Avi/ujkelet.live

A háború 349. napja, északi front: Számos robbanó drónt küldtek Libanonból Felső- és Nyugat-Galileára. Az egyik drón Ja’ara mellett csapódott be, több személyt megsebesítve.

További drónok csapódtak be Beit Hillel és Kirjat Smona területén. Beit Hillelben tüzek keletkeztek, de sérülés nem történt.

A galileai támadások után az izraeli hadsereg támadások sorozatát indította Dél-Libanonban.


Helyzet: A Hezbollah terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah februári beszédében kijelentette. ,,A telefon a kezedben, a feleséged és a gyerekeid kezében – az ügynök” – figyelmeztetett akkor Naszrallah. ,,Temesd el, tedd egy vasdobozba – és lakatold le.”

A New York Times ma reggel arról számolt be, hogy Naszrallah anno úgy döntött, hogy kiterjeszti a személyhívók használatát. Akkoriban a mobiltelefonokat veszélyesebbnek minősítette, mint az izraeli kémeket, de a kimondott szavak hét hónappal később szó szerint a Hezbollah arcába robbantak.

  • A csipogók felrobbanása következtében 2750 személy megsérült és tizenkettő meghalt Libanonban. Szíriában 131 sérült és tizenkilenc halott volt.
  • A walkie-talkie-k felrobbanása következtében 450 személy megsérült és huszonöt meghalt Libanonban.

Még e beszéd és Naszrallah döntése előtt, hogy kiterjeszti a személyhívók használatát, Izrael megkezdte tervét – egy olyan cég létrehozását, amely nemzetközi személyhívó-gyártónak mutatkozik be. Három hírszerzési forrás szerint a felrobbant csipogókat gyártó B.A.C. Consulting magyar céget Izrael hozta létre. Volt még legalább két ilyen cég, amelynek célja az volt, hogy elfedjék a személyhívókat létrehozó személyek valódi kilétét: izraeli hírszerző tiszteket.

A B.A.C. közönséges ügyfelekkel dolgozott, amelyek számára egy sor közönséges személyhívót készített. De az egyetlen ügyfél, aki igazán számított, a Hezbollah volt, és személyhívói messze nem voltak hétköznapiak. A három titkosszolgálati tiszt szerint külön gyártva, robbanékony PETN-nel töltött akkumulátorokat tartalmaztak.

A Telex szerint az eladást valójában a Norta Global Ltd nevű, szófiai székhelyű cég segítette elő. A bolgár állambiztonsági hivatal azt állítja, hogy nem észlelte a feltételezett személyhívók bolgár területen történő szállítását.

A személyhívókat 2022 nyarán kezdték el kis számban szállítani Libanonba, de a gyártás gyorsan felpörgött, miután Naszrallah elutasította a mobiltelefonokat.

Naszrallah aggodalmait a szövetségesek jelentései váltották ki, amelyek szerint Izrael új eszközöket szerzett a telefonok feltörésére, távolról aktiválva a mikrofonokat és kamerákat, hogy kémkedjen tulajdonosaik után. Három hírszerzési tisztviselő szerint Izrael milliókat fektetett be a technológia fejlesztésébe, és a Hezbollah és szövetségesei között elterjedt a hír, hogy a mobiltelefonos kommunikáció – még a titkosított üzenetküldő alkalmazások sem – már nem biztonságos.

Naszrallah elrendelte, hogy a Hezbollah tisztje mindig hordjanak magukkal személyhívót, és háború esetén személyhívókkal jelezzék a harcosoknak, merre induljanak.

Két amerikai hírszerzési tisztviselő szerint a nyár folyamán megnövekedett a személyhívók szállítása Libanonba, több ezer érkezett az országba, és szétosztották őket a Hezbollah tisztjei és szövetségeseik között.

A Hezbollah számára ez védelmi intézkedés volt, de Izraelben a hírszerző tisztek „gombokként” emlegették a személyhívókat, amelyeket meg lehet nyomni, amikor az idő megérik rá.

Kedden kiadták a parancsot a személyhívók aktiválására.
Három hírszerzési és védelmi tisztviselő szerint a robbanások elindításához Izrael megpittyegtette a személyhívókat, és arab nyelvű üzenetet küldött rájuk, amely úgy tűnt, mintha a Hezbollah felső vezetésétől érkezett volna.

The post Drónok Libanonból, Naszrallah beszéde és a magyar fedőcég first appeared on Új Kelet Live.