Avi/ujkelet.live

A háború 308. napja, déli front: Harcmérnökök a közelmúltban semmisítettek meg egy három kilométer hosszú alagutat a Gázai övezet középső részén, a Netzarim folyosó területén, jelentette az Izraeli Védelmi Erők délután.

Az alagútban több emelet és elágazások voltak. A csapatok több helyiséget is találtak benne, ahol fegyvereket és egyéb felszereléseket tároltak, amelyek a Hamász terroristái számára hosszú tartózkodást tettek lehetővé.

Miután a harcmérnökök megvizsgálták a földalatti járatokat, az alagutat felrobbantották.

Északi front: Elhunyt Mikhail Szamara, aki kedden nagyon súlyos sérüléseket szenvedett, amikor a Hezbollah dróntámadása közben egy Vaskupola elfogórakéta célt tévesztett és Naharia közelében az autópályán csapódott be.

A támadásban összesen tizenkilenc személy megsebesült, többségük könnyebben, köztük hat katona, amikor az egyik drón egy közeli katonai bázison csapódott be.

A 27 éves Szamara, aki Kafr Jaszif lakosa volt, de cserediák volt Csehországban, és nemrég érkezett Izraelbe, hogy meglátogassa családját.

A család közölte, hogy szerveit eladományozzák.

Támadások: Legalább tizenöt rakétát lőttek ki Libanonból Kirjat Smona térségére kora délután.

A lövedékek többségét elfogták a légvédelmi rendszerek, azonban legalább kettő a városban csapódott be, károkat okozva. Sérülés nem történt.

Reggel az izraeli-libanoni határ mentén és annak közelében lévő közösségek lakóit arra utasították, hogy további intézkedésig maradjanak a védett területek közelében. Kora délután, avagy öt órával később, a korlátozást feloldották.

Az Izraeli Védelmi Erők korábban a nap folyamán drónnal likvidálta a Hezbollah két terroristáját a dél-libanoni Naqurában. A teroristákat a 146. hadosztály szúrta ki kijönni egy katonai épületből.


Készületek: Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy helyzetértékelést tartott az Egyesült Államok Központi Parancsnokság CENTCOM) vezetőjével, Michael Kurilla négycsillagos tábornokkal, aki tegnap érkezett Izraelbe a második látogatására a héten.

Az izraeli hadsereg szerint a találkozó ,,a biztonsági és stratégiai kérdésekre, valamint a térség közös előkészületeire összpontosított, a közel-keleti fenyegetésekre adott válasz részeként”.

Kurilla az izraeli légierő földalatti parancsnoki központjába is ellátogatott a hadsereg főhadiszállásán, hogy helyzetértékelést tartson a légierő parancsnokával, Tomer Bar vezérőrnaggyal.

A CENTCOM tegnap bejelentette, hogy az Egyesült Államok Légierejének F-22-es vadászrepülőgépei megérkeztek a CENTCOM felelősségi területére, ,,az Egyesült Államok haderőinek régióbeli változásainak részeként, valamint az Irán és az Irán által támogatott csoportok jelentette fenyegetések kezelése érdekében”.


Üzenet? Abdullah Bou Habib libanoni külügyminiszter szokatlan nyilatkozatot adott ki pénteken Nadzsib Mikati miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után, amelyben a Gázai övezetben fogva tartott túszok szabadon bocsátását kérte, jelentette a Ynet hírportál. Bou-Habib támogatta az Egyesült Államok és a közvetítők Egyiptom és Katar felhívását a tárgyalások újraindítására, hogy megállapodás szülessen Izrael és a Hamász között. Szerinte ,,segíteni kell a Gázai övezetben lévő palesztinokat, valamint a túszokat és családjaikat, akik nagy szenvedést élnek át”.

Bou Habib hozzátette, hogy ,,a három vezető (az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar) erőfeszítései dicséretre méltóak. A libanoni kormány úgy véli, hogy nincs helye további késlekedésnek, és felszólít minden felet, hogy gyorsítsák fel a túszok szabadon bocsátásának, a tűzszünetnek és a megállapodás végrehajtásának folyamatát.”

Azt is kijelentette, hogy ,,Libanon csatlakozik a megbeszélések e hónap 15-én való folytatására irányuló felhíváshoz”, amelyre Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala tegnap este válaszolt, röviddel a három vezető – Joe Biden, Abdel-Fattah esz-Szíszi és Tamim bin Hamad al-Thani szokatlan bejelentése után.

,,Eljött az idő a határozott cselekvésre” – zárta közleményét a libanoni külügyminiszter, amelyet – mint említettük – a libanoni miniszterelnökkel való találkozása után adott ki.

Az üzenet időzítése a libanoni állam részéről érdekes, tekintve, hogy Izrael készültségben van a Libanont ellenőrző síita terrorszervezet, a Hezbollah esetleges támadása miatt, bosszút állva Fuad Sukr, a Hezbollah legmagasabb rangú katonai parancsnoka likvidálása miatt.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Alagút Gázában, gyász és 1 szokatlan kérés Libanontól first appeared on Új Kelet Live.