Teplicében Svejk atyjánál – az unoka otthon volt –  része a Skoda túrának

Már nagyon régen olvastam  Svejk a derék katona könyvét. Hasek legismertebb remekművét filmen többször is láttam. Emlékeimben úgy él, hogy az az első világháború amit most száz éve robbantottak ki még nagyon slampos volt. Szinte egy karikatúra lehetett, igazából nem is háború volt , csupán egy viccesre sikeredett kaland. Hogy aztán lehessen róla mesélni majd az unokáknak. Bár ebben is millióan hagyták ott az alsó felső fogukat, a következőhöz képes valóban giccsesen elnagyolt emberölés volt.Ahol a civileket ki lehetett hagyni a buliból.

Nos Hasek kellő öniróniával jegyzetelte le mindezt. Svejket a formájáról, katonás kiállásáról messziről ismeri a világ. Nem is tudják pontosan hány nyelvre fordították már le. A Teplicei kis házában halomban tornyosulnak a kiadványok tiszteletpéldányai. Van ivrit és izlandi kiadás is. Richárd a nagy író unokája nagyon hajaz Svejk képére. Mint látható a monarchiabeli cseh katonasapkában fogadott. Persze ezt mi is felvettük és lefotóztattuk magunkat.

Amit megjegyeztem – Hasek szegény mindössze 39 esztendőt élt meg. Kalandos élete volt. A bigámia és a véget nem érni akaró kocsmázások jellemezték. Írt de nem saját kezűleg, ha fájtak az újai diktált.A szobájában a halálos ágya mellett ma is ott áll a hatalmas csupor – olyan 15 literes – ebben ment sörért a közeli kocsmába, ami az övé volt és ma az unokája tulajdona. Jó fekvésű, jó konyhájú vendéglő, a teraszról látni a mellette lévő öreg katolikus temetőben lévő sírját. Onnan meg  gyönyörű a kilátás az ódon várra. A kettő között a nagy szobra amin ül. Ott helyben több szobra is van. Ami különös a szocialista érában nem nagyon kultiválták bohémságát. Bár készült több szobor is róla, végül mindnek a feje inkább Klement Gottvald elvtársra hasonlított. A művészek vagy szórakoztak vagy úgy gondolták ebből nem lehet baj.

A beszámoló – most kapaszkodjanak meg folytatódik – a Porsche Hungária a Skoda gyári túra örvén egy jól sikerült csehországi marketing akciót nekünk tollforgatóknak, számítógép koptatóknak.

Meg is kérdezte valaki  közülünk – mi köze van Svejknek a Skodához – némi gondolkodás után – hát ugye mindkettő nagy S-el kezdődik. S még ami bizonyítható – amikor Hasek autózott csak Skodába ült. Mert még megérhette azt az időt.

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSC