Avi/ujkelet.live

A háború 331. napja, Júdea: Az izraeli biztonsági erők délután likvidálták a palesztin terroristát Hebronban, aki reggel megölt három rendőrt Tarqumija közelében.

A Sabak belbiztonsági szolgálat és a katonai hírszerzés által adott hírszerzési információk alapján a Duvdevan kommandós egység körbe vette az épületet, melyben a terrorista rejtőzött.

A kommandósok a „kuktafazék” néven ismert taktikát alkalmazták, amely magában foglalja az épületre irányított tűz mennyiségének fokozását, hogy a gyanúsítottat kijöjjön.

A katonák vállról indítható rakétákkal lőtték az épületet, és a terrorista végül meghalt.

Egy katonai forrás szerint a csapatok egy M16-os gépkarabélyt találtak nála.

Három rendőrt ölt meg a terrorista a ma reggeli lövöldözős terrortámadásban Tarqumija közelében: Arik Ben Elijahu főfelügyelő 37 éves volt, Hadasz Branch főtörzsőrmester 53 éves volt és Roni Sakuri parancsnoksági törzsőrmester 61 éves volt.

A Kirjat Gatból származó Ben Elijahut felesége és három gyermeke gyászolja.

Branch, Szde Moséból, férjét, három gyermekét és unokáját hagyta hátra.

A Szderotból származó Sakurit felesége, lánya és unokája gyászolja.

Sakuri másik lányát, Mort október 7-én ölték meg, amikor a Hamász terroristái ellen harcolt, akik megpróbálták elfoglalni a szderoti rendőrőrsöt.


Déli front: Izraeli vadászgépek délután csapást mértek Gázavárosban a Hamász terroristáinak egy csoportjára, akik egy parancsnoki helységben tartózkodtak, mely egy volt iskola komplexumba volt beágyazva.

A hadsereg szerint a Hamász a Szafad Iskolát a Zeitun negyedben terrortámadások tervezésére és végrehajtására használta az izraeli erők és Izrael Állam ellen.

A támadás előtt a hadsereg intézkedéseket tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a légi megfigyelést és precíziós lőszerek használatát.


Sztrájk: Arnon Bar-David, a Hisztadrut (Munkavállalók Szakszervezete) elnöke vasárnap bejelentette, hogy a szervezet hétfőn általános sztrájkra szólít Izraelben, miután a hadsereg hat izraeli túsz holttestét találta meg egy gázai alagútban, akiket 2-3 nappal ezelőtt gyilkoltak meg őreik.

  • A Hisztadrut utoljára 2023 márciusában szólított általános sztrájkra, miután Binjámin Netanjahu miniszterelnök elbocsátotta Joáv Gallant védelmi minisztert, mert ellenezte a kormány igazságügyi reformját.
  • A sztrájk egy szélesebb nyomásgyakorlási kampány része volt, amely arra kényszerítette Netanjahut, hogy meghátráljon, és Gallantot a posztján hagyja.

,,A megállapodás mindennél fontosabb… Zsidókat gyilkolnak a gázai alagutakban. Felfoghatatlan, és le kell állni” – jelentette ki Bar-David a Túszok és Eltűntek Családjainak Fórumával Tel Avivban tartott találkozót követő sajtótájékoztatón.

A különböző biztonsági tisztviselőkkel folytatott beszélgetések után Bar-David úgy véli, hogy a megállapodás „politikai megfontolások miatt” elakadt, és azzal érvelt, hogy a politikai polarizáció miatt „már nem vagyunk egy nép; egyik tábor a másik ellen vagyunk”, hangsúlyozva, hogy ,,vissza kell hoznunk Izrael Államot”.

„Megállapodás helyett hullazsákokat kapunk. Arra a következtetésre jutottam, hogy csak a mi beavatkozásunk tudja megmozdítani azokat, akiket meg kell mozgatni” – jelentette ki. „Felszólítom Izrael népét, hogy ma este és holnap menjenek ki az utcára, és mindenki vegyen részt a sztrájkban”.

Bar-David bejelentését követően a szakszervezet szóvivője megerősítette, hogy a Ben Gurion nemzetközi repülőtér is érintett lesz. Az általános sztrájk reggel 6 órakor kezdődik, a repülőteret pedig lezárják, reggel 8 órakor minden fel- és leszállást leállítanak. Az óvodák szintén zárva lesznek.

Az izraeli ügyvédi kamara vezetője, Amit Bachar minden ügyvédet felszólított, hogy kezdjenek sztrájkba, és csatlakozzanak a túszok hazahozatalát követelő tiltakozáshoz.

A sztrájhoz csatlakoztak még önkormányzatok, az Izraeli Üzleti Fórum, amely az ország 200 legnagyobb vállalatának magánszektorbeli dolgozóinak többségét képviseli, és Jáir Lapid ellenzéki vezető is.

A Túszok és Eltűntek Családjainak Fóruma tiltakozásra szólított fel ma este a jeruzsálemi kormányülés mellett, valamint Tel-Avivban a Kaplanon. A tüntetők országszerte akadályozzák a forgalmat az utakon.

Ezrek gyűltek össze a kneszet előtt a biztonsági kabinet rendkívüli ülésén, azonnali megállapodást követelve a túszok szabadon bocsátásáról.

A kormányzó Likud egyik minisztere a 12-es csatornának azt nyilatkozta, hogy Netanjahu miniszterelnök aggodalmának adott hangot amiatt, hogy tömeges tiltakozás alakulhat ki a kormányülés alatt.

,,Netanjahu attól tart, hogy százezrek vonulnak utcára, és ostrom alá veszik a kabinetet, miután az alku blöff kipukkant” – idézte a forrást a 12-es csatorna.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Likvidálták a halálos terrortámadás elkövetőjét, holnap általános sztrájk a túszokért first appeared on Új Kelet Live.