Avi/ujkelet.live

A háború 321. napja, déli front: A 162. hadosztály parancsnoksága alatt a Nahal-dandár harcosai az elmúlt napokban a dél-gázai Rafah Tel Szultán negyedében vannak bevetve.

A csapatok a légierővel likvidáltak egy fegyveres terrorsejtet és terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg.

Hírszerzési információk alapján az 50. zászlóalj fegyvereket talált egy iskola komplexum közelében, köztük puskákat, bombákat, mellényeket és hírszerzési dokumentumokat.

Továbbá a harcosok az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete, az UNRWA zsákjaiban robbanóeszközöket találtak, amiket azért rejtettek el, hogy kárt okozzanak az izraeli erőkben.


Júdea és Szamária: A hadsereg este bejelentette, hogy a hatérrendészet és a Sabak belbiztonsági szolgálat harcosaival együttműködésben lezárta 14 órás dandár szintű terrorelhárító műveletét a palesztin Tulkaremben.

A művelet során drónnal likvidáltak három fegyveres terroristára.

A Haruv felderítő zászlóalj lerombolt két bombagyártó laboratóriumot és a Duvdevan pedig letartóztattak egy keresett személyt.

A csapatok továbbá bombákat semmisítettek meg, melyeket az utak alá rejtettek azzal a céllal, hohy kárt okozzanak az izraeli erőkben.

A hét folyamán a csapatok több mint 40 keresett személyt tartóztattak le, mintegy 15 fegyvert és mintegy 60 000 sékel terrorizmus finanszírozására szánt készpénzt koboztak el.


Földrengés: Az Izraeli Földtani Intézet szerint 3,5-ös erősségű földrengés volt érezhető este Észak-Izraelben, a Földközi-tenger partján fekvő Haifán és Nahariában.

Az epicentrum körülbelül 37 kilométerre volt Haifa partjaitól.

Sérülésekről vagy károkról nem érkezett jelentés.


Tárgyalások: Izrael, Egyiptom és az Egyesült Államok csütörtök este összeül tárgyalni Kairóban, hogy megpróbáljanak megegyezésre jutni az egyiptomi-gázai határ biztosításának és a Rafah átkelő újbóli megnyitásának módjáról.

A Sabak belbiztonsági szolgálat igazgatója, Ronen Bar, a Moszad kémszolgálat vezetője, David Barnea és az Izraeli Védelmi Erők stratégiai részlegének vezetője, Eliezer Toledano vezérőrnagy csütörtökön Egyiptomba repültek, hogy részt vegyenek a kairói tárgyalásokon, közölték izraeli és amerikai tisztviselők.

  • Biden közel-keleti főtanácsadója, Brett McGurk is Kairóba érkezett, hogy csatlakozzon a tárgyalásokhoz.
  • Az egyiptomi delegációt az egyiptomi hírszerzés igazgatója, Abbász Kamel vezeti.

A tárgyalások részleteit ismerő források szerint az izraeli tisztviselők frissített térképpel érkeztek, amely Izrael hivatalos álláspontját tükrözi az izraeli erők Philadelphi-folyosó mentén történő állomásoztatásával kapcsolatban.

A források szerint a térkép a bevetett erők számának csökkenését mutatja, de így is jelen lesznek a teljes folyosón.

Egyiptom kijelentette, hogy elutasítja az izraeli állandó vagy hosszú távú jelenlétet gázai határának palesztin oldalán.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök követelése, miszerint az izraeli védelmi erők továbbra is az egyiptomi-gázai határ mentén futó Philadelphi-folyosón maradjanak, vált az egyik fő – és egyben végső – vitaponttá a túszok szabadon bocsátását lehetővé tevő megállapodás felé vezető úton.

The post Fegyverek az ENSZ iskolája mellett, és a tárgyalások 2. köre first appeared on Új Kelet Live.