ujkeletlive

A gázai túsz- és tűzszüneti megállapodás elérése érdekében a térségbe és a háború október hetedikei kitörése óta Jeruzsálembe immár kilencedik alkalommal érkező Antony Blinken amerikai külügyminiszter, Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel történt több órás megbeszélése után kijelentette, hogy Izrael elkötelezett az alku mellett. Az múltheti dohai csúcstalálkozó amerikai óvatos optimizmusát, ahogyan a tegnapi Netanjahu találkozó pozitív következtetéseit azonban bennfentes források cáfolják, nemkülönben a Hamász terrorszervezet, aki fenntartja korábbi álláspontját, miszerint a Washington által összedobott úgynevezett áthidaló javaslat Netanjahu érdekeinek lenyomata.

Hétfői izraeli érkezését követően Blinken megbeszélést folytatott Jichák Herzog elnökkel. A találkozón az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, miszerint a jelenlegi lehet az utolsó esély a túszok hazahozatalára, az elnök viszont arra Herzog emlékeztette Blinkent, miszerint az alku nem Izraelen hanem a Hamászon múlik. Herzog árnyalt nyilatkozata végül arra a következtetésre jutott, hogy „a végén, a legvégén az embereknek meg kell érteniük, hogy az egész azzal kezdődik, hogy a Hamász elutasítja a továbblépést,” mondván „a világ négy sarkából terror vesz körül bennünket, mi pedig ellenálló és erős nemzetként küzdünk, és ez tükröződik a Hamász hozzáállásában is a túszaink szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokon. Mert nem szabad elfelejteni az elutasítást, a hajthatatlan elutasítást.”

A héber médiában izraeli belső források nyilatkozatai alapján megjelenő riportok azonban másfajta képet mutatnak, arra a következtetésre jutva, hogy az elutasítás kettős, nemcsak a Hamász, hanem az izraeli miniszterelnök sem támogatja a túszalku-megállapodás létrejöttét.

Az izraeli tárgyalók –  David Barnea kémfőnök, Ronen Bar, a Sábák vezetője és Nitzan Alon tábornok, a dohai tárgyalások után közvetlenül a vasárnapi kormány tájékoztatón közölték a miniszterelnökkel, hogy hónapok óta tárgyalnak ugyan, de eredménytelenül, mert a miniszterelnök jelenlegi álláspontja szerint nem lehetséges az alku. Netanjahu azontúl, hogy saját tárgyalóit hozzá nem értőknek nevezte, akik könnyen beadják derekukat, továbbra is azzal érvel, hogy ha Izrael kitart, a Hamász végül beadja a derekát.

Összegzésként, Blinken hétfői izraeli látogatása során közölt állításai, miszerint Netanjahu elfogadta az amerikai javaslatot, és most már csak a Hamászon múlik, hogy követi-e azt, belső izraeli körökben némi zavart keltett. Az Axiosnak nyilatkozó izraeli tisztviselők úgy vélik „Netanjahu támogatta az amerikai javaslatot – amely számos aktualizált követelését tartalmazta -, tudva, hogy a Hamász elutasítja azt.”

Az Egyesült Államok újabb csúcstalálkozót tervez a hétvégén. A Hamász nem változtatva korábbi hozzáállásán, a közvetített javaslatot elutasítva, nem küld képviselőket a tárgyalóasztalhoz. Miközben Blinken Jeruzsálemből egyenesen Kairóba és Dohába utazik előkészíteni a tervezett találkozót, megfigyelők szerint az egész folyamatnak semmi értelme, amennyiben nem sikerül a Hamászt is bevonni a tárgyalásokba, illetve az izraeli küldöttség részvétele sem jelent semmit, amennyiben üres felhatalmazással érkeznek.

A tűzszüneti tárgyalások és a végső megállapodás megbukása azontúl, hogy   kétségessé teszi a még életben lévő túszok túlélését, zöld utat enged a libanoni Hezbollah, illetve az iráni tervezett megtorló támadásnak Izrael ellen, amelyet állítólag a tűzszüneti tárgyalások miatt függesztettek fel.

Blinken hétfőn megismételte, hogy összefüggést lát a túszmegállapodás és a regionális háborútól való félelem között, amelybe Irán és a Hezbollah sodorhatja a régiót, és miután hangsúlyozta, hogy Netanjahu beleegyezett a javaslatba, hasonló válaszra szólította fel a Hamászt is.

Eközben, az Al-Dzsadid libanoni csatorna tegnap este arról számolt be, hogy a Hezbollah válasza a tárgyalásokhoz kötődik ugyan, de most, hogy a Hamász ellenzi a javaslatot, a szervezet „megszabadult a rá vonatkozó korlátozásoktól,” mondván eddig kivártak, nehogy a tárgyalások akadályozásával vádolják őket. A csatorna forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy „a Hezbollah válasza készen áll, a cél világos.” Az Irán által támogatott libanoni terrorszervezet támadását az izraeli védelmi erők is megerősítette, mondván változatlanul teljes készültségben állnak, felkészülve egy erősebb Hezbollah támadásra.

Blinken sajtótájékoztatója után Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára kedden közölte, hogy a válság ellenére Izrael magas rangú tisztviselői, és a közvetítők a tervek szerint még a hétvége előtt összeülnek Kairóban.

Eközben, Taher al-Nunu magas rangú Hamász tisztviselő tegnap este hangsúlyozta, miszerint „Blinken kijelentései elfogultak Izrael javára, és fedezik bűneit. Nem fogadunk el olyan megállapodást, amely nem garantálja az átfogó tűzszünetet.”

A Wall Street Journal közvetítők forrásaira pedig arról számolt, hogy a Hamász vezetője – Jahíje Szinwár úgy véli, a tárgyalások jelenlegi fordulója egy „blöff,” melynek célja, hogy több időt adjon Izraelnek a háború folytatására, emellett Szinwár azt reméli, hogy növeli az Izraelre nehezedő nyomást a konfliktus – Hezbollah és Irán, kiterjesztése révén, beleértve a területeken várható támadásokat is.

Oszama Hamdan magas rangú Hamász tisztviselő továbbá azt állította, hogy az amerikai külügyminiszter nyilatkozata, miszerint „Netanjahu beleegyezik egy frissített megállapodásba, nagy kétértelműséget” vet fel, mivel annak részleteit a Hamásznak nem mutatták, és eleve nem került jóváhagyásra.

Világossá tettük a közvetítők számára, hogy nincs szükségünk új tárgyalásokra a megállapodáshoz, hanem meg kell állapodnunk egy mechanizmusról a már megállapodottak végrehajtására,” – közölte Hamdan a kapcsolatfelvételt illetően, hangsúlyozva azt is, miszerint a Szinwárral folytatott kommunikáció „a biztonsági korlátozások ellenére zökkenőmentesen működik különböző eszközökön és mechanizmusokon keresztül. Szinwár mindig is része volt az alkuval kapcsolatos döntéshozatali folyamatnak,” – tette hozzá.

Az alkut megakasztó egyik tényező, a Philadelphi-folyosót illetően Izrael és Egyiptom között is súlyos válság alakult ki. A jeruzsálemi vezette csökkentené erőit a tengely mentén, de nem vonul ki teljesen, amit Egyiptom elutasít. A Wall Street Journal szerint Izrael érdekelt abban, hogy akadályt építsen a Philadelphi-folyosó mentén – akár a föld alatt is -, hogy megakadályozza a Hamászt abban, hogy alagutakat építsen ki, és azt is tervezi, hogy kamerákat és érzékelőket helyez el a területen, ami eddig nem nyerte el a kairói vezetés jóváhagyását.

The post Túszalku – sehogysem first appeared on Új Kelet Live.