ujkeletlive

Fehér Ház – nemzetbiztonsági frissítés, még mindig nem tudni mikor és hogyan támad Irán

Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök tegnap frissített nemzetbiztonsági tájékoztatást kapott, miszerint még mindig nem világos, hogy Irán és a Hezbollah mikor támadhatja meg Izraelt, illetve a támadás konkrétan milyen következményekkel járhat, – jelentette az Axios riportere, Barak Ravid amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva

A Hamász politikai vezetője, Iszmail Hanije teheráni és a Hezbollah legfőbb katonai parancsnoka, bejrúti likvidálásáért ígért iráni megtorlás gyengítését célzó Biden-kormányzat erőfeszítései, az esetleges támadások elhárításának előkészítésén, illetve az Iránra és a Hezbollahra gyakorolt diplomáciai nyomás mozgósítására irányulnak.

Egy nappal korábban Antony Blinken külügyminiszter arról tájékoztatta a G7-ek tagállamainak képviselőit, hogy Irán és a Hezbollah akár a következő 24-48 órában megtámadhatja Izraelt. Biden és Harris a Nemzetbiztonsági Tanács legutóbbi ülésén tegnap este azonban árnyaltabb jelentést kapott, miszerint az amerikai hírszerzés két támadási hullámot magában foglaló forgatókönyvre számít – egy a Hezbollah, egy pedig Irán, illetve több más megbízottja részéről. Az amerikai hírszerzés számára azonban még mindig nem világos, hogy ki és milyen támadást fog elsőként végrehajtani, – állítják az Axiosnak nyilatkozó tisztviselők, hozzátéve azt is, hogy a hírszerzés szerint Irán és a Hezbollah válasza még „folyamatban van,” lévén  bizonytalanok a pontos kivitelezést illetően.

A Fehér Ház a nemzetbiztonsági értékelést követően kiadott közleményében hangsúlyozza – „Biden elnök és Harris alelnök a nemzetbiztonsági csoporttól tájékoztatást kapott a közel-keleti fejleményekről. A tájékoztató középpontjában az Irán és megbízottjai által Izraelre és a térségben lévő amerikai katonákra jelentett fenyegetések álltak. Az elnök és az alelnök tájékoztatást kapott az iraki Al-Aszad légi támaszpontot ért támadásról. Megvitatták, hogy milyen lépéseket teszünk erőink védelme érdekében, illetve személyzetünk elleni támadásra az általunk választott módon és helyen reagálunk.”

Továbbá – „tájékoztatást kaptak az Egyesült Államok katonai erőfeszítéseiről, melyek célja Izrael védelmének támogatása, amennyiben Izraelt ismét megtámadnák. Tájékoztatást kaptak továbbá a regionális feszültségek enyhítésére, valamint a tűzszüneti és túszszabadítási megállapodás megkötésére irányuló folyamatos diplomáciai erőfeszítésekről. Az elnök és az alelnök továbbra is rendszeres tájékoztatást kap a nemzetbiztonsági csapattól,” – zárul a közlemény.

Washington elkötelezettségét a zsidó állam védelme érdekében Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő szintén hangsúlyozta az újságíróknak tartott hétfői tájékoztatón, miközben a Biden-kormányzat azt az üzenetet közvetítette Irán felé, hogy az Egyesült Államok megvédi Izraelt, ha megtámadják.

Nem gondoljuk, hogy egy ilyen támadás elkerülhetetlen, és megpróbáljuk megakadályozni,” – tette hozzá Miller.

Az NBC amerikai tévécsatornának szintén tegnap nyilatkozó izraeli forrás szerint a jeruzsálemi védelem felkészült egy esetleges iráni és Hezbollah-támadásra, ennek következtében arra számítanak, hogy akár több napon keresztül rakéták és drónok hullámait lőhetik ki Izraelre, miközben – „csak megpróbálnak majd kifárasztani minket,” – idézte az NBC az izraeli tisztviselő nyilatkozatát.

Az iráni parlament elnöke, Mohammad Baqer Qalibaf tegnap hangsúlyozta, hogy Teherán válasza Hanije likvidálására „megsemmisítő és okos” lesz, ami az amerikaiak szerint hasonló lehet az április 13-án Izrael ellen indított ballisztikus rakéták és drónok sortüzéhez, de ezúttal nagyobb és összetettebb, beleértve a több irányból, iráni megbízottakkal összehangolt támadás lehetőségét is.

Utazás – járatok törlése

A Ben Gurion nemzetközi reptér a megszokott módon működik, miközben az izraeli légitársaságok továbbra is a menetrend szerint repülnek, sőt Athénba növelik a járatszámoka, ahol sok külföldön rekedt izraeli várakozik a hazatérésre, – közölte a reptéri hatóság azt követően, hogy a külföldi légitársaságok folyamatosan függesztik fel izraeli és libanoni járataikat.

Tegnap, mintegy 58700 utas, 345 be és kimenő nemzetközi járaton haladt át a reptéren, összesen mintegy 30000 utas hagyta el az országot, és 28700 érkezett Izraelbe, áll a közleményben, hozzátéve azt is, miszerint azt javasolják az utasoknak, hogy kövessék nyomon a legfrissebb menetrendet a Repülőtéri Felügyelet honlapján és a légitársaságoknál.

Tekintettel egyes külföldi légitársaságok változásaira és az Izraelbe induló járatok felfüggesztésére és/vagy csökkentésére vonatkozó döntésükre, az Izraelből indulóknak figyelembe kell venniük, hogy változások történhetnek, és folyamatosan tartaniuk kell a kapcsolatot a légitársaságokkal és értesülniük kell járataikról,” – áll a közleményben.

Eközben, több száz izraeli rekedt a prágai repülőtéren az izraeli „Arkia” légitársaság keddi járattörlései miatt. Az utasoknak, köztük időseknek és gyermekeknek, maguknak kellett megoldaniuk a helyzetüket a cseh főváros repterén, mivel  a légitársaság sokáig nem adott semmilyen választ a kialakult helyzet miatt.

A külföldi légitársaságok nagyrészt a tegnapi nappal bezárólag (6.8.24) véget ért járattörléseit részben meghosszabbították. Például a Lufthansa-csoport – Swiss, Brussels Airlines, Austrian Airlines, és a német Eurowings, bejelentette, hogy augusztus 12-ig minden járatát felfüggeszti.

A járattörlések már a múlt héten elkezdődtek, elsőként az említett Lufthansa jelentette be döntését, ami dominó effektus indítva el, a külföldi légitársaságok csatlakoztak és a múlt héttől törölték az izraeli járataikat, amit erre a hétre többnyire tovább hosszabbítottak, kivétel képez az Ethiopian Airlines, amely újból indítja járatait. A Wizz Air először törölte járatait, majd bejelentette, hogy újraindítja. A Ryanair viszont nem indít járatokat.

A spanyol Iberia légitársaság törölte az összes Izraelbe irányuló járatát, legalább szerdáig, a jordán Royal Jordanian pedig mentőjáratokat tervez indítani Libanonból a következő napokban, együttműködve a jordán külügyminisztériummal. A görög Aegean légitársaság szintén törölte minden járatát, a holland KLM légitársaság október 26.-ig törli az Izraelbe és onnan induló járatait.

További járattörlések

Air Baltic: 6.8.-ig törölte járatait

Air India: augusztus 8.-ig nem repül

Air Europe: törölve 7.8.-ig

Aegean: augusztus 9.-ig lemondva

Delta Airlines: törölve 9.8.-ig

United Airlines: további értesítésig törölve

KLM: a régióban tapasztalható feszültségek miatt októberig törölve

ITA: augusztus 7.-ig törölte járatait

The post Reggeli hírek – washingtoni nemzetbiztonsági frissítés, és nemzetközi járatok törlése first appeared on Új Kelet Live.