Kínai vegyipari beruházásokról tárgyaltak

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2012. júliusában barátsági és gazdasági együttműködési megállapodást kötött a kínai Shandong tartománnyal. Ennek keretében, kedden dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke fogadta a vegyiparban érdekelt kínai citromsav gyár és festékgyár vezetőit. 

Jiansheng Ding, a Wanhua-BorsodChem elnök-vezérigazgatója közvetítésével jött létre a tárgyalás.

Az RZBC Csoport évi 220 ezer tonna termeléssel és mintegy 64 milliárd forintos árbevételével Kína egyik jelentős élelmiszer- és ipari citromsav gyártója.

A Kína Nemzeti Vegyipari Vállalathoz (CNCC) tartozó, a shandongi Qingdao városában székelő Tengerészeti Vegyipari Kutató Intézet (MCRI) saját Haijian termelőüzeme hadászati- és ipari felhasználású speciális festékek, bevonatok gyártásával foglalkozik, amelyből mintegy 83 milliárd forintos árbevételt realizál.

Mindkét cég stratégiájában szerepel az európai terjeszkedés. Tekintettel a tavaly megkötött gazdasági együttműködési megállapodásra, a Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Shandong tartomány partneri kapcsolatára, először Magyarországon, ezen belül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történő termelőüzem telepítésnek a lehetőségét vizsgálják.

Az RZBC Csoport szándéka egy évi 100 ezer tonna citromsavat előállító üzem létesítését tervezi, amely a teljes kapacitás elérésekor 200 főt alkalmazna. Az MCRI pedig egy termelőüzem tiszaújvárosi telepítésének a lehetőségét vizsgálja.

Dr. Mengyi Roland tájékoztatta a kínai üzletembereket a magyar kormány Keletre nyitás politikájáról, Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdaságfejlesztési tervéről, ezen belül kiemelten szólt a vegyiparral kapcsolatos célokról, lehetőségekről. Ennek lényege, hogy a megye termelőközponttá váljon, s a kiváló földrajzi elhelyezkedésére alapozva, a logisztikai rendszer továbbfejlesztésével a megtermelt árut Európa többi országába és a Közép-keletre exportálnák, amely összhangban van a két kínai cégcsoport elképzeléseivel.

Dr. Mengyi Roland biztosította a kínai cégek vezetőit arról, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat minden segítséget megad ahhoz, hogy megalapozott döntést hozhassanak a beruházásokkal kapcsolatban. A felek abban maradtak, hogy a kínaiak otthon részletesen tanulmányozzák a borsodi lehetőségeket, illetve konkrét szakmai kérdéseiket egyeztetik a magyar féllel. A beszerzett információk, elemzés alapján döntenek majd a beruházási szándékukkal kapcsolatban.

forrás: mengyiroland.com