ujkeletlive

Túszalku – újabb ígéret

A túszmegállapodás közvetítői nagyszabású csúcstalálkozót hívtak össze, amelyre augusztus 15-én kerülne sor Kairóban vagy Dohában.

Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom  közös nyilatkozatot adott ki, miszerint – „itt az ideje a tűzszüneti megállapodás megkötésének, valamint a túszok és foglyok szabadon bocsátásának. Nem szabad több időt vesztegetni, egyik fél sem kereshet kifogásokat a további halasztásra.”

A felhívást követően Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala közölte – „az Egyesült Államok és a közvetítők javaslatára Izrael augusztus 15-én egy később meghatározandó helyre küldi tárgyalócsoportját, hogy véglegesítse a gázai túszmegállapodás kereteinek végrehajtására vonatkozó részleteket.”

Diplomácia – tűzszünet Irán és a Hezbollah tervezett támadásának visszafogására 

Joe Biden amerikai elnök, Tamim bin Hamad al-Thani katari emír, és Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök felszólítja Izraelt és a Hamászt, hogy vegyenek részt a jövő heti utolsó tárgyalási fordulóban a gázai túsz- és tűzszüneti megállapodás véglegesítése érdekében. Az amerikai kormány és vezető diplomatái szerint a gázai túsz- és tűzszüneti megállapodás az egyetlen módja a régióban kitörés előtt álló többfrontos háború megelőzésének.

Azt követően, hogy Izrael a múlt héten az iráni fővárosban likvidálta a Hamász politikai vezetőjét [Iszmail Hanije], illetve Bejrútban a Hezbollah vezérkari főnökét [Fuad Sukr], a kialakult robbanásig feszült helyzet csillapítására a Biden-kormányzat diplomáciai megoldást szorgalmazva rettentené el Iránt és a Hezbollah terrorszervezetet attól, hogy a két merénylet megtorlásának részeként többfrontos támadást indítson Izrael ellen.

A túsz és tűzszüneti megállapodásról szóló tárgyalások az elmúlt hetekben megrekedtek Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök új feltételei miatt. Hanije meggyilkolását követően, a Hamász a gázai övezet katonai főnökét, Jahíje Szinwárt nevezte ki a politikai szárny vezetőjének is, ilymódon az október hetedikei mészárlások kitervelője tovább erősítve hatalmát egyszemélyben fog dönteni a túszmegállapodás ügyében.

A közvetítők szerint már van egy keretmegállapodás az asztalon, így csak a végrehajtás részleteit kell véglegesíteni, egyúttal arra is figyelmeztetve, hogy immár egyik fél sem kereshet újabb kifogásokat a további halasztásra. Emellett, hozzátéve azt is, hogy „szükség esetén készek végső javaslat előterjesztésére a megállapodás végrehajtásával kapcsolatos fennmaradó hiányosságok rendezését illetően, oly módon, hogy az megfeleljen mindkét fél elvárásainak.”

A közös nyilatkozatról, illetve a csúcstalálkozó jövő heti összehívásáról szóló döntés, annak a telefonbeszélgetésnek az eredménye, amelyet Biden kedden folytatott a katari emírrel és az egyiptomi elnökkel, akik javasolták a találkozó összehívását, Biden pedig támogatta a felvetést, – jelentette az Axios, amerikai forrásokra hivatkozva. A döntő tárgyalásokat megelőzően, mindkét fél bevonásával előkészítő megbeszélések lesznek, annak érdekében, hogy megteremtsék az alapokat.

A Túszok és Eltűnt Családok Fóruma szintén reagált a közös nyilatkozatra, mondván – „a mostani nyilatkozat újra megerősíti azt, amit már régóta tudunk: a megállapodás az egyetlen út ahhoz, hogy az összes túszt hazahozzuk. Az idő fogytán van. A túszok számára nincs több idő. A megállapodást most kell aláírni!

A legutóbbi, vasárnapi kabinetülésen Netanjahu kijelentette -„hajlandó vagyok nagyon hosszú utat megtenni az összes túszunk szabadon bocsátásáért, miközben garantáljuk Izrael biztonságát. Elkötelezettségünk szöges ellentétben áll fogvatartottaink szabadon bocsátásának kérdésében történt kiszivárogtatásokkal és hamis tájékoztatókkal. Ezek a tájékoztatások ártanak a tárgyalásoknak, és – sajnos – félrevezetik a túszok kedves családjait is. Olyan hamis benyomást keltenek, mintha a Hamász beleegyezett volna az egyezségbe, és az izraeli kormány lenne az, aki ellenzi azt.”

„Ennek pontosan az ellenkezője igaz – az egyszerű igazság az, hogy a Hamász a mai napig nem egyezett bele a vázlat legalapvetőbb feltételeibe. Míg mi nem fűztünk semmilyen újabb követelést a vázlathoz, addig a Hamász az, amelyik követelte, hogy több tucat változtatással egészítsék ki azt. Nem vonta vissza azon követelését, hogy Izrael nem térhet vissza a háborúhoz, ehelyett azt követeli, hogy vonuljunk ki a Philadelphi folyosóról, és a rafahi átkelőből – a létfontosságú útvonalakból, amelyek lehetővé teszik számára, hogy újra felfegyverkezzen, és megerősödjön. Fontos, hogy rögzítsük az elvet – nem hagyjuk el ezeket a területeket,” – tette hozzá.

Drámaian megnőtt a költségvetési deficit – a megugró 8,1 százalékos hiány, már most jóval magasabb, mint a kormány által az évvégére a költségvetésben meghatározott 6,6%-os hiánycél

Izrael költségvetési hiánya júliusban elérte a GDP 8,1%-át, azaz az elmúlt 12 hónaphoz viszonyítva a 155,2 milliárd sékelt, – jelentette Jáli Rothenberg, a Pénzügyminisztérium főkönyvelője.

A hirtelen növekedés, a június végi 7,6%-ról következett be, olymódon, hogy az új Netanjahu-kormány 16 egymást követő hónapjának mindegyikében egyre nagyobb mértékben növekedett.

Számszerűen, a költségvetési deficit júliusban 8,5 milliárd sékel volt, szemben a tavaly júliusi 600 millióval. Év eleje óta 72 milliárd sékel hiányt jegyeztek, szemben a tavalyi év hasonlóan időszakában jegyzett 6 milliárd sékel többlettel.

A kormány év eleje óta több mint 352 milliárd sékelt költött, ami 32,8%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A hiány fő növekedése a védelmi kiadások és a háború miatt a polgári minisztériumok magas kiadásai miatt következett be, ugyanakkor a háborús kiadások nélkül is, kiugróan magas a 8,7%-os általános kiadási növekedés.

Ezzel szemben az állam bevételei csak 3,1%-kal nőttek, és az év eleje óta mintegy 278 milliárd sékelt jelentettek, szemben a 2023 első hét hónapjában elért 269 milliárddal.

A Pénzügyminisztérium azt állítja, hogy a költségvetési hiány szeptemberre tetőzik, majd ezt követően csökkenés következik be, és évvégén nem lesz több, mint az eredeti 6,6%-os hiánycél.

The post Túszalku és diplomácia, illetve kiugróan magas költségvetési deficit first appeared on Új Kelet Live.