ujkeletlive

Diplomáciai erőfeszítések és túszalku

Ne tedd! – üzent Joe Biden amerikai elnök, az általa elhíresült rövid figyelmeztetéssel, amit néhány nappal az október 7-i Hamász-támadás után, majd áprilisban jelzett Irán felé a zsidó állam elleni közvetlen rakéta és dróntámadás előtt.

Biden ismét óva intette a teheráni vezetést attól, hogy megtámadja Izraelt a Hamász politikai vezetője, Iszmail Hanije saját területén történt izraeli likvidálását követően, amikor egy templomból kilépve, az újságírók azon kérdésére, hogy „mit üzen Iránnak”, csak annyit válaszolt – „ne tedd!”

A libanoni Hezbollah vezérkari főnöke, Fuad Sukr kiiktatása nyomán a terrorszervezet Teheránhoz hasonlóan beígért megtorló lépéseinek megakadályozása érdekében Washington diplomáciai erőfeszítések révén próbálja megakadályozni a régiót veszélyeztető háború kirobbanását. Ilymódon a korábban többször is felfüggesztésre került túsz és tűzszüneti megállapodás végső lezárása lesz a célja a héten a Közel-keletre érkező amerikai kormányzati tisztviselőknek.

A terítéken lévő alku biztosítaná a Hamász által fogva tartott 115 túsz szabadon bocsátását, a gázai övezetben életbe lépő átmeneti tűzszünetért cserébe, ami egyúttal csillapítaná Irán és a libanoni Hezbollah azon irányú szándékát, hogy megtámadja Izraelt.

Az Egyesült Államok, Izrael, az Egyesült Királyság, Franciaország és több arab ország is véglegesítette felkészülését az iránt, hogy megvédje Izraelt ezektől a lehetséges támadásoktól, amennyiben a diplomácia kudarcot vall. A CENTCOM [Közel-keleten felelős] parancsnoka, Michael Kurilla tábornok egy héten belül másodszor járt Izraelben, hogy megbeszéléseket folytasson a védelem koordinálásáról.

Amerikai, egyiptomi és katari közvetítők és tisztviselők az elkövetkező napokban arra koncentrálnak, hogy felszámolják a megállapodás vázlatában a felek által jelzett nézeteltéréseket a tárgyalások augusztus 15-re kitűzött utolsó fordulója előtt, amelyet izraeli tisztviselők a „most vagy soha” lehetőségként említenek egy közös megállapodás eléréséhez.

Eközben, az övezetben tovább folytatódnak a harcok a Hamász állásainak és terroristáinak likvidálására. Péntek este az Izraeli Védelmi Erők három precíziós lőszerrel mért csapást terroristákra a Hamász terrorszervezet egyik főhadiszállásán, mely az Al-Taba’een iskola épületében lévő mecsetbe volt beágyazva. A Hamász azt állította, hogy a csapás az iskolát vette célba, és 100 palesztint ölt meg, míg a hadsereg hárította a vádakat, azt állítva, hogy három kisméretű precíziós rakétát használtak, amelyek nem képesek olyan károkat és áldozatokat okozni, mint amilyenekkel a Hamász előállt.

A demokraták novemberi választási jelöltje, Kamala Harris egy tegnapi beszédében utalt a régiót uraló feszültségre, és túszalku fontosságára.

Túl sok civilt öltek meg. Izraelnek joga van a Hamász terroristái ellen fellépni. De fontos felelősségük az is, hogy elkerüljék a polgári áldozatok számát. Szükségünk van egy túszmegállapodásra és tűzszünetre. És ezt nem tudom eléggé hangsúlyozni – az egyezségnek létre kell jönnie. Most kell megkötni.”

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője elmondása szerint, mind Izrael, mind a Hamász változtatott a javasolt megállapodás részletein további követelésekkel egészítette ki azt, így a megegyezés – „mindkét fél részéről kompromisszumokat és vezetői képességet követel.”

A CIA igazgatója, Bill Burns várhatóan a jövő héten érkezik a régióba, és vezeti az amerikai tárgyalócsoportot. Eközben Biden közel-keleti főtanácsadója, Brett McGurk várhatóan a hét elején Kairóba utazik, hogy tárgyalásokat folytasson egyiptomi és izraeli tisztviselőkkel. McGurk utazásának célja, hogy támogassa egy sor biztonsági megállapodás véglegesítését. A megállapodások középpontjában az Egyiptomból a gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet megakadályozására szolgáló közös rendszer, valamint a rafahi átkelő újbóli megnyitásáról szóló megállapodás áll, – jelentette az Axios izraeli és amerikai forrásokra hivatkozva, hangsúlyozva, miszerint ezen megállapodásoknak a bevezetése kritikus fontosságú a túsz és tűzszüneti megállapodás szempontjából. McGurk útja azonban attól függ, hogy a Hezbollah és Irán megtámadja-e Izraelt, és hogy ez szélesebb körű eszkalációhoz vezet-e, állítják az Axiosnak nyilatkozó amerikai tisztviselők.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken közölte Joáv Gallant izraeli védelmi miniszterrel, hogy szintén fontolgatja a térségbeli utazást, csatlakozva a megállapodás elérésére és az eszkaláció megakadályozására irányuló erőfeszítésekhez, ami a következő napok térségbeli helyzetétől is függ.

Tüntetések

A többfrontos Izrael elleni támadások veszélyével dacolva szombat este országszerte több tízezer tüntető követelt új választásokat, és a túszok szabadon bocsátását. A központi helyszínen, a tel-avivi Túszok terén, és a közeli Káplán kereszteződésnél tartott legnagyobb kormányellenes demonstráción kívül Jeruzsálemben, Haifán, Kfar Szaván, Be’erseván, és számos más városában tartottak tüntettek.

A tel-avivi gyűlések előtt tartott sajtótájékoztatón Lisai Miran, akinek férjét, Omrit rabolták el a terroristák október hetedikén Nir Oz kibucból, Becalel Szmotrich pénzügyminiszter korábbi kijelentései ellen szólalt fel, aki tudvalevően ellenzi a túszokat a tűzszünetért cserébe kötendő megállapodást.

„Tegnap azt írta ki a közösségi médiában, hogy ez egy ‘megadási ügy’. Ön szerint megadásnak számít, hogy 115 embert hazahozunk?” – közölte Miran.

A Fehér Ház szóvivője, John Kirby pénteken újságírók előtt szintén kritizálta Szmotrich megjegyzését, mondván, hogy veszélyezteti a túszokat, és rossz irányba tereli a szabadon bocsátásukról szóló tárgyalásokat. A Vallásos Cionizmus frakció vezetője a szombat kimenetele után visszautasította a vádakat, mondván „tisztelem az Egyesült Államok álláspontját, és köszönöm, hogy támogatja Izraelt a regionális fenyegetésekkel szemben, de elvárom, hogy tiszteletben tartsa az izraeli demokráciát, valamint az izraeli polgárok és politikusok álláspontját az állam biztonságát befolyásoló döntésekkel kapcsolatban.”

A háború árnyékában azt követően rendezték meg a tegnap esti tüntetéseket, hogy a 12-es csatorna híradója pénteken egy magas rangú izraeli tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, miszerint a túszok „nem sokáig fogják bírni a körülményeket, amelyek között fogva tartják őket,” hangsúlyozva, hogy Izraelnek egyértelmű információi vannak az ügyben.

Einav Zangauker, akinek fiát – Matant tartják fogva Gázában, az említett nyilatkozatra hivatkozva azzal vádolta Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy kormánya szélsőjobboldali partnereinek igényeit kielégítve, a hatalmon maradásért hagyja fogságban sínylődni az elraboltakat, és arra kérte az izraeli tárgyalócsoportot, hogy – „ne habozzanak összecsapni Netanjahuval – nézzenek egyenesen a szemébe, és ne hátráljanak meg.”

Szmotrich és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági minisztert igazoló véleményen van a 19 éves túsz, Rom Braszlavszki unokatestvére, Adam, aki beszédét a Második Templomra utalva kezdte, melynek pusztulására a hétfő este kezdődő Tisa B’Av böjti napon emlékeznek, majd támogatását fejezte ki a katonák Hamász elleni harcát illetően, amíg az összes túszt ki nem szabadítják.

Felejtsék el a politikát, bal, jobb, közép. Nem ez a lényeg. Gázai hőseink harcoljatok tovább. Ne hagyjátok abba, amíg mindannyian haza nem érnek,” – tette hozzá, mondván „elég volt az indokolatlan gyűlöletből. Elég volt abból, hogy ellenségeink belülről pusztítanak el minket.”

A Túszok téri tüntetésen, a súlyos mentális problémákkal szenvedő Avera Mengisztu, akit a Hamász túszként tart fogva, mióta 2014-ben önszántából belépett az övezetbe, rokona Gil Eliasz is felszólalt.

Tudjuk, hogy életben van, és rossz mentális és fizikai állapotban van. Nem egy hónapja vagy egy éve, hanem 10 éve. Felfoghatatlan a szabadult emberek vallomásait hallani, és belegondolni, hogy min ment keresztül ennyi éven át. Bátor emberekre van szükségünk, akik nyomást gyakorolnak, hogy a helyes, megfelelő és erkölcsös dolgot tegyék,” – tette hozzá, mondván, hogy az egymást követő kormányok elszalasztották a lehetőséget, hogy kiszabadítsák Mengisztut.

The post Joe Biden üzenete Iránnak – ne tedd! first appeared on Új Kelet Live.