Avi/ujkelet.live

A háború 323. napja, északi front: Körülbelül tíz rakétát lőttek ki az éjszaka Libanonból Kirjat Smonára.

A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, míg a többi a városban csapódott be, sérülés nem történt.

Az egyik rakéta egy házba csapódva tüzet okozott.

Szintén az éjszaka ,,egy gyanús légi célpont”, valószínűleg drón lépett be Libanonból Alsó-Galilea területére, melyet a légvédelem elfogott.

A rakétára figyelmeztető szirénákat Tamrában és I’billinben a lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiválták. Sérülés nem történt.

Tegnap mintegy 110 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre. A a hadsereg pedig likvidálta a Hezbollah terrorszervezet legalább kilenc tagját.


Szíria: A szíriai média tegnap este azt állította, hgy Izrael ismét támadást hajtott végre a területén, az ország középső részén található Homsz és Hama városokban, mely hét civil sérülését okozta.

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpont szerint a homszi támadás a Hezbollah üzemanyag-készletét, a Hama térségében pedig a terrorszervezet raktárait célozta.

A SANA állami média egy katonai forrást idézett, mondván, a szír légvédelem elfogta az Észak-Libanon felett kilőtt izraeli lövedékek egy részét, míg a többi célt talált és ,,anyagi károkat” okozott.


Veszekedés: A Hamász terrorszervezet fogságából szabadultak és a Gázában lévő túszok hozzátartozói pénteken találkoztak Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel és feleségével, Szárával jeruzsálemi irodájában. A 12-es csatorna este exkluzív hangfelvételeket tett közzé a körülbelül három órán át tartó nehéz beszélgetésből, amelyen a résztvevők könyörögtek a miniszterelnöknek, hogy írják alá túszok szabadulását lehetővé tevő megállapodást – és meglepődtek a kapott válaszokon.

Az egyik túsz lánya a miniszterelnöknek: ,,Élve vagy holtan tér vissza az apám? Mondd már meg nekünk! Emlékezhetnek rád úgy, mint aki jobb helyre vezette az országot, vagy mint aki pusztítást végzett itt, és jelenleg pusztítás van az országban. Te vagy a miniszterelnök, és te vagy a felelős a túszokért, nem a Hamász és nem bárki más. Olyan megállapodást kellene kötnöd, amely az összes túszt magába foglalja.”

Netanjahu: „Mit javasolsz, mit tegyek?”

A túsz lánya: „Azt javaslom, hogy írj alá egy megállapodást, amely hazahozza a túszokat. Van egy megállapodás az asztalon!”

Netanjahu: „Milyen megállapodás? Melyik megállapodás? Aki azt mondta nektek, hogy terítéken volt egy megállapodás, és hogy ezért vagy azért, személyes okokból nem fogadtuk el, az szimplán hazugság.”

A hét elején a hadsereg hazahozta hat fogságban megölt túsz holttestét. Mindegyikük élt, amikor elrabolták és Gázába hurcolták.

„Meghalnak, és minden nap megöltök még valakit” – mondta Netanjahunak egy volt túsz. „Húsz túsz ment be élve, és közülük 20-at holtan hoztál vissza.”

Netanjahu: „Próbálok olyan alkut kötni, amely maximalizálja a szabadon engedett túszok számát. Nem [egyezek bele] 12 túszba… mert csak ott hagynám az embereket, akik betegek, akik idősek, csak az ördög tudja. Ti csinálnátok ilyesmit? Én nem fogok.”

Netanjahu hevesen magyarázta, hogy a Hamász követeléseinek való engedés, beleértve a Philadelphi-folyosóval kapcsolatos követeléseket, azt jelentené, hogy a Hamász megnyeri a háborút, és jelentős lökést adna az Izrael-ellenes tengelynek. A miniszterelnök szerint a Hamász vezetője, Jechíje Szinwar, akit pszichopatának nevezett, eltökélt a harc folytatására.

„Te aztán teljesen megragadtál a saját ideológiádban” – vágott vissza egy volt túsz.

A találkozó egy másik pontján az egyik volt túsz panaszkodott amiatt, hogy Izrael humanitárius segélyt enged be Gázába.

Mire Netanjahu: „Sok dolgot akarunk, és nehéz megszerezni. Például Olaszországba szeretnék gyalog bemenni közvetlen vonalon… szóval ha ezt kell tennünk, az azt jelenti, hogy kiszárítjuk az óceánt, szóval ‘szárítsuk ki az óceánt, mi a gond?’”

,,Miért nem kértél bocsánatot?” – kérdezte egy másik volt túsz.

„Ami azt illeti, megtettem” – válaszolta Netanjahu. „Szerintem a későbbiekben elég jól megoszlik majd a felelősség”.

„Én nem kaptam bocsánatkérést. Nem vállaltad a felelősséget” – mondta a volt túsz.

Amikor a beszélgetés az október 7-i felelősség kérdésére terelődött, a miniszterelnök felesége, Szara Netanjahu kitartott amellett, hogy a hadsereget terheli a felelősség.

„A vezető felelős a hadseregért” – válaszolta az egyik volt túsz.

,,Ha nem mondanak neki semmit, honnan kellene tudnia?” – vágott vissza Szara Netanjahu.

A miniszterelnök felesége azt állította továbbá, hogy a sajtó folyamatosan félre idézi és rágalmazza, és ez azóta van, hogy férjhez ment a miniszterelnökhöz.

„Szara Ben Arzi voltam, és senki nem hazudott rólam. Normális életet éltem” – mondta.

Egy korábbi túsz közbeszólt: „Én is normális életet éltem, amíg el nem raboltak a párommal.”

A túszok az empátia hiányát kifogásolták, a miniszterelnök felesége, aki emlékezetett, hogy pszichológus végzettsége van, ezt a vádat elutasította.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Forgalmas éjszaka, és vita Netanjahu és a szabadult túszok között first appeared on Új Kelet Live.