Avi/ujkelet.live

A háború 362. napja, Júdea: Az Izraeli Védelmi Erők csapatai az éjszaka a júdeai Hebronban feltérképezték a potenciális romboláshoz a két palesztin terrorista otthonát, akik tegnap este Jaffón lövöldözős és késes terrortámadást hajtottak végre.

A csapatok feltérképezik a terroristák otthonait Hebronban:

Hét személy meghalt és további 16 megsebesült a tel-avivi villamoson és a közeli jaffói úton végrehajtott támadásban. A sérültek között volt egy szolgálaton kívüli katonanő, aki súlyosan megsebesült.

A hadsereg nyilatkozata szerint több gyanúsítottat is őrizetbe vettek és kihallgattak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy segítettek a terroristáknak a támadásban használt gépkarabély megvásárlásában és az Izraelbe való beszivárgásban.

A katonaság és a Sabak belbiztonsági szolgálat vizsgálják, hogyan jutott be a páros Izraelbe.

A támadást végrehajtó terroristák egyikét agyonlőtték, a másikat pedig súlyosan megsebesítették:

Egyikük a terrortámadás helyszínének közelében dolgozott, ezért ismerte a környéket.

Az áldozatok: Nadia Sokolenco, 40 éves volt:

Inbar Szegev Vigder 33 éves volt és Sahar Goldman 30 éves volt:

Revital Bronstein 24 és Ilia Nozadze 42 éves volt. Az áldozatok közül kettő személyazonosságát még nem hozták nyilvánosságra.


Észak Nyilai: Az izraeli hadsereg új felvételeket tett közzé a 98. hadosztályról, amely hétfőn este kezdte meg a szárazföldi hadműveletet Dél-Libanonban.

A hadsereg szerint a hadosztály közelharcban vett részt a Hezbollah terrorszervezet operatívjaival, valamint légicsapásokat irányított fegyveresekre és a terrorcsoport posztjaira.

Az egyik akció során a hadosztály Egoz kommandós egysége megsemmisített egy Hezbollah posztot, beleértve egy rakétavetőt és egy robbanóanyag-tárolót.

Az izraeli légierő több mint 150 Hezbollah helyszínt támadott a hadműveletek során.


Támadások: Körülbelül 40 rakétát lőttek ki Libanonból Cfátra kora délután, egy részüket elfogták a légvédelmi rendszerek, de becsapódások is voltak.

Továbbá számos drónt küldtek Libanonból Nyugat-Galileára, melyeket elfogtak a légvédelmi rendszerek, egy drón pedig Felső-Galileában csapódott be.

A légierő vadászgépei mindeközben folytatták a Hezbollah terrorszervezet támadását Libanonban. A célpontok között voltak katonai épületek, terroristák, fegyverraktárak, megfigyelőállomások és katonai infrastruktúrák Dél-Libanon különböző területein.


Helyzetértékelés: Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Herci Halevi vezérkari főnök (középen) valamint a Sabak belbiztonsági szolgálat igazgatója, Ronen Bar (jobbra) és a Moszad kémszolgálat vezetője, David Barnea (balra) kora délután helyzetértékelést tartott a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán.

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Irán: Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter szerint Teherán nem kommunikált az Egyesült Államokkal az Izrael elleni tegnap esti rakétatámadása előtt, de óva intette attól, hogy bármilyen válaszlépésbe beavatkozzon.

„A támadás előtt nem volt üzenetváltás” – mondta Araghchi az állami tévének, hozzátéve, hogy Irán a támadást követően kommunikált az Egyesült Államokkal.

,,Mi… figyelmeztettük az amerikai erőket, hogy vonják ki magukat az ügyből, és ne avatkozzanak be” – mondta, hozzátéve, hogy az üzenetet Svájc teheráni nagykövetségén keresztül továbbították.


Diplomácia: Iszráel Katz külügyminiszter szerdán bejelentette, hogy „persona non grata”-nak jelölte meg António Guterres ENSZ-főtitkárt, ami azt jelenti, hogy a portugál diplomata nem léphet be Izraelbe.

A külügyminisztérium szerint a döntés válasz Guterres tegnap esti iráni rakétatámadás utáni nyilatkozatára, „amelyben nem említette Iránt név szerint, és nem ítélte el egyértelműen súlyos agresszióját”.

Guterres politikája a háború alatt „támogatást nyújtott a Hamász, a Hezbollah és a hútik terroristáinak, nemi erőszakolóinak és gyilkosainak, most pedig a globális terror anyahajójának, Iránnak”.

Katz közleménye szerint „aki nem tudja egyértelműen elítélni Irán Izrael elleni szörnyű támadását, ahogy azt a világ szinte minden országa tette, az nem érdemli meg, hogy betegye a lábát Izrael földjére”.

The post Terror, a szárazföldi akció felvételei és Guterres persona non grata first appeared on Új Kelet Live.