A Novartis részvételével zajlott a budapesti Swiss Business Day

2014. szeptember 23-án a SYMA Kongresszusi Központban a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara a Svájci Nagykövetség és a Syma+SD Kft. társszervezésében harmadik alkalommal tartották meg a Swiss Business Day-t. A rendezvényen, a Novartis innovációi közül a szívelégtelenség kezelésére alapvetően új megoldást jelentő fejlesztésről, illetve a Novartis és a Google együttműködésének az eredményeként megvalósuló intelligens kontaktlencse gyógyászati felhasználásának lehetőségeiről is tájékozódhattak a résztvevők.

A Novartis az idei évben is fontosnak tartotta részvételét a Swiss Business Day rendezvényen, nemcsak azért mert a Svájci – Magyar Kereskedelmi Kamara tagja, hanem mert a legjelentősebb hazánkban működő innovatív gyógyszergyártó cégként olyan egészségügyi fejlesztéseket és tudományos sikereket ért el, amelyek a közeljövőben meghatározhatják a magyar betegek gyógyulási esélyeit.

2014. szeptemberében a Novartis csoport bejelentette, hogy rendkívüli előrelépés várható a közeljövőben a szívelégtelenség kezelésében. A kísérleti stádiumban lévő új molekula annyival jobbnak bizonyult az eddig ismert terápiáknál, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság az FDA sürgősségi listára vette, és remélhetően a a jövő esztendőben elérhetővé válik a betegek számára. A Novartis új szívgyógyszere az évtized egyik legfontosabb kardiológiai felfedezése, alkalmazása várhatóan jelentősen lecsökkenti a szív- és érrendszeri elhalálozások számát, illetve hozzájárul a szívbetegek életminőségének javításához világszerte.

A cégcsoport standjánál az érdeklődők tájékozódhattak a Novartis és a Google közös fejlesztésében álló intelligens kontaktlencse felhasználásának olyan elméleti lehetőségeiről, mint a valós idejű adatok küldése a vércukorszint változásról a betegek mobilkészülékére. Bemutatták továbbá azt a szemészeti operációs készüléket, amellyel a szürkehályog műtéti technika még biztonságosabbá és precízebbé válhat a jövőben. A látogatók részt vehettek szemészeti szűréseken, amelyek képesek kimutatni a betegségekhez vezető elváltozásokat.

“Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a közeljövőben olyan innovációkat adhatunk az orvosok és betegek kezébe, amelyek áttörést jelentenek a gyógyítás világában.” – mondta el Bernhard Ecker a Novartis Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, a Novartis Csoport magyarországi elnöke. “A szívelégtelenség miatt bekövetkező tragédiák visszaszorítása, a cukorbetegek vércukorszintjének valósidejű kontrollja, az időskori látásvesztés megfékezése miatt bekövetkező tragédiák visszaszorítása olyan kihívások, amelyekre válaszokat kell adnunk. Ezek a betegségek annyira gyakoriak, hogy szinte nincs olyan magyar család, amelyiket valamilyen módon ne érintené ezek közül legalább egy. Mindezek mellett természetesen az is nagy öröm számunkra, hogy részesei lehettünk a Magyarországon működő svájci alapítású cégek találkozásának. Meggyőződésem, hogy az ilyen alkalmak mutatják meg igazán mit is jelent az, ha a magyar kreativitás a svájci innovációval találkozik. ” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A Novartis a tudományos innovációi mellett bemutatta a társadalmi felelősségvállalás programjait is, többek között a dohányzás visszaszorításáért folytatott programok megerősítését, a szklerózis multiplexben szenvedők világnapjának és a diabétesszel élők támogatását.