A Dalkia Energia veszi meg az E.ON debreceni és nyíregyházi erőműveit

A szükséges szakhatósági engedélyek és jóváhagyások megszerzését követően a Dalkia Energia Zrt. tulajdonába kerülnek a debreceni és nyíregyházi erőművek. – A tranzakcióval további 760 megawatt hőtermelő és 160 megawatt villamosenergia-termelő kapacitással bővül a Dalkia Energia cégcsoport erőművi portfóliója.

2014. szeptember 2-án megállapodást kötött a Dalkia Energia Zrt. és az E.ON Hungária Zrt. a debreceni és nyíregyházi erőművek adásvételéről. A szerződés értelmében a két egység legkésőbb 2015. december 31-ig az országosan eddig 67 ezer lakossági fogyasztót és több ezer közületet távhővel ellátó Dalkia Energia tulajdonába kerül. Az ügylet a gázmotoros egységeken kívül minden erőművi berendezést érint. A vásárlással összesen további 760 megawatt hőtermelő és 160 megawatt villamosenergia-termelő kapacitással bővül a Dalkia Energia cégcsoport erőművi portfóliója. Az ügylet zárására a Magyar Energeti! kai &eacu te;s Közmű-szabályozási Hivatal és a Gazdasági Versenyhivatal szükséges engedélyeinek megszerzése után kerül majd sor. A most elindított tranzakcióval a Dalkia Energia cégcsoport tovább növeli részesedését az általa stratégiainak ítélt távhőtermelői szektorban.

„A most aláírt megállapodás szervesen illeszkedik a Dalkia Energia hosszú távú stratégiájához. A Dalkia hőtermelésben megszerzett tapasztalataival a debreceni és nyíregyházi erőművek, elsősorban hőtermelő egységként, gazdaságosan és versenyképesen üzemeltethetőek. Ezzel a tranzakcióval a Dalkia cégcsoport megerősíti pozícióját a távhőtermelői piacon” – hangsúlyozta a megállapodás hátterét Péterffy Attila, a Dalkia Energia erőmű üzletágának vezetője. A debreceni és a nyíregyházi egységekkel kiegészülve a cégcsoport közel 110 ezer lakossági fogyasztót, és több tízezer közületi fogyasztót l&aac! ute;t maj d el hőenergiával Magyarországon.

„Az E.ON Hungária csoport elkötelezett Magyarország energiabiztonsága és ügyfeleinek minőségi kiszolgálása mellett. Az elmúlt időszakban a piaci változásokkal összhangban a vállalatcsoport új üzleti modellt és stratégiát dolgozott ki. E szerint a cég a jövőben az országos hálózat további fejlesztése, minőségi, biztonságos üzemeltetése mellett innovatív új energetikai megoldások kidolgozására és bevezetésére fókuszál, valamint a kis és nagyvállalati ügyfélkör áram- és gáz szegmens ügyfeleire helyez még nagyobb hangsúlyt. Ezért rendezi át üzleti portfolióját és ezzel összhangban &eacut! e;rt&eacu te;kesíti hőtermelő üzletágát” – mondta Ilyés Péter, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja.

Az új egységek tekintetében a Dalkia Energia hosszabb távon vizsgálja a Pécsett tavaly megvalósított biomassza tüzelés alkalmazásának lehetőségét. Amennyiben azt a régió tüzelőanyagbázisa, az üzemeltetési tapasztalatok és a fogyasztói igények is indokolják, a társaság a két új egység esetében is nyitott a pécsi modell átvételére.
„Ezen a területen jelentős tapasztalataink vannak. Az ország adottságai mellett a biomassza beemelése a távhőtermelésbe megtérülő és minden érintett számára előnyöket rejtő megoldás lehet” – mutat rá Péterffy Attila, és hozzáteszi, hogy az erőművek megvásárlása kapcsán elsősorban arra koncentrál a Dalkia, hogy versenyképes hőszolgáltatással minél több új ügyfelet szerezzen az erőművek számára.

A debreceni erőmű az ország második legnagyobb városának 31.529 lakossági és 2.200 egyéb fogyasztója számára termeli a távhőt a városi szolgáltató 88 kilométer hosszú távhőrendszerén keresztül. Az egység egy ipari ügyfél számára technológiai hőt is szolgáltat. A megvásárolt berendezések hőenergia-teljesítménye 430, villamosenergia-teljesítménye pedig 102 megawatt.
A nyíregyházi erőmű összesen 15.647 lakossági és több mint 1000 egyéb ügyfelet lát el hőenergiával. A nyíregyházi berendezések összes hőenergia-teljesítménye 330, villamosenergia-teljesítménye 58 megawatt.