ujkeletlive

Diplomáciai vihar után kárenyhítési kísérlet – a  Miniszterelnöki Hivatal közleményében nagyra értékeli az amerikai kezdeményezést

Az ENSZ Közgyűlésén várhatóan felszólaló Binjámin Netanjahu miniszterelnök szövetségesei felé egészen más üzenetet közvetített mielőtt felszállt és miután megérkezett New Yorkba, az amerikai elnök és Emmanuel Macron francia elnök által kidolgozott illetve több ország által támogatott ideiglenes tűzszüneti javaslattal kapcsolatban.

Izrael szövetségesei, különösen a Fehér Ház csalódását követően Netanjahu hivatala angol nyelvű nyilatkozatot adott ki, amelyben tiltakozásának adott hangot a téves jelentések ellen, mondván – „Izrael osztja az Egyesült Államok által felvezetett kezdeményezés céljait. A következő napokban folytatjuk a megbeszéléseket.” 

A közlemény hangsúlyozásának érdekében, a miniszterelnök Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős minisztert küldte tárgyalni Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, illetve Amos Hochstein, – Biden különleges megbízottjával, és az elnök közel-keleti ügyekért felelős vezető tanácsadója, – Brett McGurkkal, hozzátéve miszerint – „megvitattuk a rendezés fontosságát.”

Netanjahu hivatala elismerte, hogy a napokban „az Egyesült Államok megosztotta Izraellel azon szándékát, hogy más nemzetközi és regionális partnerekkel együtt előterjeszti a libanoni tűzszünetre vonatkozó javaslatot,” melyet illetően Izrael osztja a Fehér Ház által felvezetett kezdeményezés céljait, lehetővé téve ezáltal „az északi határ mentén élő emberek számára, hogy biztonságosan visszatérjenek otthonaikba. Izrael nagyra értékeli az Egyesült Államok erőfeszítéseit, mivel szerepe alapvető fontosságú a régió stabilitásának és biztonságának előmozdításában,” – áll a nyilatkozatban.

Végezetül, a miniszterelnök biztosítja az amerikai felet a kezdeményezés következő napokban, tárgyaló diplomatáik révén történő megvitatását illetően, a közös cél előmozdítása érdekében. 

Eközben Dermerrel New Yorkban folytatott találkozója során Blinken ismételten kiemelte, hogy a harcok további eszkalálódása csak megnehezíti az északi lakosok otthonaikba való visszatérését, miközben hangsúlyozta egy 21 napos tűzszüneti megállapodás elérésének fontosságát Izrael és Libanon határán, amelyet az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, az Európai Unió, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Nagy-Britannia és Katar javasolt és támogat. Továbbá, a megvitatás előtt álló megállapodás magában foglalna egy olyan diplomáciai rendezés fontosságát, amely lehetővé teszi a civilek számára a határ mindkét oldalán, hogy visszatérjenek otthonaikba.

Emellett, hivatala közleménye szerint Blinken a gázai tűzszünet érdekében történő folyamatos erőfeszítéseket is megemlítette Netanjahu stratégiai miniszterének, miközben hangsúlyozta, hogy minden félnek meg kell hoznia a nehéz és szükséges döntéseket, hogy megállapodásra jussanak.

Előzmények

A tűzszünet előmozdítása érdekében a színfalak mögött folytatott tárgyalások során tett ígéreteknek ellentmondva, New York-i landolását követően tett nyilatkozatai révén Netanjahu gyakorlatilag visszalépett az amerikaiakkal folytatott „csendes megállapodásoktól,” miszerint üdvözölni fogja a kezdeményezést, – jelentette a héber média az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva.

A diplomáciai vihart okozó visszalépésre reagálva a Fehér Ház jelezte, hogy „a tűzszüneti kezdeményezésről szóló nyilatkozatot egyeztették Izraellel,” hozzátéve, miszerint „jelenleg is folytatódnak a tárgyalások egy 21 napos ideiglenes tűzszünetről.”

A Fehér Ház közleménye után reagált a Netanjahu hivatala hárítva a vádakat. John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hasonlóan nyilatkozott, mondván az amerikai diplomácia vezetőinek „minden okuk megvan azt gondolni, hogy a tűzszünet bejelentése előtt az izraeliekkel folytatott megbeszélések őszinték voltak.”

Nem tudom, Netanjahu miért mondta azt, amit mondott, és nem tudom, mik voltak a megfontolásai – politikai vagy operatív jellegűek voltak-e. Tőle kell megkérdezni, miért mondta mindezt. Az általunk közzétett üzenet nem légüres térben történt, az Izraellel folytatott konzultáció eredménye volt,” – tette hozzá.

A tűzszünetről szóló megbeszélések Dermer és Jake Sullivan –  a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója között hétfőn zajlott tárgyalások után kezdődtek, majd kedden és szerdán tovább folytatódtak, állítják magas rangú amerikai tisztviselők a Ynet szerint.

Biden tanácsadói Dermertől azt az üzenetet kapták, miszerint Netanjahu úgy gondolja, hogy az ideiglenes tűzszünet a helyes dolog, mivel nem akarja, hogy belerángassák egy szárazföldi invázióba, amely eszkalációhoz vezethet, és alááshatja a hadsereg eddig elért eredményeit,” – áll a Ynet jelentésében.

Ezen előzmények hátterében, Netanjahu elutazása előtt a politikai biztonsági kabinet ülésén a tűzszünet kérdéséről egyáltalán nem esett szó, a jelenlévők elsősorban a harcok folytatására vonatkozó tervekről értesültek.

A tűzszünetre vonatkozó, és a médiában megjelenő pozitív üzenetek hatására a koalíció radikális partnerei a kormányból való kilépéssel fenyegettek, mire Netanjahu hivatala sietve közölte, hogy a miniszterelnöknek nem áll szándékában semmilyen tűzszüneti javaslat elfogadása.
Izrael egyébként kevés esélyt lát arra, hogy Naszrallah beleegyezne egy olyan megállapodásba, amely a gázai vezetéssel való kapcsolat megszakítására kötelezi, idézte a Ynet izraeli tisztviselők nyilatkozatát. Továbbá, hozzáteszik miszerint – a miniszterelnök úgy akar megállapodni, miközben továbbra is erőt alkalmaz, de nem akar túl korai tűzszünetet. A Hezbollah képességeinek csökkentésére törekszik, de Netanjahu szerint még nem tartunk ott, és Naszrallah nehezen fog beleegyezni a vereségbe.

Végezetül, az északi lakosok elvárásai is közrejátszottak Netanjahu visszalépését illetően, akik a 11 hónapja zajló súlyos csapások közepette értelemszerűen sokkal magabiztosabb győzelmet várnak el a miniszterelnöktől, miközben a tűzszünetet sürgető szövetségesek és támogató országok részéről több toleranciára lesz szükség.

The post A Miniszterelnöki Hivatal közleményében nagyra értékeli az amerikai tűzszüneti kezdeményezést first appeared on Új Kelet Live.