Avi/ujkelet.live

A háború 362. napja, 1: Az Izraeli Védelmi Erők délután bejelentette, hogy a 22 éves Eitan Jichák Oszter százados Modi’inből, az Egoz kommandós egység egyik csapatvezetője, elesett a Hezbollah terroristáival vívott harcok során Libanonban. Oszter százados volt a szárazföldi manőver első halottja.

Később a hadsereg közzétette hét másik harcos nevét is:

Harel Etinger százados Eliből, az Egoz kommandós egység egyik csapatvezetője, 23 éves volt.

Itáj Ariel Giat százados Sohamból, a Jahalom elit harcmérnöki egység harcosa, 23 éves volt.

Noam Barzilay főtörzsőrmester Kochav Jáirból, az Egoz kommandósa, 22 éves volt.

Or Mantzur főtörzsőrmester Beit Arijéből, az Egoz kommandósa, 21 éves volt.

Nazar Itkin főtörzsőrmester Kirjat Attából, az Egoz kommandósa, 21 éves volt.

Almken Terefe főtörzsőrmester Jeruzsálemből, a Golani felderítők harcosa, 21 éves volt.

Ido Broyer főtörzsőrmester Nesz Cionából, a Golani felderítők harcosa, 21 éves volt.

Az Egoz hat harcosa terroristákkal vívott tűzharcban esett el. Egy tiszt és négy katona súlyosan megsebesült ugyanebben az incidensben.

A két Golani harcos egy különálló incidensben esett el, melyben egy másik katona súlyosan megsebesült.

Egy harmadik incidensben egy szanitéc a Golani-dandár 51. dandárjából súlyosan megsérült.


Északi front: A hadsereg délután felvételeket tett közzé, amelyeken a 36. hadosztály Libanonba való belépése látható.

Jelenleg a 98. hadosztály és a 36. hadosztály van bevetve Dél-Libanonban, hogy felszámolják a Hezbollah infrastruktúráját.

A hadsereg a dél-libanoni szárazföldi hadműveleteket ,,korlátozott, lokalizált és célzott razziáknak” minősítette, amelyek célja a Hezbollah terrorszervezet infrastruktúrájának lerombolása a határterületen. A tisztviselők szerint a hadseregnek az a szándéka, hogy a műveleteket a lehető leggyorsabban befejezze.


Enyhítés: A Polgárvédelmi Parancsnokság délután enyhített bizonyos korlátozásokon Észak-Izraelben.

A friss irányelvek szerint az északi határ menti közösségekben, a Golán-fennsíkon és Galileában élők 10 helyett legfeljebb 50 fős összejöveteleket tarthatnak majd a szabadban, és 150 helyett 250 fősöket beltérben.

A Haifa-öböl térségében, a Jezreel-völgyben, Karmelben és Wadi Arában a szabadban legfeljebb 60 fős összejövetelek engedélyezettek a 30 helyett.

Az egyéb korlátozások, beleértve az ország más területeire vonatkozóak, változatlanok maradnak.


Déli front: Izraeli vadászgépek délután a hírszerző szolgálatok és a 252. hadosztály irányításával célzott támadást hajtottak végre terroristák ellen, akik egy parancsnoki helységben tevékenykedtek Nuszeiratban, a Gázai övezet középső részén, melyet egy korábban iskolaként szolgáló létesítménybe ágyaztak be.

A létesítményt a Hamász terroristái terrorcselekmények tervezésére és végrehajtására használták az izraeli hadsereg és Izrael Állam ellen.

A támadás előtt a hadsereg számos intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a légi megfigyelést és precíziós lőszerek használatát.


Tanácskozás: Irán tegnap esti rakétatámadása után Binjámin Netanjahu miniszterelnök délután biztonsági tanácskozást tartott a biztonsági szervezetek vezetőivel Tel-Avivban.

A találkozón jelen volt a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar, a Moszad kémszolgálat igazgatója, David Barnea, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Heci Halevi altábornagy és Joáv Gallant védelmi miniszter.


Dánia: A dán rendőrség szerint valószínűleg kézigránátok okoztak két robbanást szerda hajnalban Izrael koppenhágai nagykövetsége közelében.

„Két robbanás történt hajnali 3 óra 20 perckor az izraeli nagykövetségnél. Előzetes értékelésünk szerint két kézigránát okozta” – mondta Jens Jespersen, a koppenhágai rendőrségtől egy sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy három svéd fiatalt letartóztattak.


Értékelés: Az izraeli hadsereg elismerte, hogy egyes légitámaszpontjain kár keletkezett a tegnap esti iráni rakétatámadás következtében.

A becsapódások megrongálták a bázisok irodaépületeit és egyéb karbantartási területeit, amelyek a hadsereg szerint nem befolyásolják az izraeli légierő működését.

A hadsereg jelentése szerint a vadászgépekben, drónokban, más légi járművekben, lőszerekben és a kritikus infrastruktúrában nem keletkezett kár.

Az iráni támadás eredménytelenségét kiemelve a katonaság megjegyezte, hogy a légierő a támadást követő órákban is folytatta hadműveleteit, beleértve a Hezbollah elleni jelentős csapásokat Bejrútban, a szárazföldi erők támogatását Dél-Libanonban és a gázai csapásokat.

Az iráni támadásban komolyabb sérülés nem történt, mindössze két civil sérült meg könnyebben a repeszektől Tel-Avivban.

A hadsereg a támadás hatékonyságát az alapján méri, hogy mekkora kárt okoz a kritikus infrastruktúrában és eszközökben, és hány áldozatot eredményez, és nem az alapján, hogy hány rakétatalálat volt. A légvédelem sikeresen megakadályozta az ilyen károkat és a súlyos áldozatokat.

A légierő továbbá jelezte, készen áll az Irán elleni válaszlépésre, a politikai kör utasításainak megfelelően.

The post A libanoni szárazföldi manőver első elesett katonái first appeared on Új Kelet Live.