Avi/ujkelet.live

A háború 309. napja, déli front: Izraeli vadászgépek a hírszerzés irányításával tegnap a Gázai övezetben likvidálták Walid Al-Szouszi terroristát, a Hamász katonai szárnyának operatívját, aki a biztonsági szervek vezetője volt az övezet déli részén.

Al-Szouszi volt a felelős egy hírszerzési kép kidolgozásáért a Hamásznak, különféle források révén a Gázai övezetben, és intézkedéseket tett a Hamász terrorszervezet Gázai övezeten belüli ellenállási mozgalma ellen.

Mindeközben a dél-gázai Khan Juneszben a 98. hadosztály alatt a 7. dandár, az ejtőernyősök és a Jahalom harcmérnöki egység csapatai, célzott rajtaütéseket hajtanak végre terror-infrastruktúrák ellen.

Az elmúlt nap során a harcosok megöltek több tucat terroristát és leromboltak több tucat terror-infrastruktúrát.

A 162. hadosztály harcosai a dél-gázai Rafahban folytatják műveleteiket. Az elmúlt 24 órában a Nahal-dandár megölt számos terroristát és fegyvereket lokalizált lakóépületekben. Drónnal csapást mértek terroristákra, akik veszélyt jelentettek az erőkre.

A 215. tüzérezred az elmúlt héten megölt számos terroristát, akik különböző terrorszervezetekhez tartoztak és részt vettek az október 7-i mészárlásban.


Északi front: A Hezbollah terrorszervezethez közel álló libanoni Al-Akhbar újság ma reggeli címlapja: ,,Washington hiábavaló gyakorlata, és jön a válasz”.


Irán: Az iráni Forradalmi Gárda pénteken azzal fenyegetőzött, hogy a Hamász politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije likvidálására adandó válasz célpontjai a következők: ,,Az Izraeli Védelmi Erők bázisai és páncélos hadosztályai”. Továbbá: ,,Fontolgatják, hogy csapást mérnek Izraelen kívüli célpontokra is – az áprilisi támadás kicsiként fog megmaradni az emlékezetben.”


Megúszott szankció: Antony Blinken külügyminiszter pénteken beszélt Joáv Gallant védelmi miniszterrel, és tájékoztatta őt arról, hogy úgy döntött, lezárja az Izraeli Védelmi Erők Netzach Jehuda zászlóalja ellen folytatott vizsgálatot a Júdea és Szamáriában elkövetett emberi jogi jogsértések miatt, és nem alkalmaz szankciókat az egység ellen, idézett a Walla hírportál két magas rangú amerikai és izraeli tisztviselőt.

  • Ez lett volna az első alkalom, hogy az Egyesült Államok szankciókat vezet be egy izraeli katonai egységgel szemben.
  • A források szerint a szankciók megtiltották volna a zászlóaljnak és tagjainak, hogy bármilyen amerikai katonai segélyt vagy kiképzést kapjanak.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta, hogy míg Blinken megállapította, hogy a zászlóalj súlyosan megsértette az emberi jogokat, az Izrael által az elmúlt három hónapban szolgáltatott információk azt mutatták, hogy a hadsereg kezelte a zászlóalj viselkedését, és foglalkozott az Egyesült Államok aggályaival.

  • Egy 2022-ben készült Tik-Tok videó, amelyben a zászlóalj katonái lefilmezték magukat, amint bántalmaznak egy palesztin fogolyt, központi része volt a zászlóaljjal szembeni amerikai állításnak.
  • Izrael tájékoztatást adott a külügyminisztériumnak az incidens kivizsgálásáról és a megtett fegyelmi lépésekről.
  • Izrael tisztázta, hogy a katonák ellen nem indult polgári jogi per, mert a palesztinok nem tettek feljelentést.
  • Az incidensek a Hamász október 7-i Izrael elleni támadása előtt történtek, és mindegyik Júdea és Szamária területén.

A Netzach Jehuda zászlóalj ultraortodox katonák különleges egységeként alakult. Minden tagja férfi.

  • Az évek során a Júdea és Szamáriában állomásozó egység a Dombtető Ifjainak célpontjává vált – olyan fiatal radikális jobboldali telepesek számára, akiket nem vettek fel az izraeli hadsereg egyik harci egységébe sem.
  • Az amerikai külügyminisztérium 2022 végén kezdett nyomozni a a zászlóalj ellen, miután katonái több palesztin civilek elleni erőszakos incidensben is részt vettek, jelentette akkor a Haaretz.
  • Az egyik incidens a 80 éves palesztin amerikai Omar Asz’ad halála volt 2022 januárjában, melyet a hadsereg teljeskörűen kivizsgált.
  • 2023 januárjában a zászlóaljat a Golán-fennsíkra helyezték át.

Támadás, de most fordítva: Kövekkel támadtak meg pénteken Rahatban élő izraeli arab nőket, miután Sechem (Palesztin Hatóság területe) felé tartva eltévedtek, és járművükkel bementek a szamáriai Givat Ronen zsidó előőrsre. A nők – köztük egy hároméves kislány – kiszálltak a járműből és gyalog elmenekültek a környékről. Autójukat az előőrs lakói felgyújtották.

Kettőt közülük a 3 éves lánnyal együtt a Petach Tikva-i Beilinson Kórházba szállították, könnyű fej, váll és térd sérülésekkel. A rendőrség a Sabak belbiztonsági szolgálat bevonásával vizsgálatot indított.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Likvidálás Gázában, megúszott szankció, és fordított helyzet first appeared on Új Kelet Live.