Avi/ujkelet.live

A háború 314. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők új kiürítési parancsot adott ki csütörtökön a dél-gázai Khan Juneszre a közelmúltbeli rakétatámadások nyomán, felszólítva Qarara külváros lakóit, hogy költözzenek át az Izrael által kijelölt humanitárius övezetbe.

A hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee ezredes a felszólításhoz mellékelte azon zónák listáját, amelyeket ki kell üríteni.

Az izraeli hadsereg jelenleg offenzívát hajt végre a városban.

A rajtaütés előtt a hadsereg kiürítési parancsot adott ki Khan Junesz többi területére. Azóta több további kiürítési parancsot is kiadott a térségre.


Jordánia: Jordánia beleegyezett, hogy befogadjon egy csoport gázait, hogy a Hasemita Királyság kórházaiban részesülhessenek orvosi kezelésben. A Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT), a gázai polgári hatóságok és a jordániai hatóságok közötti koordináció keretében huszonhat gázai lakost, köztük rossz egészségi állapotú betegeket és kísérőiket szállítják át a Gázai övezetből Jordániába.

Mentőautókban szállítják őket a Naszer Kórházból a Kerem Salom átkelőn keresztül, majd onnan az Allenby átkelőhöz Izrael és Jordánia között. Ezt a szokatlan lépést az amerikaikkal a háttérben hajtják végre. Az elmúlt hónapokban egyszer fordult elő, hogy néhány gázai betegeket Jordániába vittek.

Az elmúlt hónapokban Jordánia egyre inkább részt vesz a Gázai övezet lakóinak nyújtott humanitárius segítségnyújtásban, és ennek az erőfeszítésnek a része a Gázából érkező betegek csoportjának orvosi kezelése.


Pánik: A Gázában a Hamász terroristák – köztük magas rangú tisztviselők, például a katonai szárny vezetője, Mohamed Deif – elleni likvidálások növekedése pánikhoz vezet a terrorszervezetben. Tegnap a Hamász vezette Belügyminisztérium szokatlan módon üzenetet közvetített az Al-Dzsazíra csatornán keresztül, ami arra utalt, hogy attól tartanak, nagyszámú gázait szerveztek be Izraellel való együttműködésre.

,,Izrael fokozta kísérleteit arra, hogy palesztinokat toborozzon hírszerzési feladatra, hogy információkat gyűjtsön az ellenállásról” – áll a Hamasz-párti katari csatornán megjelent szokatlan üzenetben. ,,A biztonsági szolgálatok több embert letartóztattak, akik részt vettek az Izraellel való együttműködésben, és most nyomozás folyik ellenük.”

A gázai belügyminisztérium leírásában az is szerepel, hogy „az izraeli ügynökök segélyszervezetek mögött álcázzák magukat, hogy információkat gyűjtsenek és zsarolják a polgárokat. Azon polgárok közül, akikkel Izrael kapcsolatba lépett, néhányat megfenyegettek, hogy lerombolják otthonaikat és megölik családjukat, ha nem működnek együtt.”

Hozzátették, hogy a Hamász biztonsági szolgálatai harcolnak az izraeli hírszerzés és a kollaboránsok ellen, és felszólították a helyieket az övezet különböző területein, hogy óvakodjanak a „csalástól”.

A Hamász katonai szárnyának tagjai hetek óta küszködnek, és azon töprengenek, hogyan tudott Izrael eljutni a terrorszervezet kulcsfontosságú tagjaihoz, amely az összeomlás jeleit és a szervezeteibe való behatolást jelzik. Ha a helyiekre nehezedő folyamatos nyomás nem lett volna elég, most már a paranoiától is tartaniuk kell. ,,Bárki, akit meggyanúsítanak, legyen szó a legkisebb gyanúról, túszként találja magát egy földalatti kínzásos kihallgatáson, és kicsi az esélye, hogy hazatérjen” – mondta a Ynetnek egy gázai lakos.

A Madzsd egység, a Jechíje Szinwar által alapított Hamász biztonsági szerv továbbra is működik, és azon dolgozik, hogy elfogja az Izraellel együttműködőket, és megakadályozza a beszivárgást a terrorszervezet köreibe. Néhány nappal ezelőtt az egység azt kérte a fegyveresektől Júdea és Szamáriában, hogy ,,támadják meg a telepeket” az október 7-i terrortámadáshoz hasonlóan, sőt videókat is terjesztettek, amelyekben tippeket adtak arra vonatkozóan, hogyan védhetik meg magukat a dróntámadásoktól és felderítő légi járművektől.


Libanon: A Hezbollah terrorszervezet helyettes vezetője, Naim Qasszem kijelentette, hogy Joe Biden amerikai elnök különleges megbízottja, Amos Hochstein látogatása nem volt több kirakatnál, csak azért, hogy elmondhassák, az Egyesült Államok intézkedik, de üres kézzel jött. Döntés született arról, hogy reagálnak a terrorszervezet vezérkari főnökének, Fuad Sukr likvidálására, és végre fogják hajtani.


Szíria: Az iráni Forradalmi Gárda légierejének egyik tagja, Ahmadreza Afsari ezredes belehalt sérüléseibe, melyeket néhány nappal ezelőtt egy légitámadás következtében szerzett Szíriában – közölte Hosszein Szalami, a Forradalmi Gárda parancsnoka.

The post Kiürítés Khan Juneszben és a Hamász pánikban first appeared on Új Kelet Live.