Avi/ujkelet.live

A háború 336. napja, Szamária: Megöltek egy török amerikai állampolgárt, Aysenur Ezgi Eygigyt egy tüntetésen pénteken Júdea és Szamáriában, közölte az amerikai külügyminisztérium.

Az Izraeli Védelmi Erők szerint a demonstráció alatt ,,az erő rálőtt egy központi felbujtóra, aki kövekkel dobálta a katonákat, és fenyegetést jelentett erőinkre. Azt az állítást, miszerint egy külföldi állampolgárt agyonlőttek a területen, vizsgálják, az incidens részleteit és sérülésének körülményeit vizsgálják”.

Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a minisztérium ,,sürgősen több információt gyűjt a halála körülményeiről, és amint többet megtudunk, több mondanivalónk lesz. Nincs fontosabb prioritásunk, mint az amerikai állampolgárok biztonsága.”

A palesztinok szerint a 26 éves aktivistát az izraeli csapatok fejbe lőtték a szamáriai Sechemtől délre fekvő Beita közösségben egy tüntetés során. Az összecsapás akkor tört ki, amikor az izraeli erők éles lőszerrel és villanógránátokkal próbálták feloszlatni a zsidó telepek bővítése elleni demonstrációt.

Egy másik incidensben, Qarjut faluban, Silo térségében az izraeli hadsereg lövései megöltek egy 13 éves palesztin lányt. Egy 34 éves férfit pedig lőtt sérüléssel láttak el a kezén.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató egy biztonsági forrást idézett, mondván, tartalékos katonák mentek a helyszínre és lövéseket adtak le, hogy feloszlassanak egy erőszakos zavargást, mely során több tucat telepes és palesztin kövekkel dobálták egymást. A lány halálát okozó lövést vizsgálják.

A palesztinok szerint a lány az otthonában tartózkodott, amikor megölték.


Északi front: Izraeli vadászgépek a Hezbollah terrorszervezet katonai épületeit támadtak délután a dél-libanoni Ajtarunban. Továbbá katonai infrastruktúrát támadtak Beit Lifben.

A tüzérség pedig Siba, Kfarchuba és Kfarhamam térségét lőtte.

A 15:14-kor Nyugat-Galileában aktiválódott figyelmeztetések kapcsán a hadsereg közölte, hogy ,,számos gyanús légi célpontot”, valószínűleg drónokat, azonosított Libanonból belépni, több becsapódás történt Abirimben, sérülés nem történt. A térségben tűz keletkezett az incidens miatt, a tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén.

Továbbá rakétát lőttek ki Libanonból Manarára, sérülés nem történt.


Helyzetértékelés: Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy szerint a hadsereg .,nagyon koncentrál” a Hezbollah elleni harcra, és támadó akciókat készít elő a libanoni terrorszervezet ellen.

,,Az Izraeli Védelmi Erők nagyon koncentrál a Hezbollah elleni harcra, úgy gondolom, hogy az elmúlt hónapban elkövetett támadások száma, a megölt operatívok, megsemmisült rakéták, a megsemmisült infrastruktúra száma nagyon magas” – mondta a Golán-fennsíkon tett körútja során.

,,Az Északi Parancsnokság az izraeli hadsereg összes képességével támadja a Hezbollah számos képességét Libanonban, mielőtt ők megtámadnának minket, és ezzel egy időben támadó lépésekre is készülünk” – mondta Halevi.


Hadgyakorlat: A héten a Jiftach-dandár tartalékosai hadgyakorlatom vettek részt a libanoni harcok szimulálására, amely a hadsereg szerint az északi határon tapasztalható megnövekedett feszültségek közepette a készültség növelésére irányuló erőfeszítéseinek része.

A gyakorlat magában foglalta a harcot és a manőverezést komplex terepen, ,,a hegyi útvonalon” való haladást, valamint a tűzerő alkalmazását különféle forgatókönyvekben.

A katonaság elmondása szerint a tartalékos gyalogdandár tagjai gyakorolták a sebesült csapatok tűz alatti kivonását és az együttműködést a harctámogató főhadiszállással.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Sábát előtti hírek first appeared on Új Kelet Live.