ujkeletlive

Kairói szerint Izraelből érkezett fegyverszállítmány a Hamászhoz

A Biden-kormányzat szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök ismételt nyilatkozatai, miszerint az izraeli hadsereget határozatlan ideig a Philadelphi-folyosón állomásoztatja, megnehezíti a folyamatban lévő túszalku tárgyalásokat.

Újságíróknak nyilatkozó magas rangú amerikai tisztviselő tegnap arra utalt, miszerint „vannak dolgok, amelyeket az Egyesült Államok megtehet annak érdekében, hogy teljes mértékben figyelembe vegye Izrael biztonsági igényeit,” az izraeli hadsereg Philadelphi-folyosóról történő ideiglenesen kivonulása esetén , – jelentette a héber média. Az amerikai kormányzati nyilatkozat szerint, egyrészt Washington bizalmát fejezte ki a „folyosó körüli biztonsági intézkedéseket” illetően, másrészt a tisztviselő tisztázta, miszerint a megállapodás első szakasza „nem követeli meg az izraeli erők teljes kivonását, és soha nem is követelte, csak a sűrűn lakott polgári területekről. A vita amiatt alakult ki, hogy a Philadelphi-folyosó sűrűn lakott területnek számít vagy sem.

A múlt héten Egyiptom, Katar és az Egyesült Államok egy újabb konkrét csomagot állított össze az októberi Hamász támadás során elhurcoltak kiszabadítását biztosító megállapodás véglegesítése érdekében. Az övezet alagútjaiban fogvatartott hat fiatal túsz brutális meggyilkolását követően, azonban még inkább bizonytalanná vált a még életben lévő fogvatartottak kiszabadítása. Washington tovább is elkötelezett az alku mellett, mondván – a túszok megmentésére a tűzszünettel egybekötött alku az egyetlen járható út, ugyanakkor a Hamászt illetően „elég frusztrálónak” nevezett tárgyalásokat, Binjámin Netanjahu miniszterelnök ellenállása miatt is bizonytalan kimenetelűnek tekinti.

„A tárgyalások közepén konkrét álláspontok kijelölése nem mindig különösebben hasznos,” – nyilatkozta a korábban említett magas rangú amerikai tisztviselő, ami az egyik első kritikus megjegyzés Netanjahu a tárgyalásokka, illetve konkrétan a Philadelphi-folyosót illetit megjegyzéseivel kapcsolatban.

Továbbá, Netanjahu és radikális koalíciós partnerei által megfogalmazott biztonsági aggályokkal kapcsolatban, a tisztviselő hangsúlyozta – „ez egyszerűen alapvetően, teljesen valótlan. A tárgyalások során figyelembe vettük Izrael biztonsági aggályait, és ha valami, az veszélyezteti jobban Izrael hosszú távú biztonságát, ha nem kötjük meg a túszalku-megállapodást, ami  magában foglalja a Philadelphi-folyosó kérdését is.”

Összességében, a Biden-kormányzat azt ígéri, hogy nem lesz szükség „alternatív biztonsági erőkre” a folyosó biztosításához, ugyanis az Egyesült Államok már hónapok óta tárgyalásokat folytat Egyiptommal a megoldáson.

„Úgy gondoljuk, hogy teljes mértékben figyelembe tudjuk venni Izrael biztonsági igényeit a folyosón olymódon, amely szinte példátlan lesz, és amely nem igényel valamilyen alternatív biztonsági erőt,” – áll az újságírók előtt tett  nyilatkozat szerint.

A magas rangú amerikai ugyan nem tért ki arra, hogy az első vagy a második fázisban történne a bevezetés, de valószínűleg az utóbbiról van szó. Azonban bárhogyan is történne, az ellentétben állna Netanjahu tegnap esti kijelentéseivel, miszerint Izrael csak akkor hajlandó kivonulni az említett 14 kilométeres határsávról, amennyiben egy alternatív biztonsági erő lép az izraeli hadsereg helyébe.

Az említett egyiptomi-gázai határon életbe lépő megfigyelési mechanizmus létrehozásáról szóló biztonsági tárgyalásokat egy, az egyiptomi kormányhoz közeli forrás is megerősítette.

Ez magában foglalhat egy föld alatti, csúcstechnológiás akadályt, amelyet az egyiptomi oldalra építenének, hasonlóan ahhoz a több milliárd dolláros erődítményhez, amelyet Izrael néhány évvel ezelőtt épített Gáza köré az alagutak elzárása érdekében. További érzékelőket is telepítenének az alagútépítések követésére, valamint elit egyiptomi csapatokat küldenének a felszíni csempészet megállítására,” –  jelentette FT az egyiptomi forrásra hivatkozva, hozzátéve, hogy a tervet valószínűleg az Egyesült Államok fogja finanszírozni, ugyanakkor Kairó eleve kijelentette, miszerint „az egyetlen biztosíték a fegyvercsempészet ellen az egyiptomi és izraeli együttműködés.”

Az újságnak nyilatkozó diplomata szerint a részletek ezidáig még nem világosak, annyit viszont tudni lehet, hogy a megfigyelési mechanizmus csak akkor lehet sikeres, ha Netanjahu beleegyezik az izraeli csapatok kivonásába.

Ugyanakkor, az egyiptomi köztévé Al-Qahira hírműsorában nyilatkozó magas rangú egyiptomi tisztviselő, Netanjahu kijelentéseivel ellentétben közölte, hogy a fegyvereket nem Egyiptomból, hanem Izraelből csempészték a gázai övezetbe, hozzátéve – Netanjahu „hazugságokat terjeszt, hogy leplezze kudarcát az övezetben.”

Továbbá, azt állította, hogy – „Izrael nem tudta felszámolni a fegyvercsempészetet a Kerem Salom átkelőn keresztül a Gázai övezetbe. Netanjahu megengedi a fegyverek csempészetét Izraelből a területekre, és beleegyezik a fegyverek eladásába, hogy igazolást teremtsen a palesztin nép elleni agressziójára.”

Végezetül, hangsúlyozta az egyiptomi politikai vezetés korábbi nyilatkozatát, miszerint – „Netanjahu kijelentései előzetes üzenetet küldenek Washingtonnak, miszerint elutasít minden tűzszüneti javaslatot, és semmibe veszi azokat az erőfeszítéseket, amelyek a helyzet megnyugtatására és a túszok szabadon engedésére irányulnak.”

Netanjahu a nemzetközi sajtó képviselőinek – a karnyújtásnyira a győzelem hónapokkal korábbi kijelentését nem kell szó szerint értelmezni

Binjamin Netanjahu miniszterelnök szerdán a nemzetközi sajtó képviselőinek tartott sajtótájékoztatón ismételten kifejtette álláspontját a gázai háború állásáról, különösen tekintettel a Philadelphi-dilemmát illetően.

Arra az áprilisi állítására vonatkozó újságírói kérdésre, miszerint Netanjahu akkoriban azt ígérte a Hamász elleni háborúban „egy lépésnyire van a győzelemtől” de immár fél évvel később Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó arra utalt, hogy a hadiállapot várhatóan még jövőre is folytatódik, azt válaszolta – „azt akartam akkor mondani, hogy egy lépésre voltunk attól a kritikus lépéstől, amely megnyitja az utat a győzelemhez, és elég nagy nemzetközi, illetve amerikai nyomásnak álltam ellen, hogy Rafahba és a Philadelphi-folyosóra bemenjünk.”

Most olyan helyzetben vagyunk, hogy katonailag elpusztíthatjuk a Hamászt. Még mindig van mit tenni, hogy megsemmisítsük a terrorszervezet kormányzási képességét. Nem akarom Gázát igazgatni, de el akarom venni a Hamásztól,” – tette hozzá, majd angol nyelven is nagyjából ugyanazt megismételte, mint a korábbi héber tájékoztatón, miszerint az izraeli hadsereg egy esetleges tűzszüneti megállapodás első szakaszában sem vonulhat ki a gázai-egyiptomi határról, még ha csökkentett mértékben is, de jelen kell lennie.

A palesztin enklávé és az izraeli határmenti települések, valamint Jeruzsálem, Tel-Aviv és Be’erseva közötti relatív kis távolságot kiemelve, Netanjahu azzal érvelt, hogy a Philadelphi-folyosó kulcsfontosságú a Hamász fegyverkezési képessége szempontjából, mondván, ez a képessége tette lehetővé az október 7-i mészárlást. Továbbá, a miniszterelnök szerint a határ felügyelete nemcsak azért szükséges, hogy a Hamász ne terrorizálhassa Izraelt, hanem azért is, hogy „ne terrorizálhassa a gázai népet.”

Ezt követően, kitérő választ adva arra a kérdésre, hogy – ha a gázai-egyiptomi határ megtartása valóban olyan létfontosságú, Izrael miért várt több, mint fél évig annak elfoglalásával, a katonai stratégiára hárította a felelősséget, és azt mondta, a hadsereg először Gáza északi részére összpontosított, majd ezután haladt dél felé, ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy mindvégig Rafah, és a Philadelphi-folyosó elfoglalása volt személyes célja.

Ezt követően ismét, a háború eddig elért eredményeit méltatta, majd visszatérve a Philadelphi-folyosóra – és bár a hadsereg ajánlásai között hasonló aggodalmak eddig nem jelentek meg, azt állította, hogy ezúton a Hamász túszokat csempészhet ki a gázai övezetből Iránba vagy Jemenbe.

Továbbá, a háború utáni időszakra vonatkozóan Netanjahu elmondása szerint elvileg nem zárta ki egy alternatív erő jelenlétét, bár nem hisz benne.

Nyitottak vagyunk a megfontolásra, de nem hiszem, hogy ez megtörténik. És amíg ez nem történik meg, addig ott maradunk,” – tette hozzá.

Végezetül, a miniszterelnök a nemzetközi sajtó felé is kritikát fogalmazott meg, mondván – „tudósítsanak őszintén, mert mindig valami felháborítóval vádoltak minket, és valójában az ellenünk felhozott vádakról végül kiderült, hogy felháborítóan hamisak,” – tette hozzá, majd arra a kérdésre miszerint a Philadelphi-folyosó az egyetlen akadálya a megállapodás létrejöttének, nevetve azt mondta, hogy a szabadon engedhető túszok és terroristák arányának kérdése, valamint Izrael azon követelése, miszerint az egyes terroristák elengedését megvétózhassa, illetve másokat száműzzenek, a valódi oka a Hamász elutasításának.

The post Egyiptom: nem fogjátok elhinni, honnan érkezett a fegyver a Hamászhoz first appeared on Új Kelet Live.