Avi/ujkelet.live

A háború 333. napja: Ronen Bergman Pulitzer-díjas oknyomozó újságíró a Ynet hírportálon és a Yedioth Ahronoth napilapban kedden folytatta riportját a „vérrel áztatott” listáról és a hozzá kapcsolódó dokumentumról.

A „tisztázó” dokumentum, amelyet a Moszad vezetője küldött a közvetítőknek Binjámin Netanjahu miniszterelnök nevében, drámai változtatásokat és kiegészítéseket tartalmazott a május 27-i vázlattal kapcsolatban, amelyet Izrael nevében nyújtottak be, és a Hamász terrorszervezet belement a feltételek többségébe. A miniszterelnök „hátraarca”, mint a teljes dokumentumból kiderül, teljesen megváltoztatta a tárgyalások képét – és „véres dokumentummá” vált, ahogy egy magas rangú biztonsági tisztviselő fogalmazott –, amely szerinte „a hat meggyilkolt túsz vérével áztatott”.

A dokumentumot július 27-én fejezték be, hétoldalas – írott szöveg, mellékletek és térképek -, valamint 40 túsz névjegyzéke alkotja.

A ,,Tisztázások a május 27-i megállapodástervezet 1. szakaszának végrehajtásához” című dokumentum valójában megváltoztatja az Izrael által benyújtott javaslat első részét. A teljes javaslat három szakaszból áll – amint azt Joe Biden elnök ismertette, aki felfedte a javaslat részleteit. Így néznek ki a Netanjahu által eszközölt változtatások a dokumentumban – szakaszonként.

Így néznek ki a Netanjahu által eszközölt változtatások a dokumentumban – szakaszonként.

Philadelphi-folyosó:

Netanjahu változtatása a dokumentumban az izraeli erők Gázai övezetbe történő bevetésének gyakorlati megváltoztatásával kezdődik. A május 27-i izraeli javaslatban meghatározták, hogy a megállapodás végül magában foglalja az izraeli erők kivonását a Gázai övezetből (,,az izraeli erők kivonása a Gázai övezetből”).

Forrás: Ynet hírportál

Ugyanez a javaslat azt is részletezi, hogy az első szakaszban hogyan valósul meg a fokozatos kivonulás: a tűzszünet hetedik napján az izraeli erők kivonulnak a Rashid utcából (amely a tengerrel párhuzamos a Gázai övezetben), és a Szalah al-Din utcától keletre (amely hosszában keresztezi az övezetet – majdnem a közepén). Ettől eltekintve minden katonai előőrsöt felszámolnak azon a területen, ahonnan az izraeli hadsereg kivonult, és megkezdődik a kitelepítettek visszatérése lakóhelyükre (fegyverek nélkül). Ezenkívül meghatározták, hogy a Gázai övezet minden területén biztosítják a lakosság mozgásszabadságát. A 22. napon az erőknek ki kell vonulniuk a „Gázai övezet középéről” – beleértve a Netarim–folyosót is – a határ menti Szalah al-Din úttól keletre lévő területre. Ezzel együtt meghatározták, hogy befejeződik a katonai előőrsök leszerelése, és folytatódik a kitelepítettek (fegyverek nélkül) hazatérése, valamint a Gázai övezet minden területén a szabad mozgás.

De a július 27-i megváltoztatott dokumentumban már más szerepel.

Egy rövid bekezdésben azt írják, hogy ,,az izraeli erők átcsoportosítása az 1. függelékben csatolt térképek szerint történik”. Megjegyzendő, hogy az izraeli javaslat benyújtásának napjaiban az izraeli hadseregnek már szinte a teljes Philadelphi-folyosó felett operatív irányítása volt – de ez egyáltalán nem szerepelt a május 27-i javaslatban. Az „1. függelékben” mellékelt térképek valójában azt mutatják, hogy az izraeli hadsereg 1,4 km-es perimétert tart fenn Izrael és a Gázai övezet közötti teljes határ mentén. A hetedik napon, ahogy az a javaslatban is szerepel, az erőknek a Netzerim-folyosó nagyjából feléről, a 22. napon pedig az egészről ki kell vonulniuk.

Forrás: Ynet hírportál

De egy új térkép, a „3-as térkép”, ahogy a dokumentum is írja, már tartalmazza a Philadelphi-folyosót – és kiderült, hogy az izraeli erők ott maradnak. Azonban a Hamásszal szóban közölték a közvetítő országok, hogy magától értetődő, hogy a kivonulás magában foglalja a Philadelphi-folyosót is – az ígéret részeként, hogy kivonulnak a teljes övezetből, ahogy a (a május 27-i) izraeli javaslatban szerepel. A térkép szerint az izraeli erők számát csökkenteni fogják a folyosón, de a dokumentumban nem szerepel, hogy valamikor teljesen kivonják őket onnan.

A tisztázó dokumentum benyújtása óta Netanjahu továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Izrael a Philadelphi-folyosón maradjon. „Maradnunk kell, ez elengedhetetlen Izrael biztonsága szempontjából – és ha elmegyünk, nehéz lesz oda visszatérnünk” – mondta a miniszterelnök a hétfői kormányülésen, később este a sajtótájékoztatóján 15 percig magyarázta a folyosö fontosságát egy térkép bemutatása közben.

,,A gonosz útjának szüksége van a Philadelphia-folyosóra” – mondta a Gázai övezet és Egyiptom határán keresztül futó fegyvercsempészetre utalva.

Netzarim-folyosó

Az izraeli javaslat azt kívánja leszögezni, hogy a tűzszüneti napokon a Gázai övezet északi részébe visszatérők ne viselhessenek fegyvert. A május 27-i javaslat kimondja, hogy a hazatérők nem visznek magukkal fegyvert – Izrael lemond az ellenőrző pontokról és az ellenőrzési eszközökről, ahogyan azt a korai tervekben követelte, miután az izraeli hadsereg közölte, hogy ezt a pontot fel lehet adni. A Netanjahu által július 27-én kidolgozott dokumentum azonban már mást ír: a hazatérők „nem hordnak fegyvert”, és „a (fegyver nélküli) visszatérés garantált és előre egyeztetett módon valósul meg” – szerepek a dokumentumban.

Így a gyakorlatban Izrael eltért a május 27-i javaslattól – amikor újraindította a vitát arról, hogy milyen mechanizmusban állapodjon meg a két fél, méghozzá olyankor, amikor nyilvánvaló, hogy a Hamász az aláírás feltételének tekinti a kérdést. Ez egy újabb aknamező a bonyolult tárgyalásokon.

A lista

A szabadon bocsátandók listájának kiadása hónapokig késleltette a tárgyalásokat, ezt Netanjahu követelte, a Hamász pedig elutasította. Izrael végül elvetette ezt a követelményt. De a tisztázó dokumentumban visszatért: Izrael a második mellékletbe felvette mindazok listáját, akikről úgy gondolja, hogy ha élnek, akkor be kell vonni az első szakaszba, a humanitárius szakaszba. A listán összesen 40 túsz szerepel.

A május 27-i javaslatban összehasonlításképpen ez szerepel: a Hamász 33 izraeli túszt (életben lévőt és holtat) bocsát szabadon – nőket (civilek és katonák), gyermekeket (19 év alattiak, akik nem katonák), felnőtteket (50 év felettiek) és beteg és sebesült civilek, cserébe számos börtönben és fogvatartási központban lévő palesztin fogolyért. Az elengedési mechanizmust és a számokat a javaslat későbbi részében részletezik.

A május 27-iben nem szerepelt az izraeli túszok névsora – de mint említettük, július 27-én megjelent Netanjahu megváltoztatott dokumentumában. A dokumentum kimondja, hogy ,,a 33 túszt, akiket a Hamász az 1. fázisban szabadon enged, az összes élő izraeli túszt tartalmazza majd a 2. függelékben található Humanitárius Túszok Listájáról.” A lista felsorolja a fogságba esett nők és gyermekek neveit; a katonák nevei; az 50 év feletti felnőttek neveit; valamint a betegek és sebesültek listáját.

Forrás: Ynet hírportál

,,Netanjahu trükkje” – mondta egy biztonsági tisztviselő, aki ismeri a részleteket –, az, ,,hogy vita folyik arról, hogy kit minősítenek ‘betegnek’. A Hamász azt állíthatja, hogy ez-az nem beteg az ő véleménye szerint, vagy nem elég beteg ahhoz, hogy felkerüljön a listára, és hopp, megint hetek vagy hónapok vitáiba ragadsz.” A Rafahban meggyilkolt hat túsz közül négynek szerepel a neve a listán. Nem lehetett vita legalább hármukról, a nőkről, Karmel Gatról és Eden Jerusalmiról, valamint Hersh Goldberg-Polinról, akinek lerobbantották a kezét. Szabadultak volna, ha a megállapodás létrejött volna. A negyedik Almog Szaruszi volt.

A száműzetés kérdése

Netanjahu megváltoztatott dokumentumában a palesztin életfogytiglanra ítélt foglyok szabadon bocsátásával foglalkozó szakaszok egyikének átfogalmazása is szerepel. A május 27-i javaslatban a 4C szakaszban meghatározták, hogy a Hamász minden élő izraeli női katonát elenged – és cserébe Izrael mindegyikért 50 foglyot. Közülük 30-an életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik, további 20-nak pedig még 15 év börtönbüntetése van hátra, a Hamász által benyújtott lista szerint.

A listáról – írják – eltávolítják annak a 100 fogolynak a nevét, akiknek a nevét Izrael igénye szerint előzetesen egyeztetik – ügyüket pedig a megállapodás 2. fázisában tárgyalják. Mindezekkel együtt meghatározták, hogy ,,előre egyeztetett létszámot – legalább 50, életfogytiglani börtönbüntetést töltő fogolyt – szabadon engednek külföldre vagy Gázába”.

Az izraeli megváltoztatott dokumentum 4. szakasza azonban július 27-től nem a gázai – hanem külföldre – deportálásról ír. ,,A külföldre szabadon bocsátandó palesztin foglyok izraeli listája legalább 50, de legfeljebb 200 nevet tartalmaz majd” – áll a dokumentumban.

Rafah-átkelő

Egy másik rész (megjelenési sorrendben a hatodik) Netanjahu megváltoztatott dokumentumában – vannak az izraeli tárgyalócsapatban, akik szerint ez a legnehezebb az összes közül – a Rafah-átkelőre vonatkozik. Emlékeztetőül: az izraeli hadsereg már május 7-én átvette az irányítást az átkelő felett – 20 nappal az eredeti dokumentum május 27-i átadása előtt. Ugyanez a dokumentum kimondja, hogy ,,az összes izraeli katonanő szabadon bocsátása után megállapodás születhet a sebesült katonai személyzet számáról (valószínűleg a Hamász operatívokra vagy palesztin fegyveresekre utalva), akiket a Rafah átkelőn átengednek orvosi kezelés céljából, és növelik azon utasok, betegek és sérültek számát, akik áthaladnak a Rafah-átkelőn. Az utazási korlátozások (az átkelőhelyen) megszűnnek, az árumozgás és a kereskedelem újraindul.”

Forrás: Ynet hírportál

A május 27-i dokumentumban nem szerepelt annak pontosítása, hogy ki irányítja az átkelőt, de ahogy azt korábban tisztázták – a közvetítők egyértelművé tették a Hamásznak, hogy az izraeli hadsereg kivonul a Philadelphi-folyosóról, aminek tartalmaznia kell az izraeli kivonulást is az átkelőhelyről. Bárhogy is legyen, a megváltoztatott dokumentumban Izrael már nem vállalja az átkelő megnyitását, hanem csak a megnyitás megszervezését, amely megfogalmazás lehetővé teszi Izrael számára, hogy mindig azt mondhassa, hogy ezek az intézkedések nem tetszenek neki.

„Intézkedéseket tesznek a Rafah-átkelő újranyitására a betegek és sebesültek áthaladása, valamint az áruk mozgása és a kereskedelem érdekében” – áll a május 27-i keltezésű megváltoztatott dokumentum 12. szakaszában.

,,A tisztázó dokumentum fél oldalára írt hat pontból öt arra irányul, hogy a tárgyalásokat a legkomolyabban szabotálja és biztosítsa, hogy soha ne legyen sikeres” – mondta a dokumentummal kapcsolatban a tárgyalócsoport egyik tagja.

,,A történelem egy napon nagyon szigorúan fogja megítélni ezt a dokumentumot” – idézett mondta egy magas rangú biztonsági tiszt.

The post A „tisztázó” dokumentum és a szabadulandó túszok listája first appeared on Új Kelet Live.