Avi/ujkelet.live

A háború 304. napja, északi front: Tegnap este a 869. egység erői azonosították a Hezbollah egyik terroristáját bemenni a terrorszervezet egyik épületébe Hula térségében, és ezt követően vadászgépek csapást mértek az épületre.

Korábban vasárnap a harci hírszerzési egység azonosított egy terroristát a dél-libanoni Beit Lifben és dróncsapással megölte.

Továbbá a hadsereg terror-infrastruktúrát támadott Ajta as-Sabban.

Vasárnap számos rakétaindítást azonosított a katonaság Libanonból, melyek Kirjat Smonában, a Dov-hegység régióban és Malkiában csapódtak be, sérülés nem történt.

Hétfőre fordulóra számos ,,gyanús légi célpontot” azonosítottak Libanonból belépni Felső-Galilea területére. Elfogó rakétákat lőttek a célpontokra, egy azonban Ajelet Hasachar közelében csapódott be. Egy tiszt és egy katona közepesen súlyos sérüléseket szenvedtek, kórházba szállították őket, családjaikat értesítették.

Tűzoltókat vezényeltek a területre, mivel a becsapódás következtében tűz keletkezett.

Vadászgépek az éjszaka célba vették a Hezbollah egyik fegyverraktárát és számos terror-infrastruktúrájat a dél-libanoni Kafr Kilában.

A hadsereg továbbá területeket ágyúzott a dél-libanoni Sibában és Rachaja Al Fukharban.

Reggel elfogó rakétát lőttek ki ,,egy gyanús légi célpontra”, mely Libanonból lépett be Izrael területére. A hadsereg nem részletezte, hogy sikerült-e az elfogás, csak annyit közölt, hogy az incidensnek vége. A szirénákat az elfogó rakéta lehulló repeszei miatti aggodalomból aktiválták.

Továbbá egy Libanonból küldött drón csapódott be Malkia területén, sérülés nem történt.


Helyzet: A védelmi szervezet forrásai úgy becsülték, hogy Irán még nem hozott végleges döntést az Izrael elleni bosszúválasz jellegéről, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este. A források úgy vélték, hogy hosszú időbe telhet a támadás végrehajtása.

Nyugati diplomaták azt nyilatkozták a KAN-nak, hogy becsléseik szerint sikerül helyreállítani azt a regionális koalíciót, amely meghiúsította az áprilisi iráni támadást. A diplomaták szerint intenzív munka folyik, és jó eséllyel ezúttal is megtörténik az együttműködés, ,,mindenkinek az az érdeke, hogy az esemény ne fajuljon regionális háborúvá”.

Az előző iráni támadásnál, április 13-a és 14-e közötti éjszakán, az Egyesült Államok és a Közel-Kelet muszlim országai segítettek Izraelnek az Iránból érkező rakéták és drónok 99%-ának elfogásában.

Kilenc ország vett részt a támadás visszaverésében: az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Katar, Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein.

Ugyanezek az arab országok, amelyek partnerek voltak az áprilisi támadás megállításában, megpróbálják meggyőzni Iránt, hogy mérsékelje válaszát, és mindenekelőtt gondoskodjon arról, hogy a válasz ne okozzon kárt nekik, elsősorban Jordániának és Egyiptomnak, Izrael szomszédainak.

Szokatlan lépésként Ajman el-Szafadi jordán külügyminiszter tegnap kilenc év után először járt Teheránban, és találkozott iráni kollégájával. Egy jordán politikai tisztviselő közölte, hogy a látogatás célja Jordánia és légtere semlegességének tisztázása, valamint Amman azon törekvése, hogy ne váljon konfliktus színterévé.

Mindeközben az iráni és a Hezbollah válaszreakcióira való izraeli előkészületek részeként Binjámin Netanjahu miniszterelnök tegnap este helyzetértékelést tartott a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán, a biztonsági szervezet pedig előkészítő lépéseket tett egy jelentős eszkaláció esetére.

Ezenkívül Eli Cohen energiaügyi miniszter rendkívüli megbeszélést hívott össze irodájában a háborúra való felkészülésről. A megbeszélés végén született döntések egyike a szén- és gázolajkészletek maximális növelésére vonatkozó irányelv.

A beszélgetéshez a rendőrség, a Polgárvédelmi Parancsnokság és a Kommunikációs Minisztérium tisztviselői is csatlakoztak, akik megvitatták a kapcsolatfelvétel módjait egymás közt a háború alatt. Az Energiaügyi Minisztérium illetékesei megpróbálták megnyugtatni a lakosságot, mondván: ,,Izrael nem lesz sötétben, de számos forgatókönyvre készülünk.”

Saul Goldstein, az izraeli villamosenergia-rendszert irányító vállalat, a Noga vezérigazgatója ugyanakkor a KAN közrádióban kijelentette: ,,Mondjam azt neked, hogy nem fogunk sötétben ülni mindenféle területen néhány órára, vagy napra? Nem mondhatok ilyet. Nem tudjuk, mit terveznek.”

The post Támadások Libanonból, és nemzetközi koalíció Irán támadásának visszaverésére first appeared on Új Kelet Live.