Avi/ujkelet.live

A háború 362. napja, déli front: Rendhagyó incidensről számolt be az Izraeli Védelmi Erők tegnap este. Több tucat palesztin közelített az izraeli csapatokhoz a Netzarim folyosón, a Gázai övezet középső részén. A hadsereg szerint a gyanúsítottak veszélyt jelentettek az erőkre, akik tüzet nyitottak rájuk, és sérüléseket azonosítottak. Az izraeli csapatok körében sérülés nem történt, és az ,,incidens kontroll alatt van”, zárja a nyilatkozat.


Észak Nyilai: A hadsereg tegnap este nyilvánosságra hozott felvételeket, amelyeken a 98. hadosztály hétfő éjszaka bevonul Libanonba a szárazföldi hadműveletekre.

A hadsereg a dél-libanoni szárazföldi hadműveleteket ,,korlátozott, lokalizált és célzott razziáknak” minősítette, amelyek célja a Hezbollah terrorszervezet infrastruktúrájának lerombolása a határterületen. A tisztviselők szerint a hadseregnek az a szándéka, hogy a műveleteket a lehető leggyorsabban befejezze.

A katonaság szerint a hadosztály ejtőernyős dandárja tucatnyi fegyvert, az Egoz kommandós egység pedig rakétavetőket talált az elmúlt egy nap műveletei során.

A Hezbollah azt állítja, hogy szerda reggel összecsapott az izraeli csapatokkal a dél-libanoni határ menti falu, Odaisszeh közelében. A hadsereg még nem nyilatkozott az ügyben.

A katonaság reggel bejelentette, hogy még egy hadosztályt vet be Dél-Libanonban a Hezbollah elleni szárazföldi műveletekre. A 36. hadosztály így most csatlakozik a 98. hadosztályhoz.


Likvidálás: A hadsereg tegnap este közölte, hogy likvidálta a Hezbollah mellett működő iráni milícia, a Hosszein Imám Hadosztály parancsnokát, Daw Alfakher Hinawit ugyanabban a csapásban, mely megölte a Hezbollah 4400-as bejrúti egység parancsnokát.

A hadosztály számos rakéta- és dróntámadást hajtott végre Izrael ellen a háború közepette Irakból, Szíriából és Libanonból.

A hadosztály állt a drón mögött, amely 2023 novemberében eltalált egy eilati iskolát, és károkat okozott.


Támadások: Az izraeli légierő az elmúlt napkban a Hezbollah Dahieh néven ismert fellegvárában, Bejrút déli külvárosában fegyvergyártó telephelyeket támadott.

A támadás előtt a katonaság figyelmeztette a civileket, hogy hagyják el a szóban forgó helyszíneket.

A légierő tegnap több mint 100 Hezbollah-telephelyet támadott Libanonban.


Evakuálás: Az izraeli hadsereg azonnali evakuálásra szólította fel a libanoni civileket két tucat dél-libanoni faluban.

,,A Hezbollah tevékenysége arra kényszeríti az Izraeli Védelmi Erőket, hogy fellépjen ellene. Az Izraeli Védelmi Erők nem akar ártani nektek” – mondta Avichai Adraee ezredes, a hadsereg arab nyelvű szóvivője X-en. ,,A biztonságotok érdekében azonnal távoznotok kell otthonaitokból. Bárki, aki a Hezbollah operatívja, létesítményei vagy fegyverei közelében tartózkodik, veszélynek teszi ki magát”.

Adraee hangsúlyozta, a Hezbollah által katonai célokra használt minden ház célpont.

A libanoni civileket észak felé irányították. ,,Figyelem, ne menjetek délre! Bármilyen dél felé mozgás, veszélyeztetheti az életeteket” – áll a közleményben, megjegyezve, hogy a hadsereg tájékoztatni fogja a civileket, amikor visszatérhetnek a területre.

Tegnap a hadsereg hasonló parancsot adott ki 28 másik dél-libanoni falura.


Rakétatámadások: Szerda reggel nagy hatótávolságú rakétát indítottak Libanonból Izrael középső részére. A lövedék nyílt területen landolt, a szirénák az irányelveknek megfelelően nem aktiválódtak.

A hadsereg szerint délelőtt mintegy 100 rakétát lőttek ki Libanonból Izrael északi részére. A Ynet hírportál szerint a legutóbbi támadás során mintegy 30 rakétát küldtek Galileára és 20-at a Haifa-öböl területe felé, többségüket elfogták a légvédelmi rendszerek. Sérülésről nem érkezett jelentés.

The post 100 rakéta reggel Libanonból, erősítés, likvidálás és evakuálásra sürgetés first appeared on Új Kelet Live.