Avi/ujkelet.live

Észak Nyilai: Joáv Gallant védelmi miniszter hétfőn elhintette, hogy Izrael szárazföldi offenzívát készül indítani a Hezbollah terrorszervezet ellen Libanonban.

,,A [Hezbollah vezetője, Hasszán] Naszrallah likvidálása nagyon fontos lépés, de nem minden. Az északi lakosok hazaengedése érdekében minden képességünket bevetjük – beleértve titeket is” – mondta Gallant a 188. páncélosdandár és a Golani gyalogdandár csapatainak Izrael északi részén.

,,Ha valaki a másik oldalon nem érti, mit jelentenek ezek a képességek – az összes képesség, és ti is részesei vagytok ennek az erőfeszítésnek. Bízunk bennetek, hogy bármit teljesíteni tudtok”.


Hezbollah: Mindeközben a Hezbollah terrorszervezet helyettes vezetője, Naim Qasszem Hasszán Naszrallah likvidálása utáni első beszédében próbálta úgy beállítani, hogy minden a megszokott módon zajlik: „Folytatjuk Naszrallah útját, felkészülve a szárazföldi invázióra, hamarosan új főtitkárt választanak”.

A videóban fáradtnak és kimerültnek látszik:

Qasszem elismerte, hogy súlyos veszteségeket szenvedtek, de az Izraelre kilőtt rakétákkal igyekezett alátámasztani, hogy a terrorszervezet működik, megjegyezve, hogy Haifát és Maale Adumimot is támadták.

„Amit a Hezbollah jelenleg csinál, az a minimum a tervek, értékelések és a csatatéren történtek szerint. Tudatában annak, hogy a hadjárat hosszú lehet”. Hangsúlyozta, hogy továbbra is ugyanolyan mértékben segítik ,,Gázát és Palesztinát”.


A kormány: A libanoni kormány kész teljes mértékben végrehajtani azt az ENSZ BT-határozatot, amely a Hezbollah fegyveres jelenlétének a Litani folyótól délre történő megszüntetésére irányul, mondta Nadzsib Mikati ideiglenes miniszterelnök a Reuters hírügynökség szerint.

  • Az ENSZ BT 1701. számú határozata véget vetett a Hezbollah és Izrael közötti 2006-os háborúnak, és felszólított Izrael teljes kivonulására Dél-Libanonból, valamint arra, hogy a libanoni hadsereg és az ENSZ békefenntartói legyenek az egyetlen fegyveres erő a Litani folyótól délre.

,,Mi Libanonban készen állunk az 1701-es számú határozat végrehajtására, és azonnal a tűzszünet végrehajtását követően Libanon készen áll arra, hogy a libanoni hadsereget a Litani-folyótól délre eső területre küldje, és teljes mértékben eleget tegyen feladatának”, az ENSZ békefenntartóival együttműködve, mondta Mikati.

  • Iszráel Katz külügyminiszter több mint 25 kollégájának azt az üzenetet közvetítette, hogy Izrael nem fog beleegyezni feltételek nélkül a tűzszünetbe Libanonban, jelentette reggel a KAN.
  • A riport szerint az üzenetet többek között Németország, Nagy-Britannia, Olaszország és Kanada is megkapta. Továbbá a potenciális fegyverszünetről folytatott tárgyalásokon részt vevő miniszterek is ugyanezt az üzenetet kapták.
  • Katz állítólag azt mondta, hogy az egyetlen elfogadható szituáció a tűzszünethez az lenne, ha a Hezbollah eltávolodna Izrael határától, és a Litani folyótól északra maradna, lefegyverezve.
  • „Csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa Libanonnal kapcsolatos határozatainak maradéktalan végrehajtása vezet tűzszünethez” – hangsúlyozta Katz. „Amíg ez nem történik meg, Izrael folytatni fogja polgárai biztonságának és az északi lakosok otthonaikba való visszatérésének biztosítására tett lépéseket.”

Megerősítés: Az izraeli hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat délelőtt közös nyilatkozatban megerősítették, hogy likvidálták a Hamász terrorszervezet libanoni parancsnokát az éjszaka.

A közlemény szerint Fateh Serif ,,a Hamász terrorszervezet libanoni ágának vezetője” volt. Ő volt a felelős a Hamász libanoni tevékenységének koordinálásáért a Hezbollah terrorszervezettel, valamint a Hamász „haderő-kiépítési erőfeszítéseiért Libanonban, operatívok toborzása és fegyverek beszerzése terén… A Hamász érdekeinek előmozdításán dolgozott Libanonban, mind politikailag, mind katonailag”.

Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) megerősítette, hogy alkalmazta Serifet, de azt állította, hogy vizsgálatot indítottak ellene politikai tevékenysége miatt.

A libanoni sajtó szerint Serifet a dél-libanoni Türoszban lévő al-Bassz menekülttáborra mért légicsapás ölte meg.


Támadások: Reggel körülbelül 35 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre. 15-öt a Golán-fennsík északi részére, majd 20-at a Golán déli részére és Felső-Galileára.

A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, a többi nyílt területeken landolt. Sérülésről nem érkezett jelentés.


Visszatekintő: Az izraeli hadsereg felvételeket tett közzé a légi utántöltési műveletekről az Irán által támogatott hútik ellen végrehajtott tegnapi jemeni támadások közepette.

A hadsereg szerint több tucat légi jármű, köztük vadászgépek, üzemanyagtöltők és kémrepülők vettek részt a hútik elleni csapásokban Izraeltől mintegy 1800 kilométerre.

The post Gallant is elhintette a szárazföldi offenzívára készülést first appeared on Új Kelet Live.