Avi/ujkelet.live

A háború 349. napja: A Sabak belbiztonsági szolgálat és a rendőrség csütörtökön felfedte, hogy iráni hírszerzési tisztviselők beszerveztek egy hetvenes éveiben járó zsidó izraeli állampolgárt, hogy megöljön izraeli magas rangú személyeket, köztük Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, Joáv Gallant védelmi minisztert és a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetőjét, Ronen Bart. A biztonsági szervezet szerint az állampolgárt kétszer is becsempészték Irán területére, és pénzt kapott a feladatok elvégzéséért.

Az izraelit augusztusban tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy az iráni hírszerzés tisztviselőivel kapcsolatot tartva biztonsági bűncselekményeket követett el. Kihallgatása során kiderült, hogy az állampolgár, egy üzletember, hosszú ideig Törökországban élt, és üzleti és társadalmi kapcsolatban állt török és iráni tisztviselőkkel. E kapcsolatok részeként 2024 áprilisában belement abba, hogy találkozik egy Eddy nevű, Iránban élő gazdag üzletemberrel üzleti tevékenység előmozdítása érdekében.

Az üzleti tevékenység előmozdítása érdekében a törökországi Samandag városába utazott, ahol találkozott két Eddy nevében küldött képviselővel, és telefonbeszélgetést folytatott Eddyvel, aki nem hagyhatta el Iránt. A kihallhatás során az is kiderült, hogy később, májusban Törökországba ment, ahol találkozott a tisztviselőkkel. Miután kiderült, hogy egyikük nem tud Iránból Törökországba menni, az izraeli állampolgárt személygépkocsival a török határon, a kelet-törökországi Van város közelében lévő szárazföldi határátkelőn keresztül csempészték Iránba, ahol találkozott Eddyvel és egy másik Khwadzsa nevű férfivel, aki az iráni biztonsági erők tagjaként mutakozott be.

„Az izraeli és a többiek Iránban Eddy házába mentek, ahol egy találkozót tartottak, ahol bemutatták, mint izraeli állampolgárt. A találkozó keretében Eddy azt javasolta az izraelinek, hogy végezzen el Izraelben különféle biztonsági feladatokat az iráni rezsim számára, például pénzt vagy fegyvert szállítson előre meghatározott pontokra, fényképezzen le különböző zsúfolt helyszíneket és küldje el az iráni hatóságoknak, fenyegesse meg az iráni rezsim megbízásából Izraelben alkalmazott többi izraeli állampolgárt, akik nem végezték el a kért feladatokat. Az izraeli állampolgár kérte, hogy mérlegelhesse az ügyet” – áll a biztonsági szervek közleményében.

Az izraeli 2024 augusztusában visszatért Iránba. A nyomozás szerint egy szárazföldi átkelőn keresztül csempészték be Iránba, miközben egy teherautóba rejtették. Eddy házában iráni hírszerzési tisztviselőkkel találkozott, akik arra kérték, hogy ,,mozdítson elő terror merényleteket” Izrael miniszterelnöke, Binjámin Netanjahu vagy Joáv Gallant védelmi miniszter, vagy a Sabak vezetője, Ronen Bar ellen.

Az iráni hírszerzési tisztviselők további terrorista és kémműveletek valamint más magas rangú tisztviselők, köztük Naftali Bennet volt miniszterelnök vagy polgármesterek meggyilkolásának lehetőségét is megvizsgálták, miután az izraeli világossá tette számukra, hogy a magas rangú tisztségviselők elleni merényletek végrehajtása az őket védő biztonsági gyűrű miatt nem kivitelezhető.

A Sabak szerint a merényletterveket az iráni tisztviselők bosszúnak tekintették a Hamász-vezér Iszmail Hanije júliusi teheráni meggyilkolásért, amelyet Izraelnek tulajdonítottak.

A nyomozás szerint az izraeli férfi egymillió dollárt kért előre, mielőtt elvégezte volna a feladatokat. Másnap az izraeli ismét találkozott az iráni titkosszolgálat tisztviselőivel, ahol ismét megvitatták a magas rangú izraeli tisztviselők meggyilkolási terveit.

A találkozó során az is felmerült, hogy az izraeli férfi pénzt helyezzen el Izrael különböző helyein mások számára, akiket Irán futtat. A találkozó további tervei között szerepelt, hogy az izraeli felkutasson oroszokat vagy amerikaiakat, és megbízza őket iráni disszidensek meggyilkolásával Európában és az Egyesült Államokban, valamint egy moszados beszervezését kettős ügynöknek. Ezen a találkozón is az izraeli egymillió dollárt követelt előre, de az iráni titkosszolgálati ügynökök elutasították kérését, és azt mondták, hogy a jövőben felveszik vele a kapcsolatot.

A nyomozás szerint az izraeli, mielőtt másodszor is elhagyta volna Iránt, 5000 eurót kapott az egyik iráni titkosszolgálati ügynöktől a találkozókon való részvételért.

A meg nem nevezett gyanúsított ellen ma emeltek vádat.

Az ügyészség aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy mi történt volna, ha a vádlottnak kifizetik a pénzt. A Ynet hírportál szerint a kihallgatás során az izraeli a következőt mondta: ,,Nem tudom, mi történt volna, ha odaadják nekem a pénzt, egymillió dollárt, és mit tettem volna, elvégre emberek vagyunk”.

Az izraeli ügyvédje közölte: ,,Most érkezett meg a vádirat, és ezzel együtt az eljárás befejezéséig tartó őrizetben tartás iránti kérelem. A nyomozati anyaghoz még nem fértünk hozzá, így ebben a szakaszban nehéz az ügy részleteibe belemenni. Már most elmondható, hogy egy olyan személyről van szó, aki nagyban segítette Izrael állam biztonsági szolgálatait, akinek gyermekei a biztonsági erőknél szolgálnak, és aki üzlete részeként tévesen ítélkezett. Ügyfelem együttműködött és továbbra is teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal.”

The post Irán beszervezett egy zsidó izraelit, hogy ölje meg Netanjahut, Gallantot vagy Bart first appeared on Új Kelet Live.