Avi/ujkelet.live

A háború 329. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este közölte, hogy csapást mért fegyveresek egy csoportjára, akik eltérítettek egy segélykonvojt a Gázai övezet déli részén.

A hadsereg tájékoztatása szerint az amerikai Near East Refugee Aid (ANERA) segélyszállító teherautóiból álló konvoj az izraeli hadsereg koordinálásával belépett Rafah déli területére.

Az út során ,,fegyveres férfiak átvettek egy járművet a konvoj elején [egy dzsipet], és elkezdték vezetni [a konvojt]” – közölte a katonaság.

Röviddel az eltérítés után a hadsereg megállapította, hogy képes csapást mérni úgy, hogy csak a fegyvereseket szállító autót találja el, anélkül, hogy a konvoj többi része kárt szenvedne. Ezután végrehajtotta a támadást.

,,A konvoj többi járművében nem esett kár, és a terv szerint célba ért. A fegyveresek elleni támadás megszüntette a humanitárius konvoj átvételének fenyegetését” – mondta a hadsereg.

A katonaság elmondása szerint a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) képviselői beszéltek az ANERA tagjaival, akik ,,megerősítették, hogy a szervezet minden tagja, aki a konvojban és a humanitárius segély szállításában részt vett, épségben van, és épségben elérték céljukat.”

,,Fegyveresek jelenléte egy humanitárius konvojban koordináció nélkül ellentétes az eljárásokkal, és megnehezíti a konvojok és dolgozóik biztosítását, és így a gázai humanitárius erőfeszítéseket is károsítja” – tette hozzá a hadsereg.


Harcok: A 162. hadosztály csapatai az elmúlt nap során több tucat terroristát megöltek a dél-gázai Rafahban, akik veszélyt jelentettek az erőkre, valamint rengeteg fegyvert találtak. A Nahal-dandár harcosai drónnal azonosítottak egy terrorsejtet a térségben és légicsapást irányítottak rájuk.

A 98. hadosztály tanktűzzel támadta a területet, ahonnan a tegnap rakétákat lőttek ki Kiszufimra, továbbá drónnal csapást mértek az épületre, ahonnan a rakétázást végrehajtották.

A légierő az elmúlt 24 órában mintegy harminc célpontot támadott a Gázai övezetben, köztük rakétavetőket, katonai épületeket, terror-infrastruktúrákat és fegyverraktárakat.


Északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet rakétakilövőit támadták Dél-Libanonban, melyek veszélyt jelentettek. A támadások következtében egy becélzott rakétaindítóból számos rakéta kilövelt Izrael felé. Az egyik lövedék átlépte a határt és Migdal Tefen ipari terület közelében landolt, nyílt területen. Sérülés nem történt.


Szamária: Az izraeli hadsereg drónnal támadott egy terrorsejtet Dszeninben (Palesztin Hatóság) az izraeli erőkkel zajló összecsapások során. A katonaság jelezte, később további információkkal szolgál.


Túszok: Az izraeli biztonsági kabinet tegnap éjszaka jóváhagyta azokat a térképeket, amelyek meghatározzák az Izraeli Védelmi Erők állomásoztatását az egyiptomi-gázai határ mentén futó Philadelphi-folyosón, egy esetleges tűzszüneti megállapodás részeként, mely lehetővé teszi a túszok szabadulását. A tárgyalócsoportban azonban úgy vélik, az egyiptomi határon való folyamatos izraeli jelenléthez való ragaszkodás megakadályozhatja a Hamász terrorszervezettel való megegyezést.

Az izraeli hadsereg által készített térképeket nyolc miniszter támogatásával hagyták jóvá. A likudos Joáv Gallant védelmi miniszter nemmel szavazott, a szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter pedig tartózkodott.

Ez volt az első alkalom, hogy hivatalos politikai döntés született a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás vázlatáról.

A kabinet döntése tulajdonképpen utólag született, és jelentése elsősorban szimbolikus. A miniszterek által jóváhagyott térképeket Izrael néhány napja továbbította az Egyesült Államoknak, Egyiptomnak és a Hamásznak.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök a média szerint a találkozón kijelentette, hogy ,,az október 7-i katasztrófa annak volt köszönhető, hogy a Philadelphi-folyosó nem volt Izrael kezében”.

Egy tisztviselő szerint Netanjahu megjegyezte, hogy ez a valóság nem tér vissza többé, és ,,Izraelnek ezúttal eltökélt szándéka, hogy a kezében tartsa ezt a határt”.

A miniszterek a megbeszélésen azt mondták, hogy a döntés közelebb hozza a megállapodás lehetőségét, mert egyértelművé teszi a Hamász számára, hogy kompromisszumot kell kötnie a Philadelphi-folyosó ügyében, ahogyan a terrorszervezet is kompromisszumot kötött a háború befejezésére vonatkozó követelése kapcsán.

Az ülésen a minisztereknek azt mondták, hogy a szakemberek előzetes vizsgálata alapján a túszok nagy részét az év első felében gyilkolták meg, nem pedig az elmúlt hónapokban.

A Túszok Családjainak Fóruma a fejleményre reagálva: ,,Közel egy év cserbenhagyás után Netanjahu egyetlen lehetőséget sem szalaszt el, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem lesz alku. Nincs olyan nap, amikor Netanjahu ne cselekedne ténylegesen úgy, hogy azzal veszélybe sodorja az összes túsz hazatérését.”

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Frontok és a kabinet hivatalos döntése a Philadelphi-folyosóról first appeared on Új Kelet Live.