Avi/ujkelet.live

A háború 340. napja: Az izraeli hadsereg kedden közzétette előzetes vizsgálatának eredményeit egy amerikai állampolgár ügyében, aki pénteken a szamáriai Beita faluban tartott demonstráción halálos sérülést szenvedett.

A nyomozás szerint a 26 éves Aysenur Ezgi Eygim török állampolgársággal is rendelkező emberi jogi aktivistát „nagy valószínűséggel indirekt és nem szándékos izraeli lövés találta el, amelyet egy fő felbujtóra irányítottak”.

A hadsereg közleménye hozzátette, hogy az incidens ,,több tucat palesztin gyanúsított erőszakos gyülekezése közben történt, akik gumikat égettek és kövekkel dobálták meg [az izraeli] erőket a Beita-csomópontnál”.

Az incidens ügyében a katonai rendőrség is vizsgálatot indított, melynek megállapításait a katonai főtanácsnok elé terjesztik felülvizsgálatra.

Az izraeli hadsereg szerint kérelmet nyújtottak be a boncolásra.

,,Az Izraeli Védelmi Erők legmélyebb sajnálatát fejezi ki Aysenur Ezgi Eygi halála miatt”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján ,,indokolatlannak” nevezte Eygi meggyilkolását, hozzátéve, hogy ,,senkit sem lenne szabad agyonlőni azért, mert részt vett egy tüntetésen”.

Blinken szerint az izraeli hadsereg előzetes vizsgálata ,,súlyos problémákat” mutatott, ,,amelyeket kezelni kell”, és az izraeli hadseregnek ,,alapvető változtatásokat” kell végrehajtania Júdea és Szamáriában.

Ez magában foglalja az izraeli hadsereg művelet-végrehajtási szabályainak megváltoztatását, amelyek meghatározzák, hogy a katonák mikor használhatnak éles lőszert. Ezt az amerikaik az évek során többször követelték, Izrael pedig kitartott amellett, hogy az izraeli vezérkari főnök, és csakis ő határozza meg és fogja meghatározni a tűznyitási irányelveket, összhangban a műveleti szükségletekkel és az Izraeli Védelmi Erők értékeivel.

The post A hadsereg vizsgálata az amerikai török állampolgár halála ügyében first appeared on Új Kelet Live.