Avi/ujkelet.live

A háború 371. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy három tartalékos katonája a 460. dandár 5460. támogató egységből elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálukkal 353-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Balról: Ori Mose Burenstein, Matitjahu Marantz és Netanel Hershkovitz

Ori Mose Borenstein főtörzsőrmester, Moresetből, 32 éves volt. Netanel Hershkovitz főtörzsőrmester, Jeruzsálemből, 37 éves volt. Cví Matitjahu Marantz főtörzsőrmester, Bnei Adamból. 32 éves volt.


Drónok: Az izraeli hadsereg este közölte, hogy a légierő elfogott két drónt, melyek keletről Izrael felé tartottak. A drónok nem jutottak be Izrael területére. A szirenákat az irányelveknek megfelelően nem aktiválták. Sérülés nem történt.

Reggel a légvédelem elfogott egy Izraelbe bejutott drónt. A támadás aktiválta a figyelmeztetéseket Askelonban és környékén. A nyilatkozatból nem derült ki, honnan érkezett a drón.


Szárazföldi manőver: Herci Halevi vezérkari főnök és a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar csütörtökön közös helyzetértékelést tartott a Dél-Libanonban harcoló erőkkel az Északi Parancsnokság vezetőjével és a 91-es hadosztály parancsnokával.

Halevi és Bar Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Észak Nyilai: Tegnap este az izraeli légierő célba vett egy Bejrút központjában található harmadik emeleti lakást.

A célpont állítólag Wafiq Szafa volt, a Hezbollah terrorszervezet összekötő és koordinációs egységének parancsnoka. A Reutersnek nyilatkozó három biztonsági forrás szerint Szafának sikerült megúsznia a likvidálást.

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint legalább 22 ember meghalt, és több mint 100-an megsérültek a csapásokban, bár egy libanoni egészségügyi forrás becslése szerint az áldozatok száma valószínűleg növekedni fog a kutató-mentő műveletek folytatódásával.

Szafa a Hezbollah különleges küldetéseiben is szerepet játszott. 2008-ban felügyelte két izraeli katona holttestének visszaszolgáltatását Izraelnek egy megállapodás részeként.

2019-ben az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma szankcionálta, a Hezbollah tárgyalópartnerének nevezve Szafát a libanoni biztonsági erőkkel.


Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg tegnap légicsapással likvidálta a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet Nur Samsz menekülttáborért felelős vezetőjét és egy másik terroristát.

Muhammad Abdullah azt követően került az Irán által támogatott terrorcsoport élére a Tulkaremben lévő menekülttáborban, hogy elődjét, Muhhamad Dzsabbert augusztus végén tűzharcban megölték.

Abdullah volt a felelős a terrorszervezet tevékenységeinek megszervezéséért, beleértve „sok terrortámadást”.

A terepen lévő izraeli csapatok lefoglalták a két megölt terroristánál talált félautomata puskákat és golyóálló mellényeket.

A Palesztin Hatóság hivatalos hírügynöksége, a Wafa azt állítja, hogy a katonák elvittek a két holttestet. A második terroristát Awad Omar néven azonosították, aki a közeli Bal’a faluból származott.


Helyzet: A KAN közszolgálati műsorszolgáltató reggel egy felvételt tett közzé Joáv Gallant védelmi miniszterről, aki beszédében utal arra, hogy a Hamász terrorszervezet vezetőjét, Jechíje Szinwart még nem likvidálták, de ígéretet tett, hogy erre sor fog kerülni: ,,Hazahozzuk a túszokat és likvidáljuk Szinwart és a testvéreit, mindenkit, akinek köze van ehhez”.

,,A Hamászt, mint katonai szervezetet szétbontották. Minden zászlóaljból, amelyben ezer terrorista volt, háromszázan meghaltak, háromszázan megsebesültek és kétszázan megszöktek. Kétszázan maradnak, hogy velünk harcoljanak gerillacsatákban – és mi őket is legyőzzük.”

A libanoni műveletekről: ,,Katonáink fegyverekkel, rakétákkal és gépfegyverekkel rakott teherautókat hoznak ki onnan, és sok egyéb lőszert semmisítenek meg, aminek fő célja károkozás volt a civileknek a libanoni határ mentén.”


Kabinet: A biztonsági kabinet az éjszakai ülésen nem hozott konkrét döntést az izraeli támadásról Iránban, jelentette a KAN közrádió reggel.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post 353, likvidálás és likvidálási kísérlet first appeared on Új Kelet Live.