Avi/ujkelet.live

A háború 325 napja: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy tartékos katonaja, a 36 éves Slomo Jehonatan Hazut Asdodból, a Jeruzsálem-dandár 9207. zászlóaljának harcosa elesett a Gázavárosban zajló harcokban. Halálával 340-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A hadsereg előzetes vizsgálata szerint a harcos halálát egy útszéli bomba okozta a Zeitun negyedben. A támadásban egy másik katona súlyosan megsebesült.


Még mindig van mivel: Este 10 körül aktiválódtak a szirénák a közép-izraeli Rison Lecionban, a dél-gázai Khan Juneszből kilőtt rakéta miatt. A lövedék nyílt területen landolt.

A támadásért a Hamász terrorszervezet vállalta a felelősséget, mondván, egy nagyhatótávolságú rakétát lőtt ki Tel Avivra.


Júdea és Szamária: Az éjszaka terroristák robbanóeszközt dobtak egy civil buszra a palesztin Marah Rabah falu közelében, Betlehemtől délre, ami felrobbant és anyagi károkat okozott, sérülés azonban nem történt.

Az izraeli hadsereg útlezárásokat eszközölt a környéken, és keresi az elkövetőket.


Drónfogás: Miután reggel 7:03 és 7:05-kor aktiválódtak a szirénák a Kineret keleti részén, a hadsereg közölte, hogy a légvédelem sikeresen elfogott ,,egy gyanús légi célpontot” valószínűleg drónt, melyet a területen azonosított. A hadsereg további információval nem szolgált az incidensről.


A megelőző csapás: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy legalább hat Hezbollah-operatív meghalt az izraeli légierő reggeli légicsapásaiban Dél-Libanonban.

Az elmúlt héten mintegy 30 Hezbollah-operatív, köztük parancsnokok vesztették életüket az izraeli csapásokban.

A vasárnap reggeli megelőző csapás során több mint 100 vadászrepülőgép egyidejűleg mintegy 270 különálló Hezbollah-helyszínt támadott Dél-Libanonban, és több ezer rakétavető csövet semmisített meg.

Az eltalált célpontok körülbelül 90%-a rövid hatótávolságú rakétavető volt, amelyeket Észak-Izrael elleni támadásokhoz használtak volna.

A Hezbollah összesen 230 rakétát és 20 drónt lőtt ki vasárnap reggel a megelőző csapást követően. Hagari szerint a rakéták és drónok többségét elfogták, vagy nyílt területeken csapódtak be.

,,A Hezbollah állításaival ellentétben nem történt becsapódás az izraeli hadsereg bázisain, sem északon, sem [az ország] közepén” – hangsúlyozta Hagari.


Találkozó: A vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, ifjabb Charles Q. Brown tábornok tegnap este érkezett Izraelbe és találkozott az izraeli hadsereg vezérkari főnökével, Herci Halevi altábornaggyal.

Az izraeli hadsereg találkozó előtti nyilatkozata szerint ,,a parancsnokok biztonsági és stratégiai kérdéseket fognak megvitatni a térség közös előkészületeivel kapcsolatban, a közel-keleti fenyegetésekre adott válasz részeként.”

,,Az Izraeli Védelmi Erők folytatja kapcsolatának elmélyítését az Egyesült Államok fegyveres erőivel a regionális stabilitás és a két katonaság közötti koordináció megerősítése iránti elkötelezettségből”.


Szinwar: A brit Daily Express lap hétvégén izraeli hírszerzési forrásokat idézett, akik azt állítják, hogy a Hamász terrorszervezet gázai vezetője, Jechíje Szinwar elhagyta a terroralagutakat, és nőnek álcázva vegyült el a palesztin lakosok között.

A lap szerint Szinwar annyira aggódik a biztonsága miatt, hogy a múlt héten új feltételt fűzött a törékeny tűzszüneti tárgyalásokhoz Kairóban, hogy megvédje magát.

Az izraeli erők „percekre voltak” attól, hogy 12 nappal ezelőtt elfogják, amikor megrohanták az odúját egy gázai alagútban.

,,Valójában többször is percekre voltunk tőle” – nyilatkozta Sálom Ben Hanan, aki a Sabak belbiztonsági szolgálat három részlegét vezette, és akiről úgy tartják, hogy szorosan részt vesz Szinwar levadászásában.

„Amint azt más likvidálási műveletek során is felfedeztük, Szinwar nem fog 24-36 óránál tovább ülni földalatti alagutakban vagy speciális földalatti zónákban. Tudja, hogy fejlett technológia révén képesek vagyunk megtalálni ilyen földalatti helyeket. És tudja, ha hibát követnek el, vagy találunk olyan forrásokat, akik elmondják, hol van, mozgásban kell lennie – nehogy ez a hiba végzetessé váljon számára”.

Egy másik magas rangú forrás pedig közölte: ,,Technológia és humán hírszerzés használatával keressük, és úgy gondoljuk, hogy valószínűleg a szemünk előtt rejtőzködik.”

Szinwar kegfrissebb utasításait rövid és világos üzenetekben adta át, hogy elkerülje a zavart, ahogy ,,sok kézen” áthalad- mondta egy forrás.

Megan Sutcliffe, a Sibylline stratégiai kockázati csoport regionális szakértője szerint Szinwar kikerült a kommunikációs köréből, ,,akár három hétbe is telhet, amíg egyes üzenetei célba érnek… Ez nem segít a tűzszüneti tárgyalásokon.”

Állítólag Gázában Izrael emberei azonnali DNS-készletekkel vannak felszerelve, amelyeket úgy helyeznek el a gyanúsítottakon, hogy egy ártatlannak tűnő kézfogás során egy csepp vért vesznek. Ez pillanatok alatt elemezhető, és személyazonossága megerősíthető, mielőtt helyet változtatna.


Kritika: Hagari ellentengernagy éjszaka közölte, hogy az Izraeli Védelmi Erők „éjjel-nappal dolgozik”, hogy teljesítse a Hamásszal folytatott háborújának összes célját, miután a Miniszterelnöki Hivatal névtelen ,,politikai tisztviselője” azzal vádolta meg, hogy „teljesen szembemegy” a kormány irányelveinek, amiért az izraeli túszok megmentésének célját említette a háború egyik céljaként, a többit nem.

„Magától értetődő, hogy a túszok hazahozatala nemes cél, de nem ez az egyetlen célja a háborúnak” – mondta Hagari. ,,Ugyanezen a sajtótájékoztatón utaltam a Hamász katonai szárnyának megsemmisítésére is, ami szintén a harcok egyik célja. Az Izraeli Védelmi Erők éjjel-nappal azon dolgozik, hogy elérje a háború céljait – az összeset”.

A meg nem nevezett izraeli tisztviselő azért kritizálta Hagarit, mert este azt mondta, hogy a hadsereg „elkötelezett egy központi háborús cél, a 109 túsz hazahozatala mellett, és továbbra is minden erőfeszítést megtesz ennek megvalósítása érdekében.”

A politikai tisztviselő erre kijelentette: „A háború célja volt és marad a túszok hazahozatala, a Hamász katonai és kormányzó képességeinek megsemmisítése, az ígéret, hogy Gáza többé nem jelent majd fenyegetést Izraelre, és az északi lakosok biztonságos visszatérése otthonaikba”.

The post 340, rakéta Gázából, drónfogás, terrortámadás és Szinwar nőnek álcázva first appeared on Új Kelet Live.