányoznak a szavak is, amelyeket a párok ki mernek mondani úgy, hogy közben nem érzik kínosan magukat. Gyakran már az is zavart kelt még egy orvosi rendelőben is, „hogyan illik” megnevezni a nemi szerveket. Pedig mindennek a kulcsa a kommunikáció, mindenekelőtt az egymással való beszélgetés. De fontos lehet az is, hogy orvossal vagy pszichológussal megbeszéljék azt, ha olyan nehézségeket élnek át, ami kihatással van az életminőségre. A problémák egy része ugyanis szakorvosi beavatkozással, gyógyszerrel, segédeszközökkel vagy gyógytornával, más része a szorongás oldásával, pszichológiai módszerekkel enyhíthető – biztat Kovács Ágnes Anna.

Orvosi eszközök tárháza

Ha döntően nem lelki-pszichológiai, hanem elsősorban orvosolható fizikai akadálya van az intim együttléteknek (bár a kettő általában összefügg), számos esetben tud érdemi segítséget nyújtani a nőgyógyász, illetve férfiaknak az andrológus, olykor az urológus is, de a problémák felvethetők a háziorvosnak vagy az onkológus kezelőorvosnak is. Nincs miért szégyenkezni: egy orvosi rendelőben nincs olyan egészségügyi panasz, amiről tabu lenne beszélni.

A pénisz merevedését segíthetik potencianövelő gyógyszerek, ezek működéséhez azonban kezdeti erekció, szexuális vágy szükséges – tehát például a férfi nemi hormon hiánya miatti libidóvesztést nem tudják ellensúlyozni ezek a gyógyszerek. Nem szabad hirdetésekre, ismerősök ajánlására, internetes webáruházakra hagyatkozni! Az orvos az aktuális állapotra, más gyógyszerekre, a társbetegségekre tekintettel fel tud írni receptre kiváltható potencianövelő gyógyszert is, ha az javasolható.

A férfiak egy részének járható út lehet a péniszbe beadandó injekció, amely automatikus merevedést idéz elő. Első alkalommal betanítás szükséges, majd a beteg a tervezett együttlét előtt önmaga adhatja be a hímvessző bőre alá egy vékony tűvel az injekciót. A pénisz vérellátásának javítását segítheti az erek regenerálódásához hozzájáruló lökéshullám terápia is, ám kezelés előtt ekkor is komplett urológiai, andrológiai szakvizsgálat szükséges.

Segédeszközöknek is lehet szerepe, ezek közül a legismertebb a vákuum pumpa: egy műanyag hengert a péniszre húzva abban vákuum keletkezik, amely nyomán a hímvessző szivacsos állományába tolul a vér, majd a pénisz tövénél egy szorítógyűrű gondoskodik arról, hogy a vér ne áramoljon rögtön vissza, hanem az erekció fennmaradjon. Operációval beültethető péniszimplantátum is. A péniszprotéziseknek többféle típusa létezik, van közöttük merev és hajlítható is.

Gyógyszeres kezelés nőknél is szóba jöhet. Javasolhatnak értágítót, az érzékelészavarokra hathatnak egyes epilepszia elleni gyógyszerek. Hüvelyi hidratálók, gélek, krémek, síkosítók, különféle segédeszközök is használhatók. Itt is fontos szabály ugyanakkor, hogy ezeket nem szabad az internetről beszerezni: az aktuális állapotot ismerő, a más gyógyszerekkel való kölcsönhatásokat felmérő kezelőorvossal meg kell beszélni a lehetőségeket.

Nőgyógyászati területek sugárkezelése után a hüvely szövetei összehúzódhatnak, hegesedhetnek, aminek a hüvely rövidülése, szűkülése, merevsége lehet a következménye. Ez kellemetlenséget és fájdalmat okozhat, megelőzésként hüvelytágító használatát javasolhatják.

Ez nemcsak a szexuális élet miatt fontos, hanem azért is, hogy a hüvely vizsgálható maradjon, lehessen szűrni, kontrollálni, például kenetet venni vagy hüvelyi ultrahangot végezni. Nőgyógyásszal meg kell beszélni, hogy mi a megfelelő eszköz és hogyan kell használni. Hasznos lehet az intim torna, a gátizmok gyógytornával való tudatos erősítése (Kegel-gyakorlatok) vagy a hüvelyizmok lazításának megtanulása is.

Az intimitás terei

– Az intimitás nemcsak a testiséget jelenti, hanem az egész miliő hozzátartozik, ahogyan egy pár egymással él, ahogyan egymáshoz viszonyul, ahogyan egymásra figyel a mindennapok során. Egy hosszú párkapcsolatban nagyon sok intimitás-gyilkos tényező van, ezekhez társul egy fizikailag, érzelmileg, lelkileg mindent felborítani képes rákbetegség. Sokan élik meg azt a betegséggel, hogy nem bíznak meg a testükben, mert az „cserben hagyta őket”. A műtéti változások is elidegenítő hatásúak lehetnek. Újra közeledni kell először önmagunkhoz, megbarátkozni önmagunkkal ahhoz, hogy nyitni tudjunk a párunk felé is. Már az is fontos lépés, ha a pár egyik fele hajlandó arra, hogy aktívan tegyen a javulás érdekében, például segítséget kér pszichológustól. Ha a foglalkozások után meg meri fogalmazni a félelmeit, a vágyait, ha csökken a szorongása, az az otthoni kommunikációt is jó irányba indíthatja el – fogalmaz Kovács Ágnes Anna.

– A betegek között sokan vannak azok is, akik nem élik meg problémaként a szexualitás hiányát. Ez adódhat az életkorból is, de fiatalabb korban sem minden kapcsolatban van ugyanakkora fontossága a szexnek. Ez is lehet teljesen normális, nem kell ott problémát keresnünk, ahol a felek szerint nincs. Az intimitás egy sokkal tágabb fogalomkör, mint maga a szexuális aktus. Az intimitás nem kizárólag fizikai ingerlést jelent, hanem annál sokkal tágabb tényező, amibe a párkapcsolat sok-sok eleme beletartozik. Része önmagunk elfogadása, a másikkal való bármilyen érintkezés, simogatás, összebújás, az együttlétek hangulatának megteremtése, a közös programok, az egymásra hangolódás is, amely mind-mind életörömöt adhat – fogalmaz Kovács Ágnes Anna.