Avi/ujkelet.live

A háború 342. napja, déli front: A Hamász terrorszervezet szokatlan módon kedd este közleményt tett közzé a szervezet politikai szárnyának vezetője, Jechíje Szinwar nevében, melyben ,,gratulál Abdel-Madzsid Tebbun elnöknek, akinek az algériai nép újból bizalmat szavazott és megválasztott Algéria elnökének.” A közlemény kijelenti, hogy ,,Szinwar megismétli, hogy nagyra értékeli Algéria szerepét a palesztin nép melletti kiállásban és jogainak védelmében a nemzetközi fórumokon”.

A Hamász szerint Szinwar az üzenetet ,,a palesztin nép hősies háborúja, valamint az al-Aksza csatában való bátor és határozott ellenállása, a cionista megszállás népirtása és barbársága ellenére”, árnyékában küldi. Szinwar szerint ,,a megszállás támadja népünket Ciszjordániában, Jeruzsálemben és belül (az izraeli arabok körében; szerk.) kirívóan megsértve és megszegve minden nemzetközi törvényt és egyezményt.”

Szinwarnak ez az első hivatalos nyilatkozata azóta, hogy Iszmail Hanije likvidálása után kinevezték a Hamász politikai szárnyának élére.

Szinwar egy hivatalos nyilatkozatot tett közzé a háború kitörésekor – október vége felé -, melyben azt mondta, hogy beleegyezik ,,a foglyok azonnali szabadon bocsátásába” – cserébe az izraeli börtönökben lévő összes palesztin fogolyért.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője október 7-e óta egy felvételt tett közzé Szinwarról, amelyben a háború első napjaiban egy alagúthálózaton keresztül menekül családjával együtt.


Az „újságíró”: Az „újságíró” Amro Abu Rida október 7-én részt vett egy tank elleni támadásban a határnál Nir Oz kibuccal szemben, és az Izraeli Védelmi Erők még dokumentumokkal is rendelkezik arról, hogy lövöldözött az incidensben, amelyben katonák estek el és elrabolták őket. Amióta Izrael letartóztatta Abu Ridát, a közösségi médiában kampány folyik a szabadon engedéséért, és az olyan médiák, mint az Al Dzsazíra, szintén beszámoltak az „újságíró elrablásáról”.

Tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató riportja feltárta, hogy kihallgatásán Abu Rida elismerte, hogy terrorcselekményekben vett részt.

A tank elleni támadást követően Abu Rida, a dél-gázai Khan Junesz körzet lakója visszatért a Gázai övezetbe, és részt vett a Nir Oz kibuc elleni rajtaütésben. Részt vett az atrocitások dokumentálásában, sőt magukban a cselekményekben is. Abu Rida testvére részt vett a Bibasz család elrablásában.

Abu Ridát 2024 februárjában tartóztatták le Khan Juneszben, a Naszer Kórházban. Kihallgatásán azt mondta, hogy egy kis terrorszervezet, a Népfront Palesztina Felszabadításáért operatívja. Azt is elismerte, hogy belerúgott az egyik elraboltba. Abu Rida elmondta, hogy gyakran használták a terrorszervezet műveleteinek dokumentálójaként. A terepen történő események dokumentálása és a terrorakciókról készült videók szerkesztése mellett Abu Rida azt is elismerte, hogy a Gázai övezetben végrehajtott manőver során részt vett az izraeli erők elleni rajtaütésekben.

Amikor az erők Khan Junesz körzetében manővereztek, más terroristákkal együtt beszökött a kórházba, és megpróbálta ártatlan állampolgárnak kiadni magát. A hadsereg rajtaütést hajtott végre a kórházban, és elkapta, amikor más terroristákkal együtt távozóban volt.


Visszaemlékezés: A Hamász fogságából novemberben szabadult Adina Mose elmesélte, hogy látta Ofer Kalderont és Jarden Bibaszt ketrecben tartva abban az alagútban, ahol fogva tartották.

,,Héber beszédet hallottam, de nem ismertem fel őket. Ahhoz, hogy lássam, kik azok, meg kellett volna fordulnom, ami tilos volt” – mondta Mose a katonai rádiónak adott interjújában, hozzátéve, hogy egy alkalommal sikerült anélkül odanéznie, hogy az őrei észrevették volna.

,,Voltak ketrecek, teljesen sötét volt, aztán hallottam, hogy Ofer Kalderon és Jarden Bibasz hív. Megkérdeztem: ‘Miért vagytok ketrecben?’, és érdeklődtem, hogy összecsaptak-e a Hamásszal. Kiderült, hogy a túszejtés során ellenálltak.”

Ezt követően felkereste az őt őrző parancsnokot, és megkérte, hogy vigye Kalderonékat hozzájuk, mert ők is Nir Ozból valók. ,,Két nappal később egy órára kihozta mindkettőt, majd visszavitte őket a ketrecbe. Másnap ismét kihozta őket két órára.”

Elmondása szerint Jarden Bibasz mesélt neki az elrablásáról, és arról, hogy nem tudja, mi történt feleségével, Sirivel és gyermekeivel.

Jarden Gázába hurcolása verések közepette:

,,Egy ponton elmentem ellenőrizni a Hamásznál, hogy Siri és a gyerekek velük vannak-e, és azt mondták, hogy időbe telik, amíg kiderítik”.

Kfírt és Arielt, a vörös hajú testvérpárt, október 7-én Nir Oz kibucból hurcolták Gázába édesanyjukkal, Sirivel. A Hamász azt állítja, hogy mindhárom meghalt egy izraeli támadásban. Kfír az első életévét míg Ariel az ötödiket a Hamász fogságában töltötte be.

A 12 éves Erez Kalderon, aki novemberben szabadult a Hamász fogságából, felhívást tett közzé múlt hétfőn édesapja szabadon bocsátása érdekében.

Kalderon Instagramon közzétett két videóban elmagyarázta, hogy abban a reményben készítette a klipet, hogy az valahogy eljut apjához, Oferhez. Emondta, nehéz számára a kamerába beszélni, de ,,ha apámhoz eljut, megéri.”

Ofer Kalderont Nir Oz kibucból rabolták el fiával, Erezzel és lányával, Szaharral október 7-én, amikor a Hamász terrorcsoport megrohanta Izrael határ melletti közösségeit, 1200 embert lemészárolva. Erez nagymamáját, Karmela Dant és unokatestvérét, Noja Dant meggyilkolták a terroristák.

A 16 éves Szahart és Erezt november 27-én engedték szabadon a Hamász és Izrael közötti ideiglenes tűzszüneti megállapodás részeként.

Erez megjegyezte, hogy két hónap múlva esedékes a bár micvája, és megkérdezte a nézőket: „Hogyan ünnepelhetnék… amikor apám Gázában van?”

„Van egy egyértelmű életcélom – hogy visszatérjen” – mondta.

A videóban és a hozzá tartozó bejegyzésben Erez leírta a pillanatokat, amikor elrabolták, és a terrortámadás szörnyű jeleneteit.

Erez elrablásának néhány pillanatát a terroristák rögzítették, és megosztották a közösségi médiában.

Felidézve az október 7-i eseményeket, amely több ezer Izraelre kilőtt rakétával kezdődött, Erez elmondta, hogy ő és családja hallották a fegyverropogást, de azt gondolták, hogy izraeli katonáktól származik.

,,Akkor kezdődött minden” – mondta. Amikor a terroristák behatoltak otthonukba, a család kezdetben a zárt óvóhelyükön keresett menedéket. Elfogták őket, miután kimásztak az ablakon, és megpróbáltak elfutni és biztonságos helyet találni.

Erez szerint az egyik terrorista megragadta és motorra ültette.

„Megpróbáltam megkeresni az apámat, de csak terroristákat láttam fegyverekkel és földön heverő holttesteket” – mondta.

Amikor utolja látta apját, Ofer térdre rogyva volt és vérzett, miközben a terroristák ütötték.

Erez azt is elmondta, hogy miközben fogságban volt, hallotta anyját, akit nem fogtak el, amint a rádióban beszélt a túszok szabadon bocsátásáért. Csak amikor kiengedték a fogságból, tudta meg, hogy apja még mindig túsz. Erez azt mondta, reméli, hogy ahogy ő hallotta az anyját, az apja is látni fogja az általa készített videót.

The post Szinwar gratulál, az „újságíró”, és visszaemlékezés first appeared on Új Kelet Live.