Ókovács bejelentése nélkül meghiúsult volna az Operagála – Köszönet a közönségnek!

 

Rendkívüli döntés és intézkedés után a szombat esti eső miatt az Operaházban rendezték meg a szabadtérre tervezett Szabadság OperaGálát. Az 5-én kezdődött Ungarn für Deutschland – Opera for Europe 1989 – 2014 nemzetközi szakmai konferencia záróeseményére 1300 vendéget vártak a lezárt Andrássy útra.

 

 

Az Opera szeptember 6-án este a szabadtéren megrendezett Szabadság OperaGálával emlékezett volna meg a kelet-német turisták előtti határnyitásról a 25. évfordulón. A jeles eseményre négy világsztárt hívott egy színpadra a Magyar Állami Operaház, amelynek teljes kórusa és zenekara is közreműködött az esten, Halász Péter főzeneigazgató vezényletével. A zsúfolásig megtelt Andrássy úti útszakaszon ezrek várták esernyőkkel Anja Kampe, Piotr Beczała, Ferruccio Furlanetto és Rost Andrea fellépését.

Az épületfestéssel is egybekötött rendezvény azonban kishíján meghiúsult az időjárás miatt. Mivel sem a fellépő művészeket, sem az Opera hangszerparkját nem akarta veszélyeztetni a vezetőség, Ókovács Szilveszter bejelentette: az Operaház kitárja kapuit az ingyenes rendezvényre érkezett vendégek előtt, akik között helyet foglalt számos európai színházi és operavezető, többek közt Walter Kobéra, a Neue Oper Wien művészeti igazgatója, Ronan Allaire, a L’Opéra Grand Avignon főigazgatója és Aviel Cahn, az Opera Vlaanderen Antwerpen intendánsa és művészeti igazgatója; a tanácskozásra 20 országból több mint 40 vendég érkezett.

A bejelentés után mindössze fél órával elkezdődhetett a gálaest, az Opera munkatársai számára csupán ennyi időt vett igénybe, hogy a nézők gördülékeny és balesetmentes bejutásáról és leültetéséről gondoskodjanak. A műszaki személyzet ennyi idő alatt rendezte be a színpadot is, amelyre a teljes szimfonikus zenekar széksorai és kottapultjai is felkerültek, ahogyan az MTVA munkatársai is átszerelték a televíziós felvétel több kamerás rögzítéséhez szükséges felszerelésüket. Mindeközben a kinti nézősereg csaknem megrohamozta az Operaházat, ezzel szinte hűen rekonstruálva a közel 130 évvel ezelőtti megnyitót, amikor a befelé igyekvő tömeget kardlapokkal oszlatta a csendőrség. Szombat este azonban KÖZÖNSÉG és OPERA példát mutattak: emberi méltóságból és szolidaritásból, nagybetűkkel: méltón 1989 szellemiségéhez. Az Opera főigazgatója olyan gesztust tett, ami biztosan megmarad a résztvevők emlékezetében, a kint rekedteket pedig az Opera munkatársai – elnézésüket kérve, amiért nem juthattak be az épületbe – ajándék CD-vel és magazinnal kárpótolták.

A gálaest hatalmas sikerrel ért véget, az azt követő, zártkörű fogadáson az európai operaélet prominensei elismerésüket fejezték ki a rendkívüli esemény lebonyolításáért.

A Magyar Állami Operaház az alábbi videóval szeretné köszönetét kifejezni a Közönségnek, és szeretettel hívja a következő három hétvégére: szeptember 13-án a Parasztbecsület – Bajazzók évadnyitó premier előadására, 20-21 én az Autómentes Hétvégén zajló Színházak Éjszakájára, szabadtéri egyfelvonásos operaelőadásaira és szabadtérre is kivetített előadásaira, valamint a másnapra szervezett gyermekprogramokra, 27-én pedig a 130 éves Operaház jubileumi estjére.