Avi/ujkelet.live

A háború 322. napja, déli front: Az elmúlt nap során a 98. hadosztály megölt több tucat terroristát és lerombolt több tucat terror-infrastruktúrát a dél-gázai Khan Juneszben és Deir al-Balach külvárosában. Az egyik incidens során a csapatok drónnal azonosítottak egy terroristát, aki veszélyt jelentett az erőkre és egy harci helikoptert irányítottak rá, hogy likvidálja.

Továbbá megtámadták a helyszínt, ahonnan rakétákat lőttek ki a hét során az izraeli határközösségekre.

A 162. hadosztály mindeközben folytatja műveleteit a dél-gázai Rafah Tel Szultán negyedében. Az elmúlt 24 órában a csapatok a légierővel együttműködve megöltek több tucat terroristát.

A 252. hadosztály erői a Gázai övezet középső részén, a Netzarim folyosón megöltek egy terroristát, akinél robbanóeszköz volt és veszélyt jelentett a csapatokra, valamint leromboltak egy rakétaindítót.

Az elmúlt nap során a légierő mintegy harminc terrorcélpontot támadott a Gázai övezetben, köztük katonai posztokat és létesítményeket, fegyverraktárakat valamint rakétaindító posztokat Khan Juneszben.


Északi front: A Hezbollah terrorcsoport vállalta a felelősséget az észak-izraeli Meron-hegyi bázis elleni ma reggeli rakétatámadásért.

Az izraeli hadsereg szerint három rakétát lőttek ki Libanonból a Meronra, egyet elfogtak a légvédelmi rendszerek, sérülés nem történt.

A Hezbollah többször támadta a háború során a hegyet, melynek tetején egy érzékeny légiforgalmi irányító bázis van.


: Joáv Gallant védelmi miniszter az éjszaka beszélt amerikai kollégájával, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel.

A védelmi minisztérium által kiadott közlemény szerint Gallant és Austin „közös helyzetértékelést végeztek, és eszmecserét folytattak a regionális fejleményekről és veszélyekről”.

„Megbeszélésük elsősorban a közös felkészülésre, valamint az izraeli és az amerikai erők és készenléti és együttműködési képességének megőrzésére összpontosított, Irán és a Hezbollah Izrael elleni folyamatos fenyegetései közepette” – közölte Gallant irodája.

Gallant a gázai fejleményekről is tájékoztatta Austint, „részletezve az Izraeli Védelmi Erők eredményeit a Hamász Rafah-dandár legyőzésében és több mint 150 alagút megsemmisítésében a térségben”.

Megvitatták a Hamász által Gázában tartott túszok szabadon engedésére irányuló erőfeszítéseket is.

„Gallant megismételte szilárd elkötelezettségét a megállapodás megkötése mellett, és kiemelte a kritikus időzítést, ami e keret biztosításához kapcsolódik”.


Hazai front: Gallant reggel nyilvános támogatását fejezte ki a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar mellett, és figyelmeztetett, hogy Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter „veszélyezteti” Izrael biztonságát. A háttérben a 12-es csatorna által nyilvánosságra hozott levél áll, melyben Bar figyelmeztette Binjámin Netanjahu miniszterelnöket, Gallantot és más minisztereket, hogy az ultranacionalista törvényhozó „leírhatatlan károkat okoz” Izraelnek.

Gallant X-en azt írta, hogy „Ben-Gvir miniszter felelőtlen cselekedeteivel szemben, amelyek veszélyeztetik Izrael állam nemzetbiztonságát és belső megosztottságot kreálnak a nemzetben, a Sabak vezetője és emberei teljesítik kötelességüket, és figyelmeztetnek e tettek súlyos következményeire.”

Bar figyelmeztetését követően Ben-Gvir állítólag követelte a kirúgását, és kiviharzott a kormányülésről, amikor Netanjahu és más miniszterek megvédték Bart.

Ben-Gvir pénteken visszavágott Gallantnak, azt sugallva, hogy „ahelyett, hogy a Twitteren támadsz, kezd el támadni a Hezbollahot Libanonban”.

„Azt ígérted, hogy visszaveted Libanont a kőkorszakba, eközben északot küldöd vissza a kőkorszakba”.

Gallant júniusi washingtoni látogatásán kijelentette, hogy Izraelnek megvan a katonai képessége, hogy Libanont „visszavigye a kőkorszakba”, de kitartott amellett, hogy Jeruzsálem inkább diplomáciai megoldást szeretne találni a napi rendszerességű Hezbollah támadásokra.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Frontok és belpolitika first appeared on Új Kelet Live.