Avi/ujkelet.live

A háború 320. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők légicsapásokat hajtott végre az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet fegyverraktárai ellen Libanon mélyén, a Beqaa-völgyben. A támadások után másodlagos robbanásokat észleltek, melyek fegyverek jelenlétére utaltak a raktárakban.

Továbbá a hadsereg célba vett egy létesítményt, melyet a Hezbollah légvédelmi egysége használt Beqaa térségében és veszélyt jelentett a légierő légi járműveire.

Szintén az éjszaka számos csapást hajtottak végre Dél-Libanonban: A légierő drónja megsemmített egy rakétavetőt Abu Sasban, mellyel tegnap Ja’ara területét támadták. Drónnal megölték a Hezbollah egyik operativját Hamul területén. Továbbá katonai épületeket támadtak Ajta as-Sab, Ramyeh és Tallouseh térségében.

Vadászgépek az éjszaka megölték a Hezbollah terroristáját a dél-libanoni Beit Lifben.

Reggel mintegy ötven rakétát lőttek ki Libanonból a Golán-fennsíkon lévő Katzrinra. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, de volt ami a városban csapódott be, súlyos károkat okozva.

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint egy harmincas éveiben járó férfi közepesen súlyos sérüléseket szenvedett repeszek miatt, miután egy rakéta a háza udvarában landolt.

A rakétatámadásért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget, azt állítva, hogy egy közeli katonai bázist vett célba Katyuska rakétákkal, válaszul az éjszakai izraeli támadásokért.


Terrorelhárítás: A közelmúltban meghiúsításra került egy terrortámadás, mely járműveket vett volna célba Molotov-koktélokkal a 85-ös úton Nyugat-Galileában.

Ma nyilvánosságra hozták, hogy vádat emelnek a Haifai Kerületi Bíróságon két kiskorú, Madzsd al-Krumból származó izraeli arabok ellen, miután Molotov-koktélokat készítettek, és megpróbáltak felgyújtani egy erdőt.

A terroristák Sabak belbiztonsági szolgálat általi kihallgatása során kiderült, hogy az éjszakai órákban a lakóhelyükhöz közeli benzinkúthoz mentek, ahol megtöltöttek egy benzintartályt, majd elektromos kerékpárokkal továbbmentek egy közeli parkolóba, és megkezdték a Molotov-koktélok készítését, miközben rögzítették tetteiket a telefonjukon.

A rendőrség és a Sabak közleménye szerint a két gyanúsított azt tervezte, hogy Molotov-koktélokkal dobálják meg a 85-ös úton közlekedő zsidó járműveket. A letartóztatási helyszínen a tervet megerősítő bizonyítékokat találtak. Ráadásul a terroristák a közeli erdő felgyújtását is tervezték.


Túszok: A túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás tárgyalócsoportjának tisztviselői bírálták Binjámin Netanjahu miniszterelnököt a Tikva és Gvura Fórumok tagjaihoz intézett szavaiért, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

  • Netanjahu kijelentette, hogy „nem biztos abban, hogy megállapodás születik”, mondák a túszok családtagjai, akik találkoztak vele. A csoport a keményvonalas Gvura és Tikva fórumokhoz tartozik, melyek azt követelik, hogy szeretteiket katonai nyomással szabadítsák ki a Hamásszal kötött alku helyett.
  • A fórumok szerint Netanjahu a találkozó során megismételte, hogy ha végül megállapodást kötnének, az „védené Izrael érdekeit”. A miniszterelnök továbbá azt is közölte velük, hogy tegnapi találkozójukon azt mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszternek, hogy „Izrael semmilyen körülmények között nem hagyja el a Philadelphi-folyosót és a Netzarim-folyosót”.

,,Netanjahu nyilatkozatának célja a tárgyalások megfurása volt. Nincs más magyarázat” – mondták a források. Szerintük „a miniszterelnök tudja, hogy kritikus időszakban vagyunk, amikor a Philadelphi- és a Netzarim-folyosó megoldásán dolgozunk, a következő csúcs előtt. Tudja, hogy van előrelépés, és olyan kijelentéseket tesz, amelyek szembe mennek a közvetítőkkel megbeszéltekkel.”

A kormányfőhöz közeli források visszautasították a megjegyzéseket, és azt mondták: ,,Ha valaki a tárgyalócsoportból nincs megelégedve azzal, ahogy a miniszterelnök a tárgyalásokat folytatja, akkor nyugodtan felállhat és távozhat.”

A felek között fennálló nagy feszültség ellenére a tárgyalócsoport illetékesei szerint a tárgyalások jelenlegi szakaszában nincs lehetőség a távozásukra, mivel szerintük a tárgyalások kritikus ponton vannak.

Reggel folytatódott a támadás a tárgyalásokban részt vevő egyik tisztségviselő részéről, aki szerint a tárgyalócsapatból többen tegnap estig Katarban maradtak, ,,kétségbeesetten próbálták megmenteni a megállapodás lehetőségét”.

,,Ez a konkrét tárgyalás a miniszterelnök teljes felelőssége – és az ő irányítása alatt áll” – mondta a tisztviselő a KAN közrádiónak, utalva arra, hogy a miniszterelnök ragaszkodik a megállapodás fő vitapontjához, ami a Philadelphi-folyosóval kapcsolatos. A forrás hangsúlyozta: Netanjahu lesz a felelős a tárgyalások eredményeiért.

A Miniszterelnöki Hivatal reakciója: ,,Újabb álhír azoktól, akik a Hamász hamis propagandáját visszhangozzák, akik [a Hamász] Netanjahu miniszterelnökkel ellentétben elutasították az amerikai közvetítői ajánlatot, és még tárgyalásra sem hajlandók.”

Az emlegetett Philadelphi: Netanjahu miniszterelnök találkozója Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel nem vezetett a felek közötti nézeteltérések feloldásához. A nézeteltérések még nem rendeződtek, az optimizmust sugárzó amerikai nyilatkozatok ellenére. ,,A Hamász és Izrael közötti akadályok ugyanazok maradnak, a látogatás nem hozott előrelépést.”

Netanjahu a riportok szerint ragaszkodott ahhoz, hogy az izraeli hadsereg erőit a Philadelphi-folyosón hagyják nagy arányban és több ponton. A miniszterelnök javaslata ellenére Izrael megvizsgálta a folyosón maradó tervezett erők előzetes csökkentésének lehetőségét.

A haderők nagysága és a száma a pontoknak, ahol a határ mentén állomásoznának az egyik téma, amelyet Izrael tárgyal az Egyesült Államokkal és Egyiptommal. Az Egyiptommal kötött békemegállapodások tükrében a bevetett erők mennyisége a folyosó mentén előre korlátozott.

A tárgyalások részleteit ismerő források arról számoltak be az izraeli médiának, hogy a Philadelphi-folyosón lévő erők nagysága ,,nagyon jelentős pont”, amely Izrael és a közvetítők közötti vita középpontjában áll.

Emellett Netanjahu korábbi nyilatkozataival ellentétben Izrael beleegyezett a Netzarim folyosóról való kivonulásba, és egy frissített dokumentum szerint, amelyet átadtak a közvetítőknek, Izrael nem ragaszkodott semmilyen mechanizmus lérehozásához. Ugyanakkor Izraelnek fontos volt tisztázni, hogy ,,a fegyveresek északra való visszatérésének megakadályozását garantálják és a megállapodás szerint végrehajtják”.


Netanjahu és a tárgyalók: A 13-as csatorna tegnap esti riportja szerint az elmúlt napokban tartott megbeszélésen Netanjahu miniszterelnök azt mondta, hogy ő ,,tudja, hogy kell jól tárgyalni”. Majd felháborító összehasonlítást tett – és azt állította: ,,tárgyalásokat folytattam a Hisztadruttal”, avagy a Munkavállalók Szakszervezetével.

A biztonsági szervezet magas rangú tisztviselői felháborodtak, és azt mondták Netanjahunak, hogy ,,a Hisztadruttal szemben van idő, míg a túszok meghalhatnak”. A Miniszterelnöki Hivatal először nem volt hajlandó kommentálni a riportot, de később a következőt nyilatkozta: ,,Netanjahu miniszterelnök nem tett egyenlőség jelet a Hisztadruttal folytatott tárgyalások és a Hamásszal folytatott tárgyalások között. Épp ellenkezőleg. A miniszterelnök egyértelműen azt állította, hogy a Hisztadruttal folytatott tárgyalásoktól eltérően – ami költségvetési kérdés – a túszok ügyének tárgyalása létkérdés. Pontosan emiatt Netanjahu miniszterelnök ragaszkodik ahhoz, hogy maximalizálják a terv első szakaszában szabadon engedendő életben lévő túszok számát.”

Arnon Bar-David, a Hisztadrut elnöke a következőt reagálta: ,,A Hamász gyilkos terrorszervezettel és a Hisztadruttal folytatott tárgyalásaival folytatott párhuzam nem kevesebb, mint uszítás határát súroló szégyen. Miniszterelnök úr, megértjük, hogy fáradt, és nagy a felelőssége – de ezúttal egy lépéssel túl messzire ment. Kérjen bocsánatot egymillió munkástól, akik a gazdaságot hajtják, és akik közül sokan tartalékos szolgálatban vannak. Arra számítunk, hogy elkezdi irányítani az országot, és megtanulja a Hisztadruttól és annak vezetőjétől, Arnon Bar-Davidtól, mi az államférfiúság és vezetési képesség, amely az izraeli társadalom minden részét látja.”

The post Az egyetlen, aki tud tárgyalni, és 50 rakéta reggelire Libanonból first appeared on Új Kelet Live.