Avi/ujkelet.live

A háború 333. napja, északi front: Hétfőn este izraeli vadászgépek csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet tíz rakétaindítójára a dél-libanoni Zibqin és Chichine térségében, melyek veszélyt jelentettek Izrael polgáraira. Drónnal pedig megfigyelőállomásokat támadtak a dél-libanoni Hulában.

A rakétaindítók támadása következtében több rakéta elszabadult Arab al-Aramse területét célozva. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, egy részük pedig nyílt területeken landolt. Sérülés nem történt.


Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg este közölte, hogy dróntámadást hajtott végre fegyveres terroristák egy csoportja ellen, akik tüzet nyitottak az erőkre hadművelet közben Tulkarem városában. A nyilatkozat szerint később további részletekkel szolgálnak.


Hamász: A Hamász terrorszervezet hétfőn elhintette, hogy megölte a hat túszt, akiknek holttestét az izraeli hadsereg szombaton egy alagútban találta meg a dél-gázai Rafahban.

A Hamász katonai szárnyának szóvivőjének közleménye szerint, a júniusi Nuszeiratban végrehajtott sikeres izraeli túszmentést követően, új protokollokat adtak ki a túszokat őrző terroristáknak, ha az izraeli csapatok a közelükbe kerülnek.

,,Mindenkinek világosan elmondjuk, hogy a nuszeirati incidens után új utasításokat adtak ki a foglyok őrzésével megbízott mudzsahidineknek, hogy bánjanak velük, ha a megszálló hadsereg közeledik fogva tartási helyükhöz” – mondta Abu Obeida.

A hétvégén előkerült hat túszt – Hersh Goldberg-Polin, Eden Jerusalmi, Ori Danino, Alex Lobanov, Karmel Gat és Almog Szaruszi – a boncolás szerint csütörtök és péntek reggel között ölték meg.

,,Ha [Binjámin] Netanjahu [miniszterelnök] ragaszkodik ahhoz, hogy a megállapodás megkötése helyett katonai nyomással szabadítja fel a foglyokat, azt jelenti, hogy koporsóban térnek vissza családjukhoz” – tette hozzá Abu Obeida.


Dilemma: Az Izraeli Védelmi Erők várhatóan hamarosan egy dilemmával fogja szembesíteni a politikai kört a harcok folytatását illetően, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. A dilemma az, hogy folytassák-e a szárazföldi manővert a Gázai övezet más területein, akár további túszok veszélyeztetése árán is. A kabinet dönt arról, hogy a szárazföldi manővert a jelenlegi módon folytatják-e, és hol.


Philadelphi: A szefárd ultraortodox Sasz párt vezetője, Arje Deri egy zárt beszélgetés során azt mondta Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy a szavazás a kabinetben a Philadelphi-folyosón maradás mellett ,,súlyos hiba volt, amely megkötötte a kezünket”. Deri ugyanakkor azt mondta: ,,Mivel szavaztunk és történt ami történt, nem szabad megváltoztatnunk a döntést.”

Deri nem vesz részt a kormányüléseken, de időnként tárgyal Netanjahuval biztonsági kérdésekről. A Sasz válasza a riportra: ,,Deri soha nem reagál a biztonsági beszélgetések ügyében, akár igaz, akár hamis a szivárogtatás.”

Tegnap esti beszédében Binjámin Netanjahu miniszterelnök a cenzúrát tette felelőssé a kabinetből való kiszivárogtatásért a Deri-riport kapcsán. Netanjahu a cenzúrát támadta, pedig Deri bírálata nem a biztonsági kabinet ülésén, hanem egy zárt beszélgetésen hangzott el.

,,A kiszivárogtatások botrányosak, nincs rendjén, hogy a cenzor megengedi, hogy közzétegyék. Az a baj, hogy nincs poligráftörvény, mert a főügyész nem engedi megtenni. Bennfentes információval vértezzük fel a Hamászt.”

Netanjahu megerősítette, hogy a beszélgetés megtörtént, de nem kommentálta Deri kritikáját: ,,Kimondhatom, amit mondtam – ez épp az ellenkezője. Az egyetlen módja annak, hogy megkapjuk a túszokat, ha a Hamász rájön, hogy nem vesszük le a lábunkat a nyakáról, amint rájön, hogy nem fejezzük be a háborút, feladja”.


Értetlenkedés és düh: Magas rangú amerikai tisztviselők zárt tárgyalásokon kifejezték csalódottságukat Netanjahu legutóbbi lépései miatt, és azon töprengenek, hogy miért volt szükség a kabinetben szavazni a Philadelphi-folyosó ügyében.

Egy magas rangú egyiptomi tisztviselő hétfőn este támadta Netanjahu miniszterelnököt a korábban tartott sajtótájékoztatója miatt, jelentette a Maariv. ,,Netanjahu pofátlanul hazudott a Philadelphi-folyosóról” – állította. ,, Netanjahu beszéde tele volt politikai makogással. Ő egy másik világban van. A beszédben nem volt semmi új”. Hozzátette: ,,Netanjahu vége közel van, és a mai beszéde lehet az utolsó.”

Netanjahu tegnap este megismételte, hogy ragaszkodik a Philadelphi-folyosón maradáshoz: ,,A Philadelphi-folyosó nem lesz kiürítve. Ha Izrael feladja az irányítást, Gáza terrorista enklávé lesz – ezt mondtam. Amikor kiváltam a kormányból, amikor világossá vált, hogy megtörténik az elszakadás [kivonulás Gázából 2005-ben, melyet Netanjahu megszavazott], a felmondólevélben azt írtam [Ariel] Saronnak, hogy azt követeltem minimum, hogy a Philadelphi-folyosót tartsuk a kezünkben. Ez nem újdonság. Ha nincs a kezünkben ez a folyosó, az egy szörnyeteg lesz”.

  • A Philadelphi-folyosó a szüntelen terror melegágya volt az elszakadás előtt is.
  • Még akkor is, amikor az izraeli hadsereg ellenőrizte az alagutakat, ezek a terrorizmus fő „mentőövei” voltak, ugyanakkor a palesztinok folyamatosan támadták a katonákat a folyosó mentén.
  • A Philadelphi ellenőrzésének ára az, ami arra késztette Izraelt, hogy kivonuljon Gázából.

Netanjahu az elmúlt 25 év nagy részében (2009 és 2021 között majd 2022 decembere óta) Izrael miniszterelnöke. A Philadelphi-folyosó iránti követelése egészen a mostani háború 8. hónapjáig nem létezett.

  • Izrael május elején elfoglalta a Rafah átkelőt, és lassú előrenyomulásba kezdett a Philadelphi-folyosón.
  • Május 27-én Izrael benyújtotta javaslatát Netanjahu miniszterelnök jóváhagyásával a Philadelphi-folyosóról. A dokumentum az izraeli erők fokozatos kivonását részletezi az első szakaszban, és az összes erő teljes kivonását a második szakaszban.
  • A Netanjahu által jóváhagyott augusztusi amerikai kompromisszumos javaslat a haderő csökkentését tartalmazza a Philadelphi-folyosón. A miniszterelnök ezt nem tagadja, de arra sem válaszol igazán, hogy ez mennyiben van összhangban a folyosó koordinálásával, valamint azzal, hogy csak májustól, több mint hét hónap háború után, adta ki a parancsnot, hogy a hadsereg megkezdje ott a műveletet.
  • Amennyiben ez valóban a zsidó állam létezésének kulcsa, és elengedhetetlen jövője szempontjából – miért csak azt követően került a kabinet elé szavazásra egy ilyen fontos kérdés, hogy a csapatok állomásoztatását bemutató térképeket továbbították a Hamásznak?

A hadsereg maradása a Philadelphi-folyosó mentén a tárgyalás alatt álló tűzszüneti megállapodás végrehajtása során az egyik fő akadálya a túszok szabadulását lehetővé tevő megállapodásnak.

Gadi Eizenkot (Nemzeti Egység) az azóta feloszlott hadikabinet tagja reggel a következőt nyilatkozta a katonai rádiónak: ,,Netanjahu tegnap az összes dátumot megemlítette – kivéve a legfontosabbat, a május 27-et, amikor végigment a kabinet összes tagján, és ellenőrizte, hogy mindegyik támogatja-e a vázlatát. Ezt követően nem volt hajlandó bemutatni a nagy kabinetnek, mert eljutott a két koalíciós partneréhez [Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter és Becalel Szmotrich pénzügyminiszter], akik szorongatják a torkát.”

,,A Philadelphi csak 8 hónap után került szóba, voltak miniszterek, akik már az első hónapban felvetették, és ez nem tűnt elég fontosnak Netanjahu számára.”


Próbálkozás: Joáv Gallant védelmi miniszter és Becalel Szmotrich pénzügyminiszter közös déli körútja során folytatott beszélgetésük során Gallant megpróbált nyomást gyakorolni Szmotrichra, hogy változtassa meg álláspontját a formálódó túszügylet kapcsán, vagy legalább ne okozzon politikai nehézségeket, mielőtt megkötnék, jelentette a 12-es csatorna hétvégén.

Gallant Szmotrichnak: ,,Képes lennél együtt élni azzal a tudattal, hogy 30 életet menthettél volna meg, de nem tetted meg a könnyen visszaszerezhető Philadelphi-folyosó miatt?”

Szmotrich: ,,Az általad által javasolt alku cserbenhagyja a többi túszt, és mindenekelőtt győzelmet ad Szinwarnak – ez egy megadásról szóló alku.”

The post Ugyanaz a dilemma first appeared on Új Kelet Live.