Avi/ujkelet.live

A háború 317. napja, déli front: A 98. hadosztály folytatja műveleteit a dél-gázai Khan Junesz térségében és Deir al-Balachban.

Vadászgépek támadtak célpontokat a területen, ahonnan pénteken rakétákat lőttek ki Nirim kibucra és használatra kész rakétaindítókat semmisítettek meg Khan Juneszben.

Az elmúlt nap során az erők terroristákat likvidáltak és fegyvereket lokalizáltak, köztük gránátokat, Kalasnyikovokat és robbanóeszközöket.

A 162. hadosztály a dél-gázai Rafahban folytatja harcait a föld felett és alatt. A Nahal-dandár harcosai fegyveres terroristákat öltek meg, terror-infrastruktúrákat támadtak, valamint fegyvereket, lőszereket és hadifelszereléseket találtak.

Délelőtt két rakétát lőttek ki Khan Juneszből Ein Haslosa kibucra, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. A lövedékek nyílt területeken landoltak. A szirénák nem aktiválódtak.


Északi front: Rakéta becsapódásról számoltak be délelőtt Arab al-Aramse területén, a szirénák nem aktiválódtak.

A libanoni hírügynökség délben közölte, hogy Izrael dróncsapást mért egy motorra a dél-libanoni Sibában, és a támadásnak egy halottja van.

A libanoni média arról is beszámolt, hogy az ENSZ dél-libanoni békefenntartó erejének (UNIFIL) ghánai katonáiból álló zászlóaljának egyik tagja megsérült az izraeli hadsereg támadása következtében Türosz térségében. A támadás egy házat célzott és a ghánai zászlóalj járőre épp áthaladt a területen.

A katari tulajdonú Al-Araby al-Dzsadid vasárnapi jelentése szerint Badr Abdelatty egyiptomi külügyminiszter pénteken a bejrúti látogatása során üzenetet juttatott el a Hezbollahhoz, amelyben felszólította a terrorszervezetet, hogy tanúsítson önmérsékletet, cserébe Kairó ígéretéért, hogy maximális erőfeszítéseket tesz a tűzszünet elérése érdekében Gázában. A Hezbollah megtorlással készül Izrael ellen vezérkari főnöke bejrúti likvidálásáért.

A Hezbollah önmérsékletéért cserébe Abdelatty állítólag a Gázába érkező humanitárius segélyek növelését ígérte, ami „enyhíti a Hamászra nehezedő nyomást”, valamint az Egyesült Államok meg nem határozott „könnyítéseit” a Hezbollahhoz kapcsolódó egyéb kérdésekben Libanonban.


Sértődés: Jim Sciutto, a CNN műsorvezetője tegnap választ szeretett volna kapni a Hamász terrorszervezet magas rangú tisztviselőjétől, Oszama Hamdántól, hogy a terrorcsoport elismeri-e felelősséget a palesztinok haláláért a jelenleg is zajló gázai háborúban, mire Hamdán hirtelen lezárta az interjút anélkül, hogy felelt volna a kérdésekre.

„A Hamász ma bánja-e az október 7-i terrortámadásokat?” kérdezte Sciutto Hamdánt az interjú elején.

„Nos, nekem úgy tűnik, hogy jogot adsz az izraelieknek, hogy palesztinokat öljenek. Amikor azt kérdezed, hogy megbántuk-e azt, amit Izrael tett. Meg kell értened, hogy Izrael az elmúlt 76 évben öli a palesztinokat” – mondta Hamdán, Izraelt hibáztatva az oslói megállapodás kudarcáért – a Hamász az 1990-es években hevesen ellenezte a békefolyamatot, és halálos terrortámadások hullámát indította el -, és azzal vádolva a zsidóállamot, hogy az összes palesztint el akarja űzni a földről.

Sciutto megjegyezte, hogy 20 éve tudósít a Hamász által végrehajtott terrortámadásokról, és ismét megkérdezte, hogy a Hamász vállalja-e a felelősséget a gázai civilek haláláért, tekintve, hogy civil infrastruktúrát használ katonai célokra, és civileket élő pajzsként. Hamdán ekkor elfogultsággal vádolta Sciuttót, azt állítva, hogy csak „izraeli szemmel” látja a konfliktust.

„Nem láttad, hogy az izraeliek palesztinok ezreit ölték meg abban a 20 évben” – állította.

Sciutto cáfolta Hamdán állítását, hogy 2008-ban és 2014-ben nem volt Izraelben a háborúk alatt.

„Mindkét konfliktus miatt itt [Izraelben] voltam. A kérdésem az, hogy a Hamász vállal-e bármiféle felelősséget saját népének haláláért Gázában?”

„Nem kérdezhetsz és válaszolhatsz egyszerre. Vagy hagyod, hogy válaszoljak, vagy te magad is lezárhatod a témát” – mondja Hamdán.

Sciutto ismét megkérdezte, hogy a Hamász vállalja-e a felelősséget a gázai halálesetekért. Hamdán azzal vádolta az újságírót, hogy Izrael oldalára állt, és a palesztinok gyilkolásáról úgy beszél, „mintha semmik lennének, te csak arról beszélsz, hogy a palesztinok izraelieket öltek meg”.

Hamdán ezután tévesen azt állította, hogy annak ellenére, hogy a Hamász nincs jelen Júdea és Szamáriában, ott is ölik a palesztinokat.

Sciutto közölte, hogy a CNN tudósított a palesztinok haláláról. Megpróbált idézni „egy palesztint Gázából”, de Hamdán továbbra is közbevágott.

„Te csak magadat és az izraelieket akarod hallgatni” – vádolta Sciuttót, majd ismét azt állította, hogy az újságíró támogatja a palesztinok meggyilkolását, és hirtelen befejezte az interjút anélkül, hogy válaszolt volna egy kérdésre is.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Frontok és a besértődött hamászos first appeared on Új Kelet Live.