ACER – ha felejteni tudnám – átalakult a médiamark –kedvencem a Saturn –

Mesélek – sosem tudom megemészteni, hogy miként vert át az Acer, ez a dél kínai számítástechnikai cég. Ha meglátom, a logójukat elönt a pulykaméreg. Történt ugyanis, hogy meggondolatlanul megfájdult a fogam egy netbookra. Megvettem a médiamarkban potom százezerért plusz a hozzá való hóbelevancot. Három hét múlva kiütött rajta a pixelhiba. Telefon a megadott garanciális központba – ahelyett hogy visszavittem volna az áruházba, ahogyan mifelénk szokás – ott a távolban csak annyit mondtak: becsomagolni szépen és már megy is a futár a gépért, pár nap és küldik megjavítva.

Hetedik napon rákérdeztem – a vonal másik végén valahol Prágában sóhajtoztak, sopánkodtak – hogy a gép a képernyője meg van hasadva, törött, de nekik vajszívük van. Fizessek 45 ezret és megjavítva visszaküldik. Próbáltam egyezkedni, tiltakozni – oké akkor kuka, felejtsem el őket. A lényeg a magyarországi képviseletük is lerázott, elhajtott – kiderült nekik semmi felelősségük ez ügyben, és ha sokáig fikázom, a céget porul járok. Per lett az ügyből, amelynek a végén a kedves pesti bírónő vakart ki – a cég, noha semmi felelőssége nincs Magyarországon valami okból, szervizük sincs, amit itt eladnak, azt Csehországba viszik javítatni így üzletrontásért fizessek nekik 700 ezer forintot. A bírónő látta a szorult helyzetemet – az abszurditást – megvolt benne az igazságérzet – úgy zárta le az ügyet, hogy legfeljebb Hágában kereshetnék magamnak elégtételt. Máskor figyelmesebben olvassam el a garanciális tudnivalókat és lehetőleg a kereskedőn keresztül küldjem el a javítanivalót.

Egyébként valamikor az antivilágban – egy műszaki terméket csak úgy lehetett forgalmazni, ha helyben volt szervizhálózata. Hogy mit értünk ma helyben az már vitatható – Csehország, Prága sincs ma már messze tőlünk, itt van Európában. Csak az Acer rekedt dél kinában.

Na, ez a szörnyűség mindannyiszor eszembe jut, ha átlépem a médiamark küszöbét. Ez a kedvenc áruházam, tőlük jobban csak a bécsi Saturnt az anyacéget szeretem. Ott ugyanis óriási a választék a német indulókból, slágerekből és diszkoszámokból. Sramliból CD-n és DVD- n egy teljes stand szokott fogadni.

Örömmel láttam, hogy a miskolci Szinva parki kis öcsköst is felújították szeptemberben. Tágasabbnak rendezettebbnek tűnik, sőt még az eladók is kedvesebbek készségesebbek, mint korábban. Megörültem, hogy amikor vettem egy apróságot már nem kell külön bemenni a vevőszolgálatra, pecsételtetni meg számláért. Most már helyben ott a pénztárnál megtörténik a full adminisztráció. Ilyenkor gondolkodom el, hogy idáig vajon miért nem jutott eszükbe ez a módszer?

szantograf.hu