Avi/ujkelet.live

A háború 307. napja: Iszráel Katz külügyminiszter értesítette Norvégia izraeli nagykövetségét, hogy visszavonja azon norvég tisztviselők diplomáciai státuszát Izraelben, akik országukat a Palesztin Hatóságnál képviselik, Oslo október 7-i mészárlás utáni ,,egyoldalú politikáját és nyilatkozatait” követve.

A nagykövetségen Izraelben jelenleg nyolc diplomata képviseli az országot a Palesztin Hatóságnál. Norvégia különösen részt vesz a Palesztin Hatóságnak nyújtott segély erőfeszítésekben, és elnököl az adományozó országok konferenciáján.

A norvég nagykövetet beidézték a jeruzsálemi külügyminisztériumba, és közölték vele, hogy a diplomaták akkreditációját hét napon belül, a vízumukat három hónapon belül visszavonják. Izrael lehetőséget adott nekik, hogy új akkreditációt kérjenek az izraeli nagykövetségen.

„Az Izrael-ellenes magatartásnak ára van. Ahelyett, hogy október 7-e után harcolt volna a palesztin terrorizmus ellen, és támogatná Izrael harcát az iráni gonosz tengely ellen, Norvégia úgy döntött, hogy egy palesztin állam elismerésével jutalmazza a Hamász gyilkosait és erőszakolóit” – mondta Katz külügyminiszter, megjegyezve, Oslo „csatlakozott az ellenünk indított alaptalan perhez a Nemzetközi Büntetőbíróságon”.

„Norvégia egyoldalú politikát folytat a palesztin kérdésben – ezért elrendeltem a Palesztin Hatósággal szembeni minden képviselet megszüntetését Norvégia izraeli nagykövetsége nevében. Azok, akik megtámadnak minket és egyoldalú politikát folytatnak ellenünk, megfizetik az árát”.

A norvég külügyminiszter szerint Izrael döntése „szélsőséges akció”, amelynek „következményei lesznek”.

„A mai döntésnek következményei lesznek a Netanjahu-kormánnyal való kapcsolatunkra nézve. Intézkedések meghozatálat fontolgatjuk a Netanjahu-kormány által kialakult helyzetre való reagálás érdekében” – mondta Espen Barth Eide külügyminiszter közleményében Binjámin Netanjahu miniszterelnökre utalva.

The post Izraeli visszavonja a Palesztin Hatósággal foglalkozó norvég diplomaták akkreditációját first appeared on Új Kelet Live.