ASEAN nagykövetek a Megyeházán
Indonézia, Malájzia, Thaiföld, Vietnám nagykövete és a Fülöp-szigetek  nagykövet-helyettese munkalátogatást tett megyénkben. A Megyeházán dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke fogadta őket. Kötetlen keretek közt tárgyaltak az együttműködési lehetőségekről. 
A közép-európai Visegrádi Négyekhez hasonló céllal 1967-ben hozták létre a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét (rövidítve: ASEAN). A szövetség tagországaiban él a Föld lakosságának 8%-a, összesített GDP-jük 2003-ban 700 milliárd dollárt ért el , a növekedési ráta évi mintegy 4% volt. Az ASEAN tagállamok gazdasága rendkívül változatos, de egyes termékek dominálnak, ezek pedig az elektronika, kőolaj és a fa.

Az ASEAN országok Magyarországra akkreditált nagykövetei közül  Dato’ Kamilan Maksom, Malájzia, Maruli Tua Sagala, az Indonéz Köztársaság, Sompong Sanguanbun, a Thaiföldi Királyság, Ngo Duy Ngo, a Vietnámi Szocialista Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete és Gilbert L. Segarra, a Fülöp-szigeteki Köztársaság  nagykövet-helyettese, valamint a gazdaságpolitikával foglalkozó munkatársaik tettek munkalátogatást Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában Bihall Tamás elnök, az MKIK alelnöke és  Rabi József  alelnök részletes tájékoztatást adott a vendégeknek megyénk gazdasági helyzetéről. Ezt követően a Megyeházán dr. Mengyi Roland fogadta a diplomatákat. Tájékoztatást adott a megye gazdaságfejlesztési feladatairól, illetve a külkapcsolatokban rejlő lehetőségekről. Kiemelte, hogy a kormány külgazdasági stratégiájával összhangban a megyei önkormányzat is nyitott keletre. Kérte a jelenlévő nagyköveteket, hogy közvetítésükkel segítsenek saját országukban gazdasági partnereket keresni.

Az ASEAN soros elnökséget képviselője, Dato’ Kamilan Maksom, Malájzia nagykövete megköszönve a tájékoztatásokat, kiemelte, hogy a gazdasági világválság után figyelemre méltó Magyarország és Borsod-Abaúj-Zemplén megye elért eredményei. A keletre nyitás politikája nagy mértékben hozzájárult a szorosabb és kézzel fogható együttműködések létrehozásában.
A nagykövetek egyetértettek azzal, hogy számos együttműködési lehetőséget látnak, főleg a vízügy, precíziós gépipar, információtechnológia és csúcs-technológiás iparokban. Kijelentették, hogy vállalják a közvetítő szerepet Borsod-Abaúj-Zemplén és az országukban lévő gazdasági szereplők, kutatóintézetek, egyetemek között.

A gazdasági partnerkeresés beindításához, a megyei önkormányzat a napokban írásban keresi meg a nagyköveteket.