Avi/ujkelet.live

A háború 320. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők felszólította a Gázai övezet középső részén, Deir al-Balachban lévő humanitárius zóna egyik szekciójában lévő palesztinokat, hogy távozzanak a területről.

A hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee ezredes a felszólítás mellé közzétette a kiürítendő zónák listáját, hangsúlyozva, hogy ,,a hadsereg erővel fog fellépni a terrorcsoportok ellen a térségben”. A civileknek a biztonságuk érdekében távozniuk kell a területről, mely veszélyes harci övezetnek minősül, nyugat felé.

A humanitárius zóna mérete többször változott a Hamász terrorcsoport elleni hadműveletek közepette.

A zóna jelenleg 42 négyzetkilométer körül van, ami a Gázai övezet teljes méretének 11%-a. Az izraeli hadsereg becslései szerint a 2,3 milliós gázai lakosságból mintegy 1,9 millió tartózkodik a zónában.


Harcok: A 162. hadosztály folytatja műveleteit a dél-gázai Tel Al-Szultán térségében, a csapatok több tucat fegyveres terroristát likvidáltak, terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg és sok fegyvert lokalizáltak a területen, köztük bombákat, gránátokat és Kalasnyikovokat.

Az elmúlt nap során a 98. hadosztály a dél-gázai Khan Juneszben és Deir al-Balach külvárosában megölt több tucat terroristát, rajtaütéseket hajtott végre terrorcélpontok ellen, és katonai létesítményeket lokalizált és semmisített meg. A légierővel együttműködve megöltek sok terroristát, akik egy olyan helyszínen tevékenykedtek, ahonnan többször rakétákkal lőtték az izraeli határközösségeket.

A 252. hadosztály erői a Gázai övezet középső részén, a Netzarim-folyosón, katonai épületeket támadtak, ahonnan a Hamász terrorszervezet terrorista tevékenységet hajtott végre az izraeli csapatok ellen.

Az elmúlt 24 órában a légierő mintegy harminc terrorcélpontot támadott a Gázai övezetben, köztük katonai épületeket, fegyveres terroristákat, rakétaindítókat, alagút bejáratokat és megfigyelőállomásokat.


Északi front: A libanoni média délelőtt egy járműre mért izraeli dróncsapásról számolt be a Mieh Mieh palesztin menekülttáborban, Szidon közelében. A likvidált személy a Fatah magas rangú katonatisztje volt, aki fegyvercsempészetben vett részt és együttműködött az iráni Kudsz-erővel.

Délben drónokat lőttek ki Libanonból Felső-Galileára, egy részüket elfogták a légvédelmi rendszerek, a többi becsapódott, sérülés nem történt. A rakétára figyelmeztető szirénákat a lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiválták.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy szerint a Hezbollah terrorszervezet ma reggeli rakétatámadása Katzrinra irányult, nem pedig egy katonai bázisra, ahogyan azt állította.

,,A Hezbollah mintegy 50 rakétát lőtt ki ma reggel Katzrin városközpontjára. A Hezbollah ismét válogatás nélkül lő izraeli civilekre” – írta Hagari X-en. „Mint minden ország, amely megvédi polgárait, mi is ennek megfelelően fogunk cselekedni”.


Tüntetések: Szerda délelőtt Jeruzsálemben ultraortodoxok százai tüntettek több helyen a toborzóiroda közelében, és összecsaptak a rendőrséggel.

A rendőrség letartóztatott öt tüntetőt, és azt mondta, hogy több tucat lázadó elzárta a környező utcákat és sértegette a rendőröket.

Az Arutz 7 által terjesztett videón egy férfi ököllel ment neki egy ultraortodox férfinak a sorozási törvény körüli vita során, a rendőrség nyomozást indított.

A rendőrség a jeruzsálemi ultraortodox tüntetésekről: „Több tucat randalírozó zavarta a rendet, elzárva a környező utcákat. A rendőrséggel és a határrendészettel való összecsapások során a tüntetők ‘nácik’ és ‘siksze’ szavakkal szitkozódtak. Megpróbálták áttörni a rendőrség kerítését a toborzóiroda irányába, és megpróbálták eltorlaszolni a Jaffa utcát.”

A toborzóiroda előtti tüntetésekkel egy időben számos ultraortodox akadályozta a villamos forgalmát Jeruzsálemben a buszpályaudvar környékén. Egy rendőrosztag érkezett a helyszínre, hogy feloszlassa őket.

A múlt héten ultraortodoxok százai tüntettek az Alon bázis előtt, az aznapra beidézett 90-ből közül csak tizenkét ultraortodox férfi jelent meg a besorozás előtti szűrési folyamatok befejezésére. Akik nem jelentek meg, azokat ismét behívják.

A hadsereg háromezer besorozási parancs kiküldését tűzte ki az ultraortodox szektor tagjainak, miután a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy már nincs olyan jogi keret, amely lehetővé tenné az állam számára, hogy tartózkodjon a jesiva tanulók katonai szolgálatra való behívásától.

Azok, akik figyelmen kívül hagyják a többszöri behívást, dezertőrnek minősülnek, és letartóztathatják őket.

The post Kiürítés Gázában, drónok Libanonból és tüntetés a besorozás ellen first appeared on Új Kelet Live.