Berchtesgaden nem lesz zarándokhely

A bajor Alpok visszahívnak

 

Szellemidézés. Nem lesz zarándokhely a berchtesgadeni Sasfészek. A németek eltérítik a kíváncsi turistát. Nem büszkék Hitler születésnapi ajándékára. Csábító programok, látványosságok a Bajor Alpokban.

 

Mint a múltszázad történelmének felkent kutatója kíváncsi voltam Berchtesgadenre. A magas hegyekkel övezett kisvárosra, amely akaratlanul Hitler nyaralóhelyeként hiresűlt el. A világot bejárták már azok a filmek, amelyeken a Führer kutyáját sétáltatva pózol a kameráknak a sasfészek teraszán. Szellemidézésre jobb helyet aligha találnánk. Kétezer méter magasan messzire szárnyal a fantázia. Mit gondolhatott ott a diktátor, amikor már fél Európa a lábainál hevert.

Aki manapság a GPS-re bízza, magát tájékozódjon, ha odakészül. Az ottaniak nem büszkék erre a látványosságra. Annyira nem, hogy talán többször is eltérítettek. A ramsaui Hochkalter hotel recepciósa sorra ajánlotta a város látnivalóit. A nemzeti parkba és a sóbányába küldtek. Ezért írom, hogy a májustól októberig látogatható sasfészekbe Oberauból lehet felhajtani.

Onnan néhány kilométerre található az a parkoló, ahonnan 25 percenként indulnak a buszok a hegyre. A kanyargó szerpentinen, mint a repülőn érezzük magunkat. A felhőkkel egy szinten egymás gondolataiban olvassunk. Ha megcsúszunk, sok jóra nem számíthatunk.

A parkolóból széles autózásra is megfelelő alagút vezet a liftig. A tágas felvonó eredeti. A Führer klausztrofóbiája miatt tapétázták ki tükrökkel. A 124 métert suhanó liftben legalább tizenöten szorongtunk. Szerettem volna ott lefotózni azt a telefont, amin hadosztályok bevetéséről, milliók sorsáról rendelkezhettek. Ám nem engedtek villantani. A hóborította hegyen a diktátor teázójában szuvenirshop és étterem várja a látogatókat. Nem volt meglepő, mindössze egy apró képen tűnik fel a nyaraló hajdani tulajdonosa miközben tablókon követhetjük a sasfészek építését, amelyet születésnapjára ajándékoztak neki.

A második világháború után az amerikaiak érdeklődtek a leginkább a hely iránt. Eisenhoover tábornok a későbbi amerikai elnök is megmászta a hegyet. A hatvanas években nyugat európai miniszterelnökök igazi csúcstalálkozót tartottak a csúcson. Mielőtt kigyönyörködtük magunkat panorámában próbáltuk megkeresni az igazi sasfészek, a megsemmisült lakóépületének a helyét, de még bombázások nyomait is eltüntették. Olvasmányaim alapján a fenti keresztnél sejtettem a képekről ismerős házat. Németország nem akarja, hogy zarándokhely legyen az

Sasfészek.

Jó esetben is ez csupán egy félnapos program ezért mindenkinek ajánljuk a környék más fontosabb

látnivalóít. A berchtesgadeni sóbányát, amelyhez hasonló múzeum kevés található.  Ehhez alig hatvan kilométerre egy kis hajókázással párosítva megnézhetjük a Chiemsee l szigetén II. Lajos bajor király palotáját, amely méreteiben is vetekszik a Versaillesivel. A Német turisztikai hivatal (DZT) hasznos információkat szolgáltat az odalátogatóknak: környék kitűnő aktív pihenésre, felüdülésre. A körzetben 500 kilométer kerékpárút található. Ebbe nem számolták bele a nehezebb mountain-bike túravonalakat. A kisváros melletti Nemzeti Parkban a turázáson kalandparkok várja az odalátogatókat. S akik semmit sem szeretnének kihagyni a programból azok, keressék a Berchtesgadeni Turisztikai Hivatalt. Bahnhofplatz 4. D-83471 Berchtesgaden T: +49 1805 865200 www.berchtesgadener-land.com   mail címük: info@berchtesgadener-land.com