Avi/ujkelet.live

A háború 368. napja, déli front: Este 7 óra körül két rakétát lőttek ki a Gázai övezetből az izraeli határvidékre, a lövedékeket a légvédelem elfogta. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.


Északi front: Délután 25 rakétát lőttek ki Libanonból Kirjat Smonára. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Mióta Izrael szeptember 23-án új offenzívát indított a Hezbollah ellen, az Izraeli Védelmi Erők szerint mintegy 3000 rakétát lőttek ki Izraelre Libanonból.

A légierő drónja délután csapást mért a rakétavetőkre, melyekkel korábban a Hezbollah 105 rakétát lőtt ki Haifára.

A hadsereg a nap folyamán több csapást mért a Hezbollah épületeire és páncéltörő rakétakilövő állásaira Libanon déli részén.

Az éjszaka célba vett egy fegyverraktárt és egy másik Hezbollah-telephelyet Bejrútban, tegnap este pedig dróntámadást hajtott végre egy iskola ellen a dél-libanoni Tajr Harfában, ahol a Hezbollah terroristáit azonosították.


Szigorítás: A Polgárvédelmi Parancsnokság szigorított az irányelveken Haifa külvárosaiban, melynek értelmében nem nyithatnak ki az iskolák Kirjat Atában, Kirjat Bialikban, Kirjat Jamban és Kirjat Motzkinben.

Más változás nincs.


Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter szerint a Hezbollah magas rangú tisztviselője, Hasem Szafieddine, aki a terrorcsoport likvidált vezérének, Hasszán Naszrallahnak az utódja lett volna, valószínűleg meghalt a múlt heti bejrúti légicsapásban.

,,A Hezbollah egy vezető nélküli szervezet, Naszrallahott likvidálták, valószínűleg az utódját is, ez a dolog drámai hatással van mindenre, ami történik. Nincs, aki döntsön, nincs, aki cselekedjen” – mondta Gallant a látogatása során az Északi Parancsnokságnál.

  • Binjámin Netanjahu miniszterelnök esti nyilatkozatában kijelentette, hogy Izrael likvidálta Szafieddine-t.

„Az általunk megtett lépések megfigyelhetők az egész Közel-Keleten, amikor a füst felszáll Libanonban, Iránban rájönnek, hogy elveszítették legértékesebb eszközüket, a Hezbollahot” – tette hozzá Gallant. ,,Egy évvel a háború kezdete után a Hamász egy szétmorzsolt szervezet, a Hezbollah pedig egy megtépázott, szétesett szervezet, parancsnoki és irányítási képességek, jelentős tüzelési képességek nélkül, és mindenekelőtt vezetés nélkül.”


Alagút: Az izraeli erők leromboltak egy 4 méter mély és 20 méter hosszú földalatti Hezbollah alagutat, amely a libanoni Marwahin térségéből több méterrel átnyúlt Izrael területére, a Zarit mosáv közelében – jelentette a hadsereg kedd este.

Az alagútnak nem volt kijárata izraeli területen, útja mintegy 10 méterrel keresztezte az ENSZ által elismert kék vonalat, a határ nyugati szektorában. A rövid alagút építése nem fejeződött be, és mint ilyen, nem volt kijárata az izraeli oldalon. A katonaság szerint az alagút nem jelentett veszélyt az izraeli közösségekre.

A hadsereg néhány hónappal ezelőtt lokalizálta, de nem akarta felfedni, hogy tud róla a szárazföldi manőver előtt. Most, hogy Dél-Libanonban katonai manőver zajlik, a hadsereg megragadta az alkalmat az alagút lebontására.

A járat a becslések szerint viszonylag új, az elmúlt két évben ásták.

Az alagút teljes operatív irányítás alatt állt, amíg a harcosok a helyszínre érkeztek, hogy megakadályozzák, hogy terrorizmusra használják. Az erők, köztük különleges egységek átvizsgálták az infrastruktúrát, és fegyvereket, robbanószerkezeteket és páncéltörő rakétákat találtak.

Jelenleg ezen az alagúton kívül más, Libanonból Izraelbe átnyúló járatról nem tudnak.


: Videó kering a közösségi médiában, melyben az izraeli csapatok kitűzik az izraeli zászlót a dél-libanoni Marun al-Rasz faluban.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató riportere szerint a zászlót az iráni sétányon tűzték ki, ahol az Al-Aksza mecset makettjét és Kaszim Szulejmáni szobrát helyezték el, és ahol magas rangú iráni tisztviselők tettek látogatást az izraeli Jarunra és Avivimra néző kilátással.

The post Rakéták Gázából, Hezbollah-alagút Izrael területén, és izraeli zászló Dél-libanonban first appeared on Új Kelet Live.