Avi/ujkelet.live

A háború 373. napja, északi front: Tegnap röviddel éjfél előtt két sorozatban körülbelül 40 rakétát lőttek ki Libanonból Felső-Galileára. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, a maradék nyílt területeken landolt. Sérülésről nem érkezett jelentés.

A légierő hajnalban elfogott egy ,,gyanús légi célpontot”, mely Libanonból tartott Izrael felé Naharia partjainál.

Reggel folytatódtak a rakétatámadások Haifa területét célozva. Öt rakétát azonosítottak, melyeket sikerült elfogni. Sérülésről nem érkezett jelentés.


Szárazföldi manőver: A 91. hadosztály alatt a 8. dandár és a LOTAR elit egység folytatja műveleteit Dél-Libanonban, jelentette a hadsereg reggel.

A csapatok közelharcokat vívnak, terroristákat likvidálnak és terror-infrastruktúrákat semmisítenek meg, melyeket a Hezbollah terrorszervezet helyezett el a határ mentén.

Az erők lokalizáltak, lefoglaltak és megsemmítettek rengeteg fegyvert, köztük több tucat rakétát, Kalasnyikovot, Kornet rakétát, gránátokat, és lőszert, melyeket az elit Radwan Erő használt volna, amikor megkapja a támadási parancsot.

A csapatok továbbá számos fegyverraktárat is találtak több tucat rakétával civilek otthonaiban.

A földalatt, az erők egy falu szívében földalatti infrastruktúrákat lokalizáltak, ezen kívül több tucat földalatti infrastruktúrát találtak terroristák hosszabb távú lakhatását lehetővé tevő terekkel és rengeteg fegyvert.

Egy alagútba vezető nyílás közterületen:

A csapatok folytatják a terror-infrastruktúrák lebontására irányuló műveletet.

Továbbá az erők irányításával légicsapással likvidálták a Hezbollah terroristáknak harci csoportjait.


Célpontok: Egyre inkább úgy vélik, hogy Izrael katonaiként meghatározott iráni célpontok elleni támadással reagál Teherán ballisztikus rakétatámadására, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Izraeli tisztviselők szerint Washington és Jeruzsálem között nézeteltérések vannak a támadás célpontját és időpontját illetően. A források ugyanakkor megjegyezték, hogy Izrael és az Egyesült Államok továbbra is teljes mértékben összehangoltan készül a válaszlépésre.

Joáv Gallan védelmi miniszter még nem kapott zöld utat Binjámin Netanjahu miniszterelnöktől, hogy Washingtonba utazhasson.

Teherán európai országokon keresztül azt az üzenetet közvetítette Izraelnek, hogy szemet húny, és nem fog úgy reagálni, ahogyan fenyegetett, ha az iráni rakétatámadásra adott izraeli reakciót korlátozzák, jelentette a szaúdi Asarq Al-Awszat újság diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Az újságban idézett diplomáciai források szerint a veszély az Izraelnek küldött iráni üzenet második részében rejlik, amely szerint Iránnak nem lesz más választása, mint átlépni a vörös vonalakat, ha olyan izraeli támadásról lesz szó, amely károsítja az ország olaj- vagy nukleáris létesítményeit.


THAAD: Az Egyesült Államok elvileg beleegyezett a THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) típusú légvédelmi rendszer üteg leszállításába Izraelbe a ballisztikus rakéták és a légi fenyegetések elfogására. Egy izraeli forrás szerint a lépés Izrael kérésére történik a regionális hatalom és a két ország közötti erős szövetség mutatásaként.

A részleteket még nem véglegesítették a két ország között. Az amerikaiak még nem hagyták jóvá a szállítást Izraelbe, így nincs becslés arra vonatkozóan, hogy mikor érkezik meg az üteg Izraelbe.

A rendszer, mely az egyik legfejlettebb a maga nemében a világon, csatlakozna a nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták elleni izraeli légvédelmi rendszerekhez.

Izrael polgárainak biztonságát háromszintű rakétapajzs védi. A Vaskupola a rövid távról, 40 kilométernél közelebbről érkező rakétákat lövi le, a Dávid Parittyája vagy Varázspálca a közepes hatótávolságú (40-300 km) rakétákat, míg a nagy hatótávolságúakat a Nyíl semlegesíti.


Mindeközben: Folytatódnak a színfalak mögötti kísérletek a Gázai övezetben fogva tartott túszok szabadon engedésére irányuló tárgyalások előmozdítására. Magas rangú izraeli tisztviselők a közelmúltban találkoztak a közvetítőkkel, előrelépés azonban nem történt.

Három izraeli és külföldi forrás azt nyilatkozta a KAN-nak, hogy a Hamász terrorszervezet vezetője, Jechíje Szinwar még nem adott választ a tárgyalásokkal kapcsolatban, és egyelőre nem is érdeklődik iránta – miközben Izrael még nem támadta meg Iránt, és belemerült a harcokba Libanonban.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Rakéta- és dróntámadás, alagutak Libanonban és lehetséges célpontok Iránban first appeared on Új Kelet Live.