Avi/ujkelet.live

A háború 304. napja: Ariel Bibasz, a dzsindzsi testvérpár idősebbike, ma ünnepli ötödik születésnapját a Hamász terrorszervezet fogságában a Gázai övezetben.

Arielt édesanyjával, Sirivel és öccsével, Kfírrel – aki az első életévét Gázában töltötte be – október 7-én Nir Oz kibucból hurcolták Gázába. A családfő, Jarden szintén Gázában van, de a családjától elválasztva tartják. A Hamász azt állítja, hogy Siri és a gyerekek meghaltak egy izraeli támadásban.

Az Izraeli Védelmi Erők februárban felfedte a videókat, melyen Siri Bibasz és két kisfia láthatóak órákkal a túszul ejtésük után a Gázai övezetben.

Menetet tartottak ma este Ariel szülinapja alkalmából Tel Avivban:


Válaszra várva: A Túszok Családjainak Fóruma dühös nyilatkozatot adott ki válaszul azokra a palesztin jelentésekre, amelyek szerint Izrael ma több mint nyolcvan palesztin holttestét juttatta vissza Gázába.

„Hogy lehet az, hogy Izrael állam nyolcvan holttestet ad, és cserébe nullát kap? Hogyan lehetséges, hogy Izrael, [Binjámin miniszterelnök] Netanjahu vezetése alatt holttesteket ad ki úgy, hogy az nem egy megállapodás része? Mi lesz a rokonainkkal, meddig sínylődnek a Hamász fogságában Gázában?”

A Fórum „válaszokat és pontosításokat” követel Netanjahutól, és a túszok és eltűnt személyek koordinátorától, Gal Hirschtől az ügyben.

  • Jamen Abu Szulejmán, a dél-gázai Khan Juneszben a Palesztin Polgári Sürgősségi Szolgálat igazgatója azt nyilatkozta, nem világos, hogy a holttesteket az izraeli hadsereg ásta ki a temetőkből a szárazföldi offenzíva során, vagy „fogvatartottakról van szó, akiket megkínoztak. és megöltek.”
  • Azok a gázaiak, akiknek hozzátartozói eltűntek, a Kerem Salom határátkelőhelyre mentek, hogy kiderüljön, azonosítani tudják-e valamelyik holttestet.
  • A több mint 15 zsákban érkezett nyolcvannégy holttestet megvizsgálták a halál okainak megállapítása és azonosításuk érdekében. Később egy tömegsírban temették el őket a Nasszer Kórház közelében lévő temetőben Khan Juneszben.

Déli front: Az izraeli hadsereg este közölte, hogy hét tartalékos katonája megsérült a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Négy harcos állapota súlyos, kettőé közepesen súlyos és egy könnyű sérüléseket szenvedett.

A vizsgálat kezdeti szakasza szerint a katonák sérülését egy robbanóeszköz vagy gránát okozta, melyet egy hamászos terrorista dobott rájuk.


Szamária: Palesztin riportok szerint az izraeli biztonsági erők az este terrorelhárító műveletet hajtanak végre a dzsenini menekülttáborban (Palesztin Hatóság területe). A tűzharc során az erők legalább egy fegyveres terroristát eltaláltak.


Északi front: A szaúdi al-Hadath csatorna arról számolt be hétfőn, hogy a Hezbollah egyik terroristája életét vesztette egy motorkerékpár elleni dróntámadásban a dél-libanoni Dzsibchit régióban.


Találkozó: Az Izraeli Védelmi Erők északi parancsnokságának vezetője tegnap találkozott az észak-izraeli helyi tanácsok vezetőivel, és azt mondta, hogy a hadsereg offenzív tervei készen állnak a Hezbollah-val való esetleges eszkalált konfliktusra, jelentette a hadsereg hétfő délután.

„Szeretném, ha tudnátok, hogy a támadó terveink készen állnak, és készen állunk erre, minden tekintetben, tőlem kezdve minden egyes katonáig” – mondta Ori Gordin vezérőrnagy a polgármestereknek.

„Sokat támadtunk és pusztítottunk az elmúlt 10 hónapban, de még mindig van tennivalónk. Határozottak és elkötelezettek vagyunk” – tette hozzá.


Készületek: Irán és a Hezbollah várható támadása miatti feszültségek közepette Joáv Gallant védelmi miniszter látogatást tett a légierő földalatti parancsnoki központjában a hadsereg Tel-Aviv-i főhadiszállásán.

„Ellenségeink alaposan megfontolják lépéseiket az elmúlt évben bemutatott képességeinek köszönhetően. Fel kell azonban készülnünk minden lehetőségre, beleértve a támadásba való gyors átmenetet is” – mondta az irodája szerint.

Gallant ,,a biztonsági fejlemények tükrében” megtekintette a légierő felkészülését, valamint ,,a támadó akció lehetőségeit minden harci szektorban”.

Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy a nap folyamán helyzetértékelést tartott az Egyesült Államok Központi Parancsnokság (CENTCOM) vezetőjével, Michael Kurilla négycsillagos tábornokkal, aki ma érkezett Izraelbe.

A hadsereg szerint a találkozó „a közel-keleti fenyegetésekre adott válasz részeként a térség biztonsági-stratégiai kérdéseire és a közös értékelésekre összpontosított”.


Irán: Az elmúlt napokban külföldi diplomatákkal beszélő magas rangú iráni tisztviselők azt az üzenetet közvetítették, hogy „Iránt nem érdekli a háború – de válaszolnunk kell”. Az iráni tisztviselők hozzátették: ,,Kemény választ kell adnunk, ez a megfelelő válasz, de végeredményben nem vagyunk erdekeltek egy háborúban.”

Irán szerdára az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) rendkívüli ülését is összehívta, ahol megpróbál nyomást gyakorolni az arab államokra, hogy támogassák jogát az Izrael elleni megtorló akciókhoz, jelentette a brit The Guardian.

Sok öbölbeli vezető hajlandó elítélni Izrael cselekedeteit, de Iránt is önmérsékletre szólították fel. A találkozót a szaúd-arábiai Dzsiddában, az OIC központjában tartják.


: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn telefonon beszélt Iszráel Katz izraeli külügyminiszterrel, és elmondta neki, hogy Irán a mai napon tájékoztatta Magyarországot arról, hogy megtámadja Izraelt válaszul a Hamász politikai szárnyának vezetőjének, Iszmail Hanijének teheráni likvidálására, idézett a Walla hírportál magas rangú izraeli tisztviselőket.

Ali Bagheri Kani ügyvezető iráni külügyminiszter azért hívta fel Szijjártót, mert Magyarország vette át a közelmúltban a soros EU-elnökséget. Bagheri ma összehívta a nyugati országok nagyköveteinek csoportját a teheráni külügyminisztériumba, és ugyanezt az üzenetet közvetítette nekik.

Magas rangú izraeli tisztségviselők úgy vélik, hogy Bagheri Szijjártóhoz intézett telefonhívása annak az iráni kísérletnek a része, hogy nemzetközi legitimációt szerezzen egy Izrael elleni támadásnak, és mérsékelje egy ilyen támadás elítélését a nemzetközi közösség részéről.

,,A magyar külügyminiszter elmondta Katz külügyminiszternek, hogy az iráni külügyminiszter felhívta, és világosan és egyértelműen közölte vele, hogy Irán úgy döntött, hogy megtámadja Izraelt” – mondta egy magas rangú izraeli tisztségviselő.

Katz a beszélgetés során köszönetet mondott magyar kollégájának, és hangsúlyozta, hogy a legutóbbi incidens a Hezbollah terrorszervezet Madzsdal Samsz elleni rakétatámadása miatt kezdődött, amelyben tizenkét gyerek vesztette életét.

,,Október 7-től Irán minden terrorista szervezetét aktivizálja, hogy támadják és ártsanak Izraelnek, és ő maga is megtámadta Izraelt. Az Európai Uniónak és a nemzetközi közösségnek súlyos árat kell követelnie Irántól minden agresszív lépésért” – mondta Katz a magyar külügyminiszternek.

Katz hangsúlyozta, hogy egy iráni lépés nem maradhat el a világ erőteljes reakciója nélkül, és Izraelnek joga van megvédeni magát.

The post Dzsindzsi 5, frontok, támadásra és védekezésre készülve, és magyar szál first appeared on Új Kelet Live.