Áttörést hozott a gázpiacon az új gázév

Július eleje óta közel 26,5 millió köbméter földgáz cserélt gazdát a CEEGEX szervezett földgázpiacon, amely az év első hat hónapjában kereskedett mennyiség több mint százszorosa. Az elmúlt hónapokban inkább keresleti piaccá váló szervezett földgázpiactól a kereskedési aktivitás további erősödését várják a piac elszámolását végző KELER KSZF szakértői. Öt éven belül akár a teljes magyar gázfogyasztás 10-15 százaléka is a szervezett piacokon cserélhet gazdát. A piaci aktivitás fellendülése a tőzsde elszámolását végző KELER KSZF számára is lehetős&e! acute;gek et rejt, hogy a régió elsőszámú elszámolóházává váljon.

Amíg tavasszal elsősorban tesztjelleggel kötöttek ügyleteket a szervezett földgázpiacon, az új gázév kezdetével, 2014. július 1-től ugrásszerűen megnőtt a forgalom a platformon. „Az év első felében havi 5-10 ügyletet kötöttek a szereplők 3-5 millió forint értékben. Ehhez képest ma már nem ritka a havi 25-30 ügylet sem, jelentősen magasabb értékben. Ez mindenképpen azt jelzi, hogy a vállalatok keresik az alternatív gázbeszerzési forrásokat” – mondta Mátrai Károly, a KELER KSZF vezérigazgatója, aki az év hátralévő részében további növekedést vár úgy a kereskedett volumen, mint az ügyletek számát tekintve.

A vezérigazgató az adatok alapján kiemelte: egyelőre még a másnapi szállítású – day-ahead – termékek a legnépszerűbbek a tagok körében. A nagyobb portfólió-kezelési gyakorlatot és egészen pontos tervezést igénylő, hosszabb időtávokat átívelő, esetleg egész gázéveket lefedő földgázpiaci termékek kereskedelmének felfutására még várni kell.

A régiós szerepre törő magyar elszámolóház szerint a bővülést több esemény is katalizálhatja a jövőben. „Az ukrajnai helyzet mindenképpen bizonytalanságot szül, amit a társaságok igyekeznek minimalizálni. Ennek rövid és hosszú távon is egyik kézzelfogható eszköze lehet számukra a CEEGEX tagság” – mutatott rá Mátrai Károly.

Szerinte hasonlóan jót tehetnek a szervezett földgázpiac aktivitásának a hamarosan befejeződő infrastrukturális fejlesztések is. „Januárban lezárul a magyar-szlovák interkonnektor tesztüzeme, és beindul a vezetéken a rendszeres szállítás, ami hozzájárulhat a kínálati oldal diverzifikációjához. Az Oroszországtól való függés lazításában élen járó lengyelek is egyre több olyan fejlesztést szorgalmaznak, amelyek megvalósulása jót tehet a CEEGEX forrásoldali sokszínűségének” – mondta a KELER KSZF vezérigazgatója.

A piaci aktivitás fellendülése a tőzsde elszámolását végző KELER KSZF számára is lehetőségeket rejt a régiós elszámolóház státuszának eléréshez. A HUPX szervezett villamosenergia-piac eredményeit példaként hozva Mátrai Károly kiemelte: a régió földgázpiacainak CEEGEX-re terelése jóval intenzívebb kereskedést is hozhat a jövőben. A szomszédos országok alacsony forgalmú piacai számára nem gazdaságos önálló energetikai klíringházak fenntartása. „A KELER meglévő tőkeháttere, a nyugat-európai piacokkal kompatibilis elszámoló szoftverek, az energiatőzsdei ügyletek elszámolása kapcsán felhalmozott tapas! ztalatok mind olyan értéket jelentenek a partnerek számára, ami régiós szinten is egyedülálló” – hangsúlyozta.