Sosem szerveztem kongresszust, de a Fideszét bevállaltam volna. Nem volt rizikó. Borítékolható volt, minden a forgatókönyv szerint zajlik. Fegyelmezett párt, katonás, az egy a zászló egy a tábor szerint. A mostani rendezvény – akár bevalljuk akár nem – választási kampánynyitó. Kormánypárt lévén záporoztak a győzelmi jelentések, személyi ügyekben is a papírforma érvényesült. Lázár János befolyása, pozíciója már idáig is jelentősebb, mint bármelyik alelnökéé. Ezt most politikai szinten is szentesítették. Pelczné Gaál Ildikó újraválasztása a borsodi lobby súlyát bizonyítja.

A felszólalók bármit is mondtak– a megvédjük a rezsicsökkentést beleszőtték. Tudván ez jelenti a biztos a győzelmet. Tévedésekről, rossz döntésekről szó se esett. Ezek nem is idevalók, egy kongresszus legyen happy, sugározzon erőt, optimizmust, adjon biztatást a párt tagjainak és az azon kívülieknek. Ez a trendi. Önostorozásra nincs szükség.

A kormány és a párt elnöke kényelmesen, hátradőlve, a győzelem biztos tudatában néz elibe a választásoknak. Már hét elaprózott baloldali párttal kell farkasszemet néznie. S még tartanak az újabbak bejegyzései. Az egyfordulósban, reggelire megeszi, a még csak hétfejű ellenzéki sárkányt.

szanto@inform.hu