Szent Vencel-napi Búcsú és Őszi Tállya Fesztivál

Szeptember utolsó hétvégéjén, a Tállyán hagyományos Szent Vencel-napi borszentelés alkalmából szervez programokat, sportversenyeket, koncerteket, kiállításokat és vásárt a Tállyáért Egyesület.

Szeptember 26-án, pénteken az Oroszlános Borvendéglőben tartják a Hegyközségi Borversenyt. Késő délután a Maillot-kastélyban megnyílik négy új kiállítás. A tállyai
úrihímzést mutatja be az egyik. Az 1. Tállya ART Alkotótáborban készült művek is ekkor
mutatkoznak be először. Két kisebb teremben pedig a tállyai gyerekek között hirdetett címketervező versenyre készített munkákat, és a hagyományos szüreti és borászati eszközöket állítjuk ki.

Szombaton 11 órakor indul Mádról a Rákóczi-Aspremont-kúria (Barta Pince) elől a Mád- Tállya Futás. Elsőként szervezünk a két falu között futást, mellyel a tokaj-hegyaljai települések és borászatok közötti összefogást szeretnénk megmutatni és erősíteni. A rajtpisztolyt Szepsy István fogja ellőni. A futás útvonalán pedig tokaj-hegyaljai pincék egy- egy hordóról fogják a résztvevőknek a frissítőket kínálni. A cél Tállyán lesz, a Rákóczi-kúria előtt.

A futásra az info@tallyaertegyesulet.com e-mail címen lehet jelentkezni. Aki pedig részt venne az eseményen, de a futás sok lenne neki, az kerékpárral is kísérheti a futókat.

Közben Tállyán a tokaj-hegyaljai települések vegyes korosztályú csapatainak vidám váltóversenye zajlik az iskola tornatermében. Ezzel a helyi embereknek szeretnénk felhívni a figyelmét az összetartozás és a közös munka fontosságára a borvidékért. A gyerekek között Ludas Matyi rövidtávú futóversenyt rendezünk a falu utcáin, ahol minden résztvevő gyerek meglepetést kap. A sportversenyekre az info@tallyaertegyesulet.com e-mail címen lehet jelentkezni.

A színpadon napközben népdalkörök fellépése, táncbemutatók lesznek, este pedig Deniz és Csepregi Éva ad koncertet. Ezután a borszentelésre feldíszítetett római katolikus templomban lesz koncert.

Szombaton egész nap nyitva lesz a Maillot-kastély, ahol a kiállítások tárlatvezetéssel
látogathatók. A kastély udvarán, a kézműves vásáron helyi termelők és mesterek termékeit lehet megvásárolni. A gyerekek pedig játékokon, kézműves foglalkozásokon, bolhapiacon vehetnek részt.

A tállyai pincék is kinyitnak ezen a napon. Borkóstolókkal, sütés-főzéssel és kisebb programokkal várják a borkedvelőket a pincékhez. Az Oroszlános Borvendéglő Szent Vencel- napi menükkel várja a vendégeket.

A vasárnap reggel az ünnepi misén a római katolikus templomban megszentelik a borokat, és felvonulnak a tokaj-hegyaljai borlovagrendek, köztük a tállyai Taille Borlovagrend is.

A Tállyáért Egyesület sok szeretettel várja az idelátogató vendégeket, a futás résztvevőit és minden Tokaj-Hegyalján élő embert!