Kis lépés az országnak, nagy lépés Aszalónak

A teljesen felújított aszalói Kecskés Tamás Művelődési Házat pénteken adták át. Az ünnepségen beszédet mondott és felavatta az épületet dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő.

 

„2014. május 2. az öröm és hálaadás ünnepe!” – jelentette ki Árvai Károly polgármester a több mint hetven megjelent lakos előtt. Örömét fejezte ki, hogy az évekkel ezelőtt kitűzött célt sikerült elérniük, majd rövid tájékoztatást nyújtott a Művelődési Házról. Mint mondta, 73 millió forint volt az épület teljes felújítása, és akik korábban ismerték, most láthatják, pár hónap alatt mire volt képes az emberi tudás és alkotókészség. Végül megköszönte Magyarország Kormányának a támogatást, és dr. Mengyi Rolandnak a személyes közbenjárást. A kivitelezőket oklevéllel jutalmazta és háláját fejezte ki a „siker láthatatlan résztvevői”, a polgármesteri hivatal dolgozói, a képviselőtestület, és a lakosság felé is.

 

„Nagyon szép munkának vagyunk az ünneplői!” –kezdte beszédét dr. Mengyi Roland, és ismertette, hogy a pályázat teljes neve „Kisléptékű településfejlesztés vidékfejlesztési program kiegészítésére”. A sikeres pályázás eredményeként láthatjuk most a megújult házat, de felújításra kerültek a környék járdái és terei is. Brüsszelből nézve ugyan kis léptéknek tűnhet ez a beruházás, de Aszalón járva már komoly fejlesztésnek számít. A 73 millió forintos projekt keretében jelentős értékkel gyarapodott a település, de ami megszületett, sokkal többet hordoz magában. „Szeretném, hogy ha sok ilyen kis lépése lenne még Aszalónak!” –kívánta a megyei közgyűlés elnöke, és kifejtette, érdemes energiát, tudást belefektetni a településbe, érdemes itt maradni és itt élni.

 

Bár a művelődési ház vakolat, tégla, beton, ettől többet ad: az emberi tényező legalább ilyen fontos. Végül reményét fejezte ki, hogy az épületet színvonalas műsorokkal fogják a helyiek megtölteni, ezek pedig erős, összetartó közösséggé kovácsolják az itt élőket.

 

Ezt követően dr. Mengyi Roland és Árvai Károly átvágták a nemzeti színű szalagot, majd Mészáros Viktória református lelkész, Varga Béla esperes és Moldován Tibor parókus felszentelték az épületet. Az ünnepség Jakab István festő kiállításával folytatódott. Az eseményen megjelentek délben finom ebédet költhettek el együtt. A programok sorozata ezzel azonban nem ért véget, a délután folyamán több színes műsor is a művelődési házhoz csábította az aszalóiakat.